Klasszikus

Idén korszerűsödik az őszi fesztivál

2002.10.04. 00:00
Ajánlom
Újabb helyszíneken, új programokkal igyekeznek bővíteni a rendezők a tizenegyedik alkalommal, október 18-án nyíló Budapesti Őszi Fesztivált. A hagyományos helyszínekhez csatlakozik az idén az Erzsébet téren a Gödör-klub, az Operettszínház zenekari próbatermében a Csillárterem, az Artus Stúdió fölött a Gyár és Óbudán a 2B Galéria.

A fesztiválavató a Műcsarnokban lesz: a C3 és a Műcsarnok Látás – Kép és percepció című közös „összművészeti-tudományos” alkotását mutatják be. Idén leggazdagabbnak talán a színházi repertoár bizonyul. S mint a kortárs művészetek seregszemléje, bővelkedik friss alkotásokban. Az Artus Színház például Osiris-tudósítások címen ősbemutatóval jelentkezik, a Mozgó Ház Ex Molnár Ferenc Liliomának parafrázisával, a TranzDanz a Sziklarajzok, a Pintér Társulat a Parasztopera ősbemutatójával, a Krétakör Színház Tasnádi-Schilling HazámHazám című darabjuk magyarországi bemutatójával, a Sámán Színház ugyancsak eredeti alkotással mutatkozik be, egy brit társulattal közösen. A kolozsvári Visky András Júlia című monodrámájának ősbemutatója Tompa Gábor rendezésében és Szilágyi Enikő játékában kerül színre. A külföldi tánctársulatokat a svájci Alias Compagnie (L odeur du voisin), illetve a londoni hindu Akram Khan Company (Mi lenne, ha…) képviseli. Kimagaslik a mezőnyből a nálunk jól ismert Josef Nadj, aki legújabb, lírai koreográfiáját hozza el (Egy ismeretlen naplója).

A Soros stúdiószínházi napokon a Bárka, a Természetes Vészek Kollektíva, a veszprémi Petőfi Színház, a Közép-Európa Táncszínház, a Budapesti Kamaraszínház, a Frenák Pál Társulat, a KOMPmÁNIA, a Krétakör Színház, a Maladype – Találkozások Színháza egy-egy soron futó előadása látható.

Csemegének ígérkezik a kolozsvári Demény Attila két egyfelvonásos kamaraoperájának előadása a szerző színrevitelében, a Kolozsvári Magyar Opera előadásában, valamint Vajda Gergely kamaraoperájának ősbemutatója, Kovalik Balázs rendezésében, melyet Déry Tibor Óriáscsecsemője nyomán írt.

Ínyencek kedvére való lesz a Kurtág-műveket játszó Rádiózenekar hangversenye a londoni Peskó Zoltán vezényletével, Eötvös Péter akadémiai székfoglaló koncertje neves közreműködőkkel, az Amadinda hangversenye In Memoriam Iannis Xenakis, az UMZE Kamaraegyüttes ifj. Kurtág György, Ligeti, Eötvös műveivel lép föl.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.