Klasszikus

Idén tízéves a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara

2006.04.27. 00:00
Ajánlom
Az intézmény tíz éves fennállásának alkalmából a kar szervezésében szakmai hetet tartanak április 24-27. között az egyetem Ifjúság úti Konferencia Termében.

Az előadások minden nap 16:45 órakor kezdődnek. Hétfőn dr. Aknai Tamás művészettörténész Változatok imaginárius terekre – a vizuális művészetek egyik örök problémája a legújabb kor törekvéseiben, Lukács Zsolt képzőművész Jobb-agyféltekés térábrázolás, valamint Szigetvári Andrea zenész Többcsatornás lejátszó-rendszerek az elektroakusztikus zenében címmel tartottak előadást.

A keddi napon Vidovszky László zeneszerző A zenei tér, dr. Palotás József szobrász A művészet imaginárius tere, avagy ne szomorkodj, inkább nevess!, dr. Tényi Tamás pszichiáter Nonverbális terápiák az újabb pszichoanalitikus események tükrében című előadásaikat tekinthették meg az érdeklődők. Szerdán Tarnay László filmesztéta A téridő filmi ábrázolása, Kling László képzőművész A filmi térábrázolás, Fujiszaki Tomoko szobrász Craftical Formation – The material that defines the space of inside and outside témákban tartottak előadásokat.

A szakmai hét záró napján Hamcherif Ramón filozófus A tér irodalmi problematizálhatósága, az Olmützi Egyetemről Vladimir Havlik képzőművész, Test, idő és tér a cseh akcióművészetben és Bánky József zongoraművész Egy zseni elindul – Schumann pályaválasztása címmel tartanak előadást. Pénteken záróhangverseny lesz, amely során a Szakmai Hét zenei kurzusain részt vett hallgatók mutatkoznak be.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.