Klasszikus

Idill

2006.11.23. 00:00
Ajánlom
A Festetics-palota helyett a Rádió Márványterme lett a helyszíne a MÁV Szimfonikusok kamaraegyüttese által kedd koraeste adott hangversenynek. A két terem akusztikája körülbelül egyformán alkalmatlan hangversenyek rendezésére – a Márványterembe viszont kalandosabb a bejutás mostanában.

A műsor is kalandosnak ígérkezett: Wagner ismert Siegfried-idillje mellett egy korai Britten-dalciklust és Janáček fiatalkori vonósszerenádját hallgathattuk meg Takács-Nagy Gábor vezényletével. A karmester a MÁV zenekar „titkos csodafegyvere” – méltán. Hadd ne szőrözzek, hadd ne keressek hibákat ezúttal, hadd örüljek inkább őszintén annak, hogy egy igazi zenész újat és minőségit tanít a zenekarnak és közönségének! Nemcsak a műválasztásra gondolok, bár mindhárom darab megérdemli a figyelmet.

Britten Rimbaud-versekre írt ciklusa a szerző sikerült alkotásai közé tartozik. Nekem általában jobban tetszenek Britten azon művei, melyekben szerepet kap az emberi hang is (a Szerenádtól a Tavasz-szimfóniáig). E korai dalciklusban jónéhány karakter- vagy zsánerdarab hallható, köztük néhány hangulatfestő vagy (a verseknek megfelelően) igen rövid, szinte csak átvezető dal – a tíz dal ciklussá áll össze. Schranz Szilvia igen meggyőző hangon énekelt, különösen a halkan, kristálytisztán és vibrato nélkül megfújt magas kezdőhangok árulkodnak fölényes technikai tudásról. Az énekesnő nem egyszerűen eldalolta e darabokat, hanem el is játszotta – a színjátékba olykor operás allűrök is kerültek (némi túljátszás, túléneklés túlvibrálással), összességében mégis sikerült visszaadnia a mű belső értékeit. A vonószenekar és karmestere igen jól kísért – néhány mélyvonós túllógástól eltekintve.

Takács-Nagy Gábor minden mű előtt rövid ismertetést tartott, amolyan kedvcsinálót vagy inkább vallomást, hogy miért szereti e műveket. Janáčekhez a hazai közönségnek kell is a ráhangolódás: azt hiszem, nagyon távol állunk még attól, hogy a morva szerző értékeit eléggé becsüljük. Bevallom, a most elhangzott vonószenekari szvitet nem ismertem. A dvořáki ihletésű mű sokkal több, mint egy ifjú szerző tisztelgése: bár 1878-ban, a mű keletkezésekor még messze vagyunk a szerző teljesen egyedi hangjától, igen mély, introvertált vonósmuzsika ez. Az előadás remekül emelte ki a tételek különböző, olykor humoros-táncos, olykor merengő karakterét, s ha van is hova finomodni a MÁV zenekar vonóskarának (pl. a bőgők intonációjának), az efféle darabok pedagógiailag is fontosak.

Szünet után Wagner Siegfried-idilljében a fúvósokkal kibővült kamarazenekar hangszínére már nem lehetett panaszunk: a meglehetősen vehemens, lendületes, ugyanakkor intimen vallomásos előadás bármely hazai együttes dicsőségére válna.

Nem mondok újat azzal, hogy Takács-Nagy Gábor kiváló zenész. Biztos vannak, akik kritizálják karmesteri tevékenységét. Ők bizonyára inkább a látványból indulnak ki, nem az eredményből. Aki viszont a megszólaló zenére kíváncsi, az csak örül, hogy ismét egy remek hangszeres zenészünk vesz kézbe egy együttest. Takács-Nagy zenei tudása mellett bizonyára megjátszás nélküli, megnyerő emberi lényének is szerepe van abban, hogy egy közepesnek elkönyvelt zenekarral bebizonyítja, hogy érdemes rájuk odafigyelni. Még hosszú és fáradságos munka vár rájuk, természetesen – de egy ilyen koncert után talán ők is érzik, hogy érdemes.

(2006. november 21. 18:00 Magyar Rádió Márványterme – A MÁV Szimfonikus Zenekar Kamarazenekarának koncertje; Britten: Les Illuminations, op. 18 (dalciklus Rimbaud verseire); Janácek: Szvit vonószenekarra; Wagner: Siegfried – Idyll; km.: Schranz Szilvia (szoprán); vez.: Takács-Nagy Gábor)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Tánc

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Zenés színház

Bartók Plusz Operafesztivál: Rohanok koncertről koncertre

Milyen jó is azoknak, akik nem szeretik a klasszikus zenét! Jaj nem, persze nem úgy értem, szóval milyen könnyű is azoknak... Hm, nem, nem könnyű, sőt... Akkor meg milyen jó azoknak, akik két-három helyen is tudnak lenni egyszerre! Olyan meg nincs...
Vizuál

Hollywood elfeledett férfi ikonja

James Dean és Marlon Brando mellett a legnagyobb sztárok közé tartozott - míg rájuk azonban ma is emlékszünk, Montgomery Cliftnek csak zseniális filmjei maradtak fent.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.
Klasszikus hír

Magyar taggal bővült az Európai Zenei Tanács elnöksége

Az európai zenei ernyőszervezet vezetésének Zsoldos Dávid személyében 13 év után újra magyar tagja van.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Hogyan válhat szemléletformálóvá egy kulturális esemény?

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 16-i adásában vendégünk lesz Fekete Péter, Göttinger Pál, Hamar Zsolt és Pataki András.