Klasszikus

Idők és világok között

2010.03.24. 11:52
Ajánlom
Áprlis 17. és május 8. között rendezik meg Baden-Württemberg tartomány fővárosában az Európai Kulturális Napokat Karlsruhéban, amelynek keretében a kortárs magyar zene, tánc, színház, irodalom, film- és képzőművészet kerül középpontba. A fesztivál célja a magyar kultúrát illető klisék lerombolása, és a sokszínűség bemutatása.

Paprika, Puszta, Piroska, csikósok, gulyás. Az ország, amely átvágta a szögesdrótot kelet és nyugat között. Az ország, mely örökösen korszakok és világok között találja magát. A karlsruhei szervezők tudatosan, csalogatólag használják ezeket a kliséket - a logó is paprikát és szögesdrótot mutat -, ezzel azonban arra törekszenek, hogy megmutassák, a jelen magyar kultúrája ehhez képest mást, többet jelent.

A fellépők között ott van a Magyar Állami Operaház a Vérnásszal, a KoMa a Plazmával, a KoMa és az ALKA.T közös produkciójában létrejött Fédra Fitness, a Mundruczó Kornél rendezte Frankenstein-terv, Pintér Béláék pedig A Soha Vissza Nem Térővel utaznak Karlsruhéba, ahol lesz táncház, a kortárs táncot pedig Góbi Rita képviseli. A zene stílusok sokféleségét mutatja program, amelyben jazz-, pop- és rockkoncertek mellett kamarazenei és szimfonikus hangversenyek is lesznek. Fellép többek között Bogányi Gergely, Megyesi Tímea, és felhangzanak Bartók, Kodály, Goldmark, Kurtág, Ligeti és Illés Márton darabjai.

Tárlatok sora fogja át a képző- és iparművészetet, valamint fotográfiát, kiállít El-Hassan Róza, Barabás Márton, Szabó Dorottya, és mivel a programsorozatban kiemelt helyet kap Európa egyik idei kulturális fővárosa, Pécs művészeti élete, bemutatkoznak a PTE Művészeti Karának hallgatói, de megismerhető az IPUT és St.Auby Tamás munkássága is. Bernadette Hörder és Ulrike Israel karlsruhei művészek ötletéből valósul meg a Luftlinie (Légvonalban) Budapest - Karlsruhe nevű projekt, amelynek első részének első felvonását a budapestiek már megtekinthették: a két várost összekötő, színes pöttyökből álló vonalat a Belváros útjaira, köztereire a múlt hétvégén festették fel. A második rész az ipar és a művészet kooperációján alapszik. A KunstUnternehmen keretében célja az, hogy kapcsolatot teremtsen a művészetek és termelő vállalatok között. A karlsruhei középvállalatok biztosította anyagokból, gyártási technológiájukat felhasználva merítenek ötletet a képzőművészek, az együttműködés során keletkezett műalkotásokat, szobrokat, installációkat és hangszobrokat a karlsruhei kastély parkjában állítják ki.

A fesztivál, amelynek egyik csúcspontja a május 2-i kórustalálkozó lesz, teljes programját az Európai Kulturális Napok Karlsruhéban weboldalán olvasható, amely április 1-től magyar nyelven is elérhető.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Pakold meg magad könyvekkel a Líra raktárában pár száz forintért!

Mi már tudjuk az igazi könyvmolyok szombati programját. Raktárvásár lesz a Lírában.
Könyv

Családi találkozót rendeznek Petőfi rokonai Kiskunfélegyházán

Igen, jól olvasta a címet! Míg egyesek a költő sírjának felkutatásával vannak elfoglalva, mások az élőkre koncentrálnak és családi találkozót hirdettek, amelyen eddig állítólag 66 utód jelezte a részvételét.
Klasszikus

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Zenés színház

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Hat orosz zeneszerzőt mutat be Szabó Marcell fesztiválja

Budapesten és Debrecenben rendezik meg október 7. és 13. között az Orosz Zenei Fesztivált, amelyen minden koncert egy-egy zeneszerzőt állít a középpontba.
Klasszikus virtuózok

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Klasszikus interjú

Mikołaj Górecki: „Nem vagyok zeneszerző, csak egy fickó, aki komponál”

Egy ismert komponista gyermekének lenni nem mindig kiváltság, különösen ha a gyermek a szülői pályát kívánja követni. Mikołaj Górecki egyik művét a Liszt Ferenc Kamarazenekar előadásában hallhatja majd a közönség május 25-én. Ennek kapcsán tettünk fel néhány kérdést az Amerikában élő lengyel komponistának.
Klasszikus kritika

Ilyen volt: Baráti Kristóffal zenélt a Kodály Filharmonikusok a reptéren

A négy őselem, a tűz, a víz, a föld és a levegő szolgált mottóként a debreceni Kodály Filharmonikusok nagyszerű koncertjének műsorában. Kritika.
Klasszikus ajánló

Fassang László templomépítésért koncertezik

A Liszt Ferenc-díjas művész jótékonysági orgonaestjét május 19-én tartják a Deák téri evangélikus templomban. A befolyt összeggel a budakeszi evangélikus templom építését támogatják.