Klasszikus

Idők és világok között

2010.03.24. 11:52
Ajánlom
Áprlis 17. és május 8. között rendezik meg Baden-Württemberg tartomány fővárosában az Európai Kulturális Napokat Karlsruhéban, amelynek keretében a kortárs magyar zene, tánc, színház, irodalom, film- és képzőművészet kerül középpontba. A fesztivál célja a magyar kultúrát illető klisék lerombolása, és a sokszínűség bemutatása.

Paprika, Puszta, Piroska, csikósok, gulyás. Az ország, amely átvágta a szögesdrótot kelet és nyugat között. Az ország, mely örökösen korszakok és világok között találja magát. A karlsruhei szervezők tudatosan, csalogatólag használják ezeket a kliséket - a logó is paprikát és szögesdrótot mutat -, ezzel azonban arra törekszenek, hogy megmutassák, a jelen magyar kultúrája ehhez képest mást, többet jelent.

A fellépők között ott van a Magyar Állami Operaház a Vérnásszal, a KoMa a Plazmával, a KoMa és az ALKA.T közös produkciójában létrejött Fédra Fitness, a Mundruczó Kornél rendezte Frankenstein-terv, Pintér Béláék pedig A Soha Vissza Nem Térővel utaznak Karlsruhéba, ahol lesz táncház, a kortárs táncot pedig Góbi Rita képviseli. A zene stílusok sokféleségét mutatja program, amelyben jazz-, pop- és rockkoncertek mellett kamarazenei és szimfonikus hangversenyek is lesznek. Fellép többek között Bogányi Gergely, Megyesi Tímea, és felhangzanak Bartók, Kodály, Goldmark, Kurtág, Ligeti és Illés Márton darabjai.

Tárlatok sora fogja át a képző- és iparművészetet, valamint fotográfiát, kiállít El-Hassan Róza, Barabás Márton, Szabó Dorottya, és mivel a programsorozatban kiemelt helyet kap Európa egyik idei kulturális fővárosa, Pécs művészeti élete, bemutatkoznak a PTE Művészeti Karának hallgatói, de megismerhető az IPUT és St.Auby Tamás munkássága is. Bernadette Hörder és Ulrike Israel karlsruhei művészek ötletéből valósul meg a Luftlinie (Légvonalban) Budapest - Karlsruhe nevű projekt, amelynek első részének első felvonását a budapestiek már megtekinthették: a két várost összekötő, színes pöttyökből álló vonalat a Belváros útjaira, köztereire a múlt hétvégén festették fel. A második rész az ipar és a művészet kooperációján alapszik. A KunstUnternehmen keretében célja az, hogy kapcsolatot teremtsen a művészetek és termelő vállalatok között. A karlsruhei középvállalatok biztosította anyagokból, gyártási technológiájukat felhasználva merítenek ötletet a képzőművészek, az együttműködés során keletkezett műalkotásokat, szobrokat, installációkat és hangszobrokat a karlsruhei kastély parkjában állítják ki.

A fesztivál, amelynek egyik csúcspontja a május 2-i kórustalálkozó lesz, teljes programját az Európai Kulturális Napok Karlsruhéban weboldalán olvasható, amely április 1-től magyar nyelven is elérhető.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Karinthy Vera: „Felelősséggel dolgozom a színház jövőéért”

A Karinthy Színház alapítójának lánya lapunknak úgy nyilatkozott, jelenleg tárgyalások folynak a színház jövőjéről, a támogatások lehetőségeiről.
Színház

„Praktikusan nekem is távoznom kell” – Megszólalt a Karinthy Színház egyik ügyvezetője

A produkciós vezetői feladatokat is ellátó Kerekes-Katz Petra, a Karinhty Színházat működtető kft. egyik tulajdonosa a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, a korábbi művészeti vezetőhöz, Földes Eszterhez hasonlóan, „praktikusan” neki is távoznia kell.
Zenés színház

„Maradj otthon, hallgass zenét” – Dalposta Kolonits Klárától és Dinyés Dánieltől

Az operavilág meghatározó művészházaspárja, Kolonits Klára énekesnő és Dinyés Dániel karmester dalpostát indított a közösségi médiában, mert a zene nem némulhat el világjárvány idején sem. A mai epizódot nálunk, a Fidelio olvasói is meghallgathatják.
Klasszikus

Rohmann Ditta: Úgy teszünk, mintha normális életet élnénk

A Művészi szabadság című sorozatban Rohmann Ditta csellóművészt is megkérdeztük, mivel tölti az időt a járványhelyzet alatt. Természetesen ő sem unatkozik, sőt, hangfelvételt is küldött nekünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus playlist

Klasszikusok merengős és borongós estékre

Zenei válogatásunk magányos vagy csöndes estékhez, amikor egy forró bögre teával az ember átadja magát a semmittevésnek, a meditációnak, majd előbb-utóbb az álomnak is.
Klasszikus hír

Anne-Sophie Mutter elkapta a koronavírust

A német hegedűművész bejelentette, hogy pozitív lett a COVID-19 tesztje. Bizakodik a felépülésben.
Klasszikus videó

Így dolgozik otthonról egy szimfonikus zenekar

A Rotterdami Filharmonikusok otthonról dolgoznak, és az internet segítségével adják elő együtt Beethoven IX. szimfóniáját.
Klasszikus interjú

Rohmann Ditta: Úgy teszünk, mintha normális életet élnénk

A Művészi szabadság című sorozatban Rohmann Ditta csellóművészt is megkérdeztük, mivel tölti az időt a járványhelyzet alatt. Természetesen ő sem unatkozik, sőt, hangfelvételt is küldött nekünk.