Klasszikus

Időutazás tekerőlanttal

2004.12.06. 00:00
Ajánlom
Mandel Róbert a XIV. és a XVIII. századot idézi A virágoknak nemcsak színük, formájuk és illatuk van, hanem hangjuk is - vélték a franciák a barokk korban. Bizonyíték erre Philibert Delavigne párizsi zeneszerzõ, aki a XVIII. század végén komponált hangszeres duetteket Les Fleurs címen.

Egykor népszerű szerzeményei, amelyeket hegedűn, blokflőtén, fuvolán, barokk dudán és tekerőlanton szólaltattak meg, mára elfeledetté váltak - úgy tűnik, a franciák körében is. A Hungaroton lemezkiadó régizene-sorozata most föleleveníti a dallamokat és az azokat megszólaltató hangszereket egyaránt.

A tekerőlant hazai szószólójának számító Mandel Róbert és Németh Pál fuvolista-karmester közös válogatásában már megjelent éppen két éve egy, a francia udvari komponista, Michel Corrette néhány művét tartalmazó egyedülálló korong. Most a virágduetteket kínáló lemezen kívül egy másik anyagát is rögzítették, amely a Hotteterre család - Jeanne és

Jacques Martin - műveit teszi közkinccsé.

- Különös, hogy éppen Magyarországon szólaltatjuk meg újra ezeket a darabokat, köszönhetően a Hungaroton törekvésének, hogy a világ lemezkiadásában mindig megkeresi a mások által nem járt utat - jegyezte meg lapunknak Mandel Róbert. Hozzátéve, a barokk versailles-i udvar hangulatát, divatját idézik a dallamok, amelyek olyannyira fontosak voltak, hogy a korabeli újság, a Mercure de France kritikát is írt róluk. Ebből is kiderül, milyen népszerűnek számított a duda és a tekerőlant, amelyen a köznép tagjai és az udvari előkelőségek egyaránt szívesen játszottak. Mandel ezt a muzsikát - és a mögötte fölsejlő szándékot, a stilizált paraszti romantikát, a pásztoridillt - az utóbbi másfél évtizedben elterjedt és általa is fölkarolt világzenei irányzat barokk elődjének tekinti.

A hangszerépítő-restaurátorként indult muzsikus beszámolt arról a különös hangulatú koncertről is, amely hangszerének régmúltját idézte föl. A nemrég zárult Magyar Magic rendezvénysorozat részeként ugyanis közreműködött a Tomkins énekegyüttesnek a canterburyi székesegyház alagsorában rendezett hangversenyén. A közönség soraiban sok őslakos Kent megyei polgár ült, akik igen érdeklődve fogadták annak a hangszernek a bemutatását és megszólaltatását, amelyet már a XIV. században éppen ezen a helyen, a székesegyházban is lehetett hallani. A híres Canterbury mesék, akárcsak a korabeli zsoltároskönyvek képeinek tanúsága szerint az ideérkező zarándokok között volt dudás és tekerőlantos is. A templomban annak idején éppúgy muzsikáltak, mint ma, amikor a közönség nem tartotta szentségtörésnek a tapsot sem. - Egyedülálló élmény volt több mint hatszáz évvel később, Budapestről érkezett zenészként ugyanott kézbe venni a tekerőlantot - fűzte hozzá a muzsikus.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.