Klasszikus

Ifj. Balázs János újabb elismerése

2012.09.28. 14:04
Ajánlom
A Junior Prima-díjas zongoraművész nyerte a senlis-i Cziffra Alapítvány fődíját, melyet a Saint Frambourg királyi kápolnában adtak át.

Az alapítvány célja a fiatal tehetséges művészek széleskörű megismertetése, így ifj. Balázs János számos meghívást kapott, és az alapítvány ösztöndíjasa lett. A gálakoncerten Liszt, Schubert és Cziffra átiratai szólaltak meg, s a díjakat Cziffra György unokája, Isabella Cziffra adta át. Az alapítványt Cziffra György hozta létre, csakúgy mint a kápolnát Senlis-ben, amely mai napig őrzi a mester szellemét.

Ifj. Balázs János a mai fiatal generáció tagja, karrierje 2005-ben tizenhat évesen kezdődött a nemzetközi pécsi Liszt-verseny első díjának elnyerésével, ezután még négy nemzetközi zenei versenyen ért el első helyezést. Játszott Európa-szerte például Budapesten, Bécsben, Párizsban, Rómában, Londonban, Berlinben, Stuttgartban, Brüsszelben, Zágrábban, Bécsben, többször turnézott Japánban, Egyiptomban és az USA-ban többek között New Yorkban, Washingtonban, Chicagóban és Aspenben.

Olyan együttesekkel koncertezett, mint a Pannon Filharmonikusok, a Magyar Rádió Zenekara, a Budafoki Dohnányi Zenekar, az Óbudai Danubia Zenekar, a szegedi, a zágrábi, a brüsszeli és a Nagoyai Szimfonikus Zenekar, az AACA USA Filharmonikusok és a Liszt Ferenc Kamarazenekar.

Ezidáig négy Liszt lemezt készített Budapesten, Tokióban, illetve Londonban. 2010-ben egy egyedülálló magyarországi turné keretében tizenhat hangversenyen eljátszotta Chopin összes zongoraművét és zongoraversenyét, amiért 2011-ben a Lengyel Köztársaság kitüntetette. 2011 augusztusában az aspeni Nemzetközi Zongoraverseny 1. díjat, majd szeptemberben a magyarországi Nemzetközi Liszt Versenyen 3. díjat nyert, így a legeredményesebb magyar művész lett. 2011. novemberében a Junior Prima díjat vehette át.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Szabó István nem veszi át életműdíját

Az Oscar- és Kossuth-díjas rendező kitüntetését a közelmúltban többen kritizálták Szabó István ügynökmúltja miatt.
Vizuál

Elhunyt Szentandrássy István festőművész

A 62 éves korában elhunyt művész 2012-ben kapott Kossuth-díjat a cigányság ősi, balladisztikus hagyományait és alakjait ábrázoló műveiért.
Könyv

Láttad már Ady vasúti bérletét vagy az önéletrajzát?

Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy az Országos Széchényi Könyvtárban micsoda kincsek rejtőznek. Az OSZK kamarakiállításokkal igyekszik ezeket a kuriózumokat látogatóival is megosztani.
Könyv

Feleannyi könyv az idei Aegon-díj döntőjében

Gumicsizma, kiskocsma és magadra ismerés – mi fér bele egy igazán személyes könyvajánlóba? Az Aegon Irodalmi Díj idei zsűrije szerint mindezek és még sok más érdekesség…
Plusz

Kettős vezetése lesz a Szabad Tér Színháznak

A Margitszigeti Szabadtéri Színpadot Bán Teodóra, a Városmajori Szabadtéri Színpadot Benkő Nóra irányítja a jövőben a Fővárosi Közgyűlés szerdai döntése szerint.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Sosztakovics-szimfónia hazai bemutatójára készül az Óbudai Danubia Zenekar

Sosztakovics IV. szimfóniájának magyarországi bemutatójára készül az Óbudai Danubia Zenekar Hámori Máté vezényletével február 28-án pénteken a budapesti Zeneakadémián.
Klasszikus ajánló

Húszállomásos Kárpát-medencei turnéra indul Bogányi Gergely

Útjára indul Bogányi Gergely 2020-as koncertturnéja, a zongoraművész 20 koncerten 20 különböző műsort ad elő szerte a Kárpát-medencében.
Klasszikus ajánló

Fiatal lengyel ugrik be a koronavírus miatt Olaszországban ragadt zongoraművész helyett

Piotr Pawlak nyitja meg a március 1-én induló Chopin Fesztivált az Óbudai Társaskörben, miután Alberto Nosé a koronavírus-járvány olaszországi terjedése miatt nem tud eljönni Budapestre.
Klasszikus ajánló

A Ránki-család koncertjével várja fiatalok jelentkezését a kőszegi Altalena Nyári Akadémia

Augusztus elején rendezik meg Kőszegen a BMFest Altalena Nyári Akadémiáját, amelyre 14-32 év közötti fiatal zenészek jelentkezését várják. Vendégei között a Ránki-család, Fejérvári Zoltán, Bősze Ádám, a Berecz-család és Dukay Barnabás.
Klasszikus ajánló

Országos programot indít az ifjúsági kóruséneklésért a KÓTA

Országos programsorozat indult Hangról hangra... az ifjúsági kóruséneklésért címmel az idén 50 éves Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA) szervezésében.