Klasszikus

Ifj. Balázs János újabb elismerése

2012.09.28. 14:04
Ajánlom
A Junior Prima-díjas zongoraművész nyerte a senlis-i Cziffra Alapítvány fődíját, melyet a Saint Frambourg királyi kápolnában adtak át.

Az alapítvány célja a fiatal tehetséges művészek széleskörű megismertetése, így ifj. Balázs János számos meghívást kapott, és az alapítvány ösztöndíjasa lett. A gálakoncerten Liszt, Schubert és Cziffra átiratai szólaltak meg, s a díjakat Cziffra György unokája, Isabella Cziffra adta át. Az alapítványt Cziffra György hozta létre, csakúgy mint a kápolnát Senlis-ben, amely mai napig őrzi a mester szellemét.

Ifj. Balázs János a mai fiatal generáció tagja, karrierje 2005-ben tizenhat évesen kezdődött a nemzetközi pécsi Liszt-verseny első díjának elnyerésével, ezután még négy nemzetközi zenei versenyen ért el első helyezést. Játszott Európa-szerte például Budapesten, Bécsben, Párizsban, Rómában, Londonban, Berlinben, Stuttgartban, Brüsszelben, Zágrábban, Bécsben, többször turnézott Japánban, Egyiptomban és az USA-ban többek között New Yorkban, Washingtonban, Chicagóban és Aspenben.

Olyan együttesekkel koncertezett, mint a Pannon Filharmonikusok, a Magyar Rádió Zenekara, a Budafoki Dohnányi Zenekar, az Óbudai Danubia Zenekar, a szegedi, a zágrábi, a brüsszeli és a Nagoyai Szimfonikus Zenekar, az AACA USA Filharmonikusok és a Liszt Ferenc Kamarazenekar.

Ezidáig négy Liszt lemezt készített Budapesten, Tokióban, illetve Londonban. 2010-ben egy egyedülálló magyarországi turné keretében tizenhat hangversenyen eljátszotta Chopin összes zongoraművét és zongoraversenyét, amiért 2011-ben a Lengyel Köztársaság kitüntetette. 2011 augusztusában az aspeni Nemzetközi Zongoraverseny 1. díjat, majd szeptemberben a magyarországi Nemzetközi Liszt Versenyen 3. díjat nyert, így a legeredményesebb magyar művész lett. 2011. novemberében a Junior Prima díjat vehette át.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.