Klasszikus

Ifjú Versenygyőztesek Gálaműsora

2005.06.07. 00:00
Ajánlom
A Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar és a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége 2005. június 11-én 16 órakor közösen rendezi meg az Ifjú Versenygyőztesek Gálaműsorát. A kezdeményezés Ligeti András zeneigazgató ötlete volt abból az elgondolásból kiindulva, hogy a fiatal zenésznövendékek szakmai előmenetelét erősítheti, ha a hagyományos iskolai formák mellett szimfonikus zenekari produkcióban vehetnek részt.

A Szövetség mint partner kézenfekvőnek tűnt, hiszen az országos zenei versenyek egyik szervezőjeként biztos hátteret adott ahhoz, hogy az arra legalkalmasabb művészjelöltek állhassanak pódiumra. A most első ízben megvalósuló koncert helyszíne a Telekom Zeneház, karmestere Ligeti András, házigazdája a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar.

A közreműködő ifjú versenygyőztesek:

Sárközi Bence – zongora (Debrecen, tanára: Bögös Béláné, Grünwald Béla) – Mendelssohn: Capriccio brillante, op. 22

Jámbor Anna – hegedű (Kecskemét, tanára: Pápai Erika) – Beriot: Scene de Ballett, op. 100

Szatmári Emőke – klarinét (Mohács, Kecskemét, tanára: Bischof Zsuzsanna, és Maczák János) – Weber: f-moll klarinétverseny, op. 73 – II., III. tétel

Dobos Levente – kürt (Mohács, tanára: Dobos József) – Mozart: Esz-dúr kürtverseny, No. 2 K 417 - I.,II. tétel

Pasztircsák Polina – ének (Budapest, tanára: Bikfalvy Júlia) – Mendelssohn: Hear ye, Israel - ária az Éliás c. oratóriumból; Mozart: Voi che sapete - Cherubin áriája a Figaro házassága c. operából; Gounod: Ékszer ária a Faust c. operából

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Lájkszámot a vérképleletbe

A Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője. Szólistaként megfordult Európa rangos koncerttermeiben, bemutatkozott Tokióban, Moszkvában, New Yorkban; turnézott Indiában; Vietnámban pedig az első magyar muzsikus volt, aki megszólaltatta Bartók műveit. A Liszt-díjas zongoraművésszel, Fülei Balázzsal, Liszt Ferenc születésének napján, október 22-én beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Az ítélet harsonái – emlékezés Verdi gyászmiséjével

Halottak napjához közeledve Verdi nagyszabású gyászmiséjét, a Requiemet adja elő a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar a Müpában, a fiatal olasz karmester, Giacomo Sagripanti vezényletével.
Klasszikus videó

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.