Klasszikus

Ifjúsági Európai Művészeti Díjat kapott Győri Noémi

2011.04.07. 17:29
Ajánlom
A 28 éves fuvolaművész kiemelkedő európai kulturális teljesítményét ismerték el ezzel a díjjal.

Az Európai Parlament elnöke és az Európai Tanács Parlamenti Képviselőházának elnöke védnöki segítségével működő Pro Europa Alapítványé a díj, amelyet az 1993-ban létrejött Alapítvány minden évben kiemelkedő európai kulturális teljesítményért, kezdeményezésért vagy alkotásért adományoz. Eddig olyan európai tehetségek részesültek az elismerésben, mint Anne-Sophie Mutter és Julia Fischer (hegedű), Sol Gabetta (gordonka) vagy Miklósa Erika (szoprán), Várdai István (cselló), Farkas Gábor (zongora) és Banda Ádám (hegedű).

Az alapítvány elnöke, Dr. Ernst Seidel két évig kísérte figyelemmel Győri Noémi szakmai tevékenységét. A művésznő a Bécsi Filharmonikusok rendszeres vendégfuvolása a Bécsi Állami Operaházban, emellett Tajvanon, Grúziában, Svájcban, Németországban és Angliában vezet kurzusokat. "Nagy öröm és nagy felelősség egy ilyen jelentős nemzetközi díjat elnyerni, hiszen az elvárások is még magasabbak lettek velem szemben. Ugyanakkor jól esik, hogy Magyarország hírnevét is öregbíthettem egy ilyen mértékadó elismeréssel" - fogalmazott Győri Noémi a díj átvételekor a frankfurti Paulskirche-ben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.