Klasszikus

Ifjúságnevelő opera-keresztmetszetek

2012.05.26. 14:30
Ajánlom
Főváros-orientált országunkban mindig nagy örömforrásként szolgál egy-egy vidéki kezdeményezés sikere. A Szolnoki Szimfonikus Zenekar ifjúsági koncertjei is az ilyen projektek sorába tartozik.

Az ifjúság zenei nevelését célzó koncertsorozat ötlete három éve merült fel a zenekar történetében, amikor is Patkós Imre, a zenekar akkori menedzsere (jelenlegi szakmai igazgatója) Bolyki Zoltánt bízta meg a megyei ifjúsági koncertek arculatának kialakításában. A 2009-es Országos Zenekari Versenyen első helyezéssel díjazott karmester az elsők között Ránki György Pomádé király új ruhája, valamint Kacsóh Pongrác János Vitéz című művét dolgozta át tanórányi hosszúságú opera-keresztmetszetekké. A karmester koncepciójában prózai dialógusok helyettesítik az áriák közötti recitatívókat, valamint a jelenetek összekapcsolását narrátorok is segítik az előadásokban. A gyermekoperák hamar beváltották a hozzájuk fűzött reményeket: a koncerthelyszínek száma megkétszereződött, az idei évadban pedig 21 általános iskolába és 12 középiskolában vitték a keresztmetszeteket. A gyermekoperák sikere után Bolyki Zoltán már a nagyobb lélegzetvételű operákhoz sem félt hozzányúlni: Mozart Figarója és Rossini Sevillai borbélya után idén tavasszal már Rossini második legnépszerűbb operáját, a Hamupipőkét játszották.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.