Klasszikus

Igazi társak a kortársak

2004.10.21. 00:00
Ajánlom
A modern művészeteket bemutató Budapesti Őszi Fesztivál a hétvégén fejeződik be. Több mint húsz - nem egy különleges - helyszínen közel száz programon vehettek részt a kísérletező, formabontó előadók és alkotók programjain, koncertjein, kiállításain. A vasárnapi záró fesztivál nézőszáma várhatóan meghaladja a tavalyi tízezret - ez a szám két éve háromezer volt.

Az ember kiszáll a metróból a Forgách utcánál, és menten az az érzés fogja el, hogy most ő ezzel kulturális turista lett. Sőt, fesztiválturista. És aki nem ismeri ezt a környéket, vagy soha életében nem dolgozott még a Láng Gépgyárban, igazán érezheti akár azt is, hogy a Budapesti Őszi Fesztiválhoz nem csak a Svédületes, meg a Design7 rendezvénysorozata csatlakozott, de az "Ismerd meg hazádat" mozgalom is. És a csodálat éppen úgy ül ki a látogatók arcára, mint a vendégeket fogadó őrző-védők borostája mögé. Elég egyetlen perc felmérni a csudálkozó arcokat: a műszakvezető főportás-helyettes talán már két órája otthon lehetne, de a munkahelyén maradt estig, hogy lássa, ki az, aki az angyalföldi üzemcsarnokba megy lengyel alternatív színházat nézni. Lengyelül, persze. És ha az ember netalán magyarul köszön vissza neki - például: Jó estét! -, akkor minimum űrlény.

Vagy vegyünk egy másik példát. Az ember felszáll az Átrium mozitól induló különjáratra - az e-Xplo nevű buszutazás azt ígéri, megmutatja városunknak azt az arcát, amelyiket még nem láthattuk. És tényleg. Alighogy legyintenénk az Alagútra, a rakpartra és a Lágymányosi-hídra, máris valami furcsa és egyre ismeretlenebb helyen vagyunk. A Budapesti Őszi Fesztivál tehát teljesíti küldetését: a kultúra mindennapi fogyasztóinak csemegéket hoz Magyarországra, és miközben közelebb hozza-viszi az emberekhez a modern művészeteket, bizonyítja, a kortárs szó, ez a furcsa, riasztó kifejezés, nem embertelen, lila őrület, nem esztétikai tévedéssorozat, nem önmegvalósító ködfűrészelés. És lehet a furcsa helyszínek sorát folytatni: a Krétakör Színház a budai Vár alatti Sziklakórházban mutatja be Térey János művét. A Nibelung lakópark harmadik része Hagen avagy a gyűlöletbeszéd címmel látható mától - az előadást egy részben, négy órán keresztül játsszák. Üzenik, hideg lesz. De az egyszeri néző némi valóságos művészetért, épkézláb irodalomért erre is hajlandó, sőt. Jegyet alig lehet szerezni a Mundruczó Kornél rendezte előadásra. "Wagneri mítosz egy mai magyar lakóparkban" - írja az előadás ajánlója. "Katasztrófajáték, melynek szereplői üzletemberek, ügyvédek, modellek, rendőrök, tűzoltók. Antihőse, az isteni jólét világából kitaszított Hagen, terrortámadásokkal próbálja tönkretenni egykori üzlettársait, rokonait, barátait, akik kiűzték a pénz és a hatalom Paradicsomából." Térey János első drámája nem pusztán a wagneri világ játékos átültetése mai környezetbe, de súlyos ítéletű állapot- és korrajz is egyben. Ahogyan korunk valósága a mítosszal, úgy a mai köznyelv a szigorú versformával vegyül a szövegben, sajátosan egyedi stílust hozva létre ezzel.

A tánc nyelvén próbál hasonló korrajzot bemutatni Gergye Krisztián, akinek Kínos! című koreográfiáját a MU Színház mutatja be szintén az őszi fesztivál keretében. Ez a darab a világhoz és a másokhoz való viszonyulásunk káoszának tart görbe tükröt. "Az egymásba folyó szólók, duók és triók a boldogságkeresés extrém formáin keresztül kényszerítik a szereplőket a másik véglettel való azonosulásra. A Kínos! véresen komoly játék, melynek nyomán átgondolhatjuk emberi és állati oldalaink lelkiismeretfurdalásban vagy annak hiányában kialakuló következményeit."

A Zeneakadémián megrendezendő Nyitott kapuk napja a szombati kínálat különlegessége lesz, hiszen Budapest egyik legszebb szecessziós épülete egy napra leveti hagyományos elefántcsonttorony-jellegét és kitárja kapuit a farmernadrágos érdeklődők előtt is. Túrákon, idegenvezetőkkel mutatják be a házat, mialatt a lépcsőfordulókban, ruhatárakban és a padláson erre az alkalomra írt zenei kísérleteket adnak elő az intézmény komponista-növendékei. Külön érdekességnek számít öt fiatal magyar és amerikai zeneszerző ikerkoncertje, mely egy héttel később a New York-i Juilliard School of Music koncerttermében lesz hallható. Ugyanezen a napon koncertezik Budapesten Olga Neuwirth, a Sex Mob, az A38 hajón pedig a The Pussyfoot meets Budapest címmel rendeznek partyt. Még egy párbeszéd a Merlin Színház programjának címe: Nádas Péter a svéd íróval, Richard Swartz-cal beszélget. A vasárnapi program szintén a zene jegyében telik majd, hiszen a Zeneakadémián korunk legjelentősebb zeneszerzőinek egyike, Sir Peter Maxwell Davies ünnepli hetvenedik születésnapját. Saját műveit vezényli majd, melyeket a Danubia Szimfonikus Zenekar ad elő. A Plexikoncertek sorozat záróeseménye a kis szeptim kamaraegyüttes fellépése lesz a Kultiplexben, az idei Budapesti Őszi Fesztivál utolsó programja pedig vasárnap kilenckor kezdődik az A38 hajón, ahol a Vienna Art Orchestra koncertezik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.