Klasszikus

Ignace Pleyel: Csellóversenyek

2003.03.10. 00:00
Ajánlom
Legújabb albumával közvetetten saját névadójának hódol a kiváló Erdődy Kamarazenekar, ugyanis a két CD-n sorakozó öt csellóverseny komponistáját, Ignace Pleyelt pályafutása kezdetén Erdődy gróf szerződtette pozsonyi rezidenciájára karmesternek.

Ma úgy mondanánk, a zeneértő arisztokrata kinevelt magának egy kedvére való művészt, minthogy a tehetséges fiatalembert előzőleg a legjobb helyen iskoláztatta: Haydnhoz küldte tanulni Kismartonba, s a sikeres kiképzésért kétlovas hintóval honorálta a mestert. Pleyelből valóban remek muzsikus lett, a kor zenei köznyelvét könnyed eleganciával beszélő komponista, akinek virtuóz darabjait és behízelgő melódiavilágát hamar megkedvelték. Népszerűségének sokat mondó bizonyítéka, hogy művei nemcsak nyomtatásban maradtak fenn, hanem rengeteg kézzel írott másolat is készült róluk, különféle instrumentumokra. Szakmai rangját azonban mindenekelőtt báboperájának Eszterházán megvalósult bemutatója határozta meg (1776), valamint az a tény, hogy még ugyanabban az évben Haydn egyik bábjátékához a nyitányt ő komponálhatta. S tanár és tanítvány kapcsolata később is baráti maradt. Amikor a két sztármuzsikusnak párhuzamosan szerveztek turnét Angliában, inkább örömmel vették, ha találkoztak, koncertjeiken pedig kölcsönösen megszólaltatták egymás műveit is.

Mi persze Pleyelt már régóta csak vállalkozásaiból ismerjük: a párizsi koncertterem, a patinás zeneműkiadó cég és a Chopin által is oly nagyra becsült zongoramárka tartozik tudatunkban a jól csengő névhez. Ezért is hat a meglepetés erejével Ignace Pleyel szerzői bemutatkozása a Szefcsik Zsolt alapította együttes és Szabó Péter gordonkaművész közös produkciójában: a két CD-t hallgatva azonnal kiderül, hogy ízléses, invenciózus versenyművek születtek a sikeres üzletemberként elhíresült zenész alkotói műhelyében. Az Erdődy Kamarazenekar tagjai már bőséges tapasztalatokat szereztek a 18. század koncertatmoszférájának megidézésében és előadói praxisának elsajátításában, hiszen megalapításuk óta (1994) tucatnál is több Magyaroszágon élt, vagy nemzeti zenetörténetünkhöz szoros szálakkal fűződő komponosta elmosódott portréját rajzolták újra. Szefcsik kutatószenvedélye nyilván megfertőzte a remek gordonkást, Szabó Pétert is, aki a koncertművek szólistájaként egyúttal a közreadó izgalmas feladatával is megbirkózott: szerzői autográfok alapján elkészítette az öt gondonkaverseny Urtext-változatát, és kadenciákat írt hozzájuk. Ez a járulékos nyeresége a – magától értetődően vílágpremier-címkével – most piacra került pompás felvételnek.

A gordonkairodalom nem oly gazdag, hogy az ilyen szépen megmunkált, formátumos és megnyerő alkotások fel ne hívják magukra az érdekelt előadóművészek figyelmét. Erdődyék pazar tolmácsolása Szabó varázslatos közreműködésével Pleyel minden szerzői erényét reflektorfénybe állítja. Ez az album külső megjelenésében és hangzó tartalmában egyaránt alkalmas rá, hogy a karácsonyi lemezdömpingben is csillogni tudjon és bombasiker legyen.

Ignace Pleyel: Gordonkaversenyek
Szabó Péter – gordonka, Erdődy Kamarazenekar
Hungaroton Classics

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.