Klasszikus

Igor Stravinsky

2005.04.04. 00:00
Ajánlom
Pétervár külvárosában, Oranienbaumban született 1882. június 17-én. Apja a pétervári operaház vezető basszistája volt, de fiát jogásznak szánta. Stravinsky kötelességszerűen végzett jogi tanulmányai mellett tanult zenét: előbb zongorát, majd zeneelméletet, végül Rimszkij-Korszakovnál hangszerelést. 1906-ban befejezte a jogi egyetemet és nyomban hátat is fordított ennek a tudománynak.

Megírta I. szimfóniáját, valamint A faun és a pásztorlány című zenekari dalciklusát Puskin költeményeire (1906-1907). Mindkét korai kompozícióját be is mutatták Pétervárott. A következő évben írta a Tűzijátékot. Ekkor figyelt fel tehetségére Gyagilev, a nemrég alakult Orosz Balett vezetője, és kompozíciót kért tőle együttese számára. Ennek a megbízásnak eredményeképpen jött létre Stravinsky három fiatalkori remekműve (A tűzmadár, 1910; a Petruska, 1911 és a Tavaszi áldozás, 1913.).

Az alig harminc esztendős zeneszerző meghódította a világot. 1914-ben Svájcban telepedett le, 1920-tól Franciaországban élt. Egyidejűleg megkezdte nemzetközi pályafutását mint karmester — saját műveinek interpretátora — is. A második világháború kitörése után átköltözött az Egyesült Államokba. 1939-ben a Harvard Egyetemen tanított, majd Hollywoodban telepedett le. 1962-ben hatalmas sikerrel vendégszerepelt a Szovjetunióban. Nyolcvanadik születésnapját világszerte reprezentatív keretek között ünnepelték, számos művészi és társadalmi kitüntetéssel tisztelték meg. Stravinsky 1971. április 6-án hunyt el New Yorkban.

Hosszú és termékeny életműve ellentmondásokban és meglepetésekben gazdag. Fiatalkori kompozícióiban — amelyekkel világhírét megalapozta — az orosz népi dallamok és táncok inspirálták, ezekből alakította ki karakterisztikus, szabad ritmikáját, szigorú dallamvonalait, politonalitását és a hangzás brutális újszerűségét. A későromantikától elfásult, az impresszionizmus mesterkéltségeibe belefáradt közönség erre az új hangra készségesen és elragadtatva reagált. A Stravinsky-művek körül támadt szenvedélyes polémia csak fokozta az érdeklődést e művek megismerése iránt. Sikere tetőpontján azonban a zeneszerző gyökeresen szakított az önmaga által teremtett hagyományokkal, a neo-primitivizmussal és annak orosz népi kapcsolataival. Elhatározta, hogy a továbbiakban távol tartja magát minden zenén kívüli asszociációtól, műveit nagyobb alkotói ökonómiával, kevesebb eszközzel, tisztább körvonalakkal formálja meg. Ennek a stílusváltásnak első eredménye A katona története (1918), ezt követi a Pulcinella (1919), majd a Szimfóniák fúvóshangszerekre (1920). Az ötletszerű ritmusképletek helyébe a barokk concertók egyenletes lüktetése, az idegborzoló hangtömegek helyébe a zenei szövet átlátszó rendezettsége, a gazdaságos hangszerelés került.

A szenzáció, a kritika megoszló véleménye és ennek következménye, az általános érdeklődés ezúttal sem maradt el. Stravinsky neoklasszikus korszakának kimagasló alkotásai (Zsoltárszimfónia, Oedipus Rex) diadallal állták meg egy viharos emberöltő próbáját, és ma már a „klasszikusok” között a helyük.

Neoklasszikus periódusának végén a The Rake's Progress című opera áll, 1951-ben. A továbbiak során a hetven éves Stravinsky ismét új utat keresett, és ezt a tizenkétfokúság praxisában találta meg, amely utoljára a szerializmushoz vezetett. Zenei testamentumaként e részben emocionális, részben logikai bravúrra alapozott műveit hagyta az utókorra a csaknem kilencvenéves mester.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.