Klasszikus

Igricz György és Vajda Gergely Zene-közelben

2012.03.29. 12:00
Ajánlom
Csiba Lajos és Juhász Előd műsora szombat délutánonként hallgatható a Magyar Katolikus Rádió műsorán.

A Zene-közelben ifjú karmestereket bemutató sorozatában ezúttal Vajda Gergely kerül reflektorfénybe. A Rádiózenekar vezetője máris jelentős nemzetközi karriert mondhat magáénak: jobban ismerik külföldön, mint itthon. Igricz György, a Filharmónia Kht. vezetője nyári előzetest kínál, kiemelten a hagyományos Régi Zene Fesztivál eseménysorozatát.

Czére Andrea ezúttal nem mint szakmai főigazgató helyettes szól a Szépművészeti Múzeum terveiről, hanem egy másik múzsának hódol: évtizedek óta profi szinten folytat zenei tanulmányokat. Most saját hangversenye műsor-összeállításának műhelytitkaiba avatja be a hallgatókat. Zenei örökségünk ébren tartásához ezúttal az Operaház aranykorának egyik legemlékezetesebb művésze, Székely Mihály felvételeiből idéznek a készítők.

A zenei hallás és annak fejlesztése témájában sok érdekességet hallhatunk Nagy Tamás mérnök-közgazdásztól. Kiderül, csaknem mindenkit fenyeget valamilyen mértékű halláskárosodás veszélye, elég csak a csúcstechnika mindennapi helytelen használatára gondolni.


Zene-közelben
Magyar Katolikus Rádió, FM 102.1 - 2012. március 31. 15:34-16:30
Csiba Lajos és Juhász Előd műsora
Vendégek: Vajda Gergely karmester, Igricz György (Filharmónia), Czére Andrea (Szépművészeti Múzeum) és Nagy Tamás (hallás- és hangzáskutató mérnök-közgazdász)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

75 éve halt meg Csortos Gyula - PORTRÉ

Hetvenöt éve, 1945. augusztus 1-jén halt meg Csortos Gyula, a két világháború közötti korszak egyik legkedveltebb magyar színésze, a Hyppolit, a lakáj című film főszereplője. 
Vizuál

Herceg a vasfüggöny mögül – Róna Viktor kiállítás

A Petőfi Irodalmi Múzeum – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet új időszaki kiállítását Róna Viktor balettművésznek szenteli.
Színház

Felmondások és tiltakozás az SZFE-n Vidnyánszky Attila kinevezése miatt

Zsámbéki Gábor rendező 41 év tanítás után hagyja ott az Egyetemet, és követi példáját Gáspár Máté megbízott intézetvezető is, aki lemondásával az SZFE modellváltásának elve és gyakorlati megvalósítása ellen is tiltakozik. Mindez azután, hogy a minisztérium bejelentette: Vidnyánszky Attila vezetheti az Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumát.
Zenés színház

Először vezényel női karmester a Salzburgi Ünnepi Játékokon

A világ legnagyobb komolyzenei fesztiváljának, az idén százéves Salzburgi Ünnepi Játékok programsorozatának szervezői a koronavírus-járvány árnyékában számos biztonsági intézkedést rendeltek el a fellépők és a nézők egészségének megóvása érdekében.
Színház

Egy klasszikus és kortárs színházi társulat élete és hirtelen halála

Molière, Bulgakov, Szophoklész, Shakespeare művei, a szereplők improvizációi alapján készül és a jelen történéseire reflektál a Szentendrei Teátrum ősbemutatója, a Függöny. A rendező, Sardar Tagirovsky, arról is beszélt, hogy ami Molière korában történt, és ami most történik, aközött nincs nagy különbség.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Leon Fleisher, az évtizedeken át csak bal kezével játszó amerikai zongorista

Elhunyt 92 éves korában Leon Fleisher világhírű amerikai zongorista, aki egy betegség miatt évtizedeken át csupán bal kézzel játszott. A zenész rákbetegségben halt meg vasárnap - írja a bbc.com.
Klasszikus ajánló

Megvan az idei Kaposfest teljes programja

Augusztus 16–19. között megújult arculattal érkezik a 11. Kaposfest – Nemzetközi Zenei és Művészeti Fesztivál Várdai István és Baráti Kristóf művészeti vezetésével. Az idei esemény időtartamában ugyan rövidebb, de annál színesebb lesz.
Klasszikus portré

Kortársai zenészként és orgonaszakértőként ismerték

Bárki viheti annyira mint ő, ha kitartóan gyakorol - vélekedett minden idők egyik legnagyobb zenei lángelméje. 1750. július 28-án halt meg Johann Sebastian Bach, aki más jelölt hiányában kapta csak meg a Tamás-templombeli állást.
Klasszikus hír

Ide hallgasson! – Új, miniatűr zeneművet írt Kurtág György

A 94 éves mester is csatlakozott Fekete-Kovács Kornél kezdeményezéséhez, és egy miniatűr elektronikus kompozíciót alkotott egy meglévő témára.
Klasszikus hír

Biatorbágy városának zenekara lett az Erkel Ferenc Kamarazenekar

A harmincöt éves együttes a jövőben a „Biatorbágy Hangja” címet viseli, és végre otthonra lelt a Pest megyei városban.