Klasszikus

Így emlékeztek a háború kitörésének évfordulójára a müncheni opera művészei

2023.02.27. 16:40
Ajánlom
Az éppen Prokofjev Háború és békéjének bemutatójára készülő Bajor Állami Opera művészei a főzeneigazgató, Vlagyimir Jurovszkij vezetésével egy ukrán népdalból készítettek videót február 24-én, az ukrajnai háború kitörésének évfordulóján.

Zenés üzenettel fejezték ki a háború sújtotta Ukrajna iránti szolidaritásukat a Bajor Állami Opera művészei, február 24-én, a háború kezdetének évfordulója alkalmából.

Videójukban egy Beethoven feldolgozásában népszerűvé vált ukrán népdalt adnak elő, amelyben egy háborúba induló katona búcsúzik kedvesétől.

Az intézmény éppen Prokofjev Háború és béke című operájának március 5-i premierjére készül, a produkcióban nagyrészt az előadás szereplői vettek részt: Olga Kulcsinszka, Stanyiszlav Kufljuk, Alexandra Jangel, Andrej Zsilikovszkij, Vida Miknevičiūtė, Misa Selomjanszkij, Violeta Urmana és Szergej Leiferkusz. A hegedűszólamot Hanna Aszjejeva játszotta, csellón Darima Csrempilova működött közre, míg a zongoraszólamot a Bajor Állami Opera főzeneigazgatója és a Háború és béke karmestere, Vlagyimir Jurovszkij szólaltatta meg.

Vlagyimir Jurovszkij nemrég egy hosszú interjúban mesélt a készülő premierről és a háborúval kapcsolatos nézeteiről.

Ez a rendezés a válaszunk az elmúlt tizenkét hónap eseményeire

– nyilatkozta a maga és a rendező, Dmitrij Csernyakov nevében. Elmondása szerint a közreműködőktől nem kértek hivatalos állásfoglalást a háborúval kapcsolatban, de köztudott volt, hogy ő és az alkotók milyen álláspontot képviselnek, így aki csatlakozott hozzájuk, azt hallgatólagosan elfogadta. „Majdnem az egész Szovjetunió itt van, ha az ember az egykori tagköztársaságokat nézzük” – nyilatkozta a szereplők nemzetiségi hovatartozása kapcsán. „Ukrajnából, Oroszországból, Fehéroroszországból, Moldovából, Üzbegisztánból, Tádzsikisztánból, Örményországból és Litvániából is vannak művészeink. [...] Igazán nemzetközi a szereposztás. Szinte mindenki többnyelvű. A próbateremben beszélnek oroszul, de németül és angolul is, néha olaszul és franciául, a zongoristák miatt.

Mindenesetre a légkör igen békés.

Fejléckép: Olga Kulcsinszka, Stanyiszlav Kufljuk, Alexandra Jangel, Andrej Zsilikovszkij és Vida Miknevičiūtė (fotó/forrás: Christoph Hertel & Peter Gordon Armstrong / Bayerische Staatsoper)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Meghalt Andrew Davis karmester

A világhírű angol karmestert, a Chicagói Lyric Opera korábbi zeneigazgatóját és számos neves operaház gyakori vendégét hosszú betegség után, nyolcvanéves korában érte a halál.
Klasszikus

Új operáján dolgozik Kurtág György

A kilencvennyolc éves zeneszerző a Klubrádiónak számolt be arról, hogy második operáját írja, amelyet a hetvenéves német szoprán, Maria Husmann számára komponál.
Színház

„A kutatóknak szükségük van inspirációt meríteni a művészetekből” – Karikó Katalin ellátogatott a Rózsavölgyi Szalon Nobel-díjról szóló előadására

Krausz Ferenc után újabb Nobel-díjas tudós, Karikó Katalin is megtekintette a Rózsavölgyi Szalon február közepén bemutatott A Díj című előadását, amely az „atombomba atyja és anyjaként” emlegetett Otto Hahn és Lise Meitner szenvedélyes párviadalát meséli el.
Színház

128. születésnapját ünnepli a Vígszínház – idén is megrendezik a Vígmajálist

Május 1-jén délután a Vígszínház meghirdeti a 2024/25-ös évad programját, majd a társulat tagjai részleteket adnak elő többek között olyan népszerű előadásokból, mint a Pinokkió, A Pál utcai fiúk, A padlás vagy A nagy Gatsby.
Könyv

Irodalom a Margitszigeten – jön a tavaszi Margó!

A fesztiválon mutatja be új kötetét mások mellett Háy János, Erdős Virág, Krusovszky Dénes és Cserna-Szabó András is. A közönség idén élő podcastfelvételeken is részt vehet a három nap során. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Budapesten rendezik meg a Simándy Énekversenyt

Szegedről az Eiffel Műhelyházba költözik a nagy hagyományú Simándy József Énekverseny. A huszonötödik jubileumát ünneplő megmérettetésen június 3. és 8 között mérkőzhetnek meg a fiatal énekesek.
Klasszikus lapszemle

Új operáján dolgozik Kurtág György

A kilencvennyolc éves zeneszerző a Klubrádiónak számolt be arról, hogy második operáját írja, amelyet a hetvenéves német szoprán, Maria Husmann számára komponál.
Klasszikus gyász

Meghalt Andrew Davis karmester

A világhírű angol karmestert, a Chicagói Lyric Opera korábbi zeneigazgatóját és számos neves operaház gyakori vendégét hosszú betegség után, nyolcvanéves korában érte a halál.
Klasszikus hír

Vezető karmesterként folytatja a munkát Vajda Gergely az Ensemble Ars Novával

A neves zeneszerző-karmester három éven át volt a francia kortárs zenei együttes rezidens művésze, ám a sikeres közös projekteknek köszönhetően a zenekar továbbra is együtt kíván dolgozni vele.
Klasszikus beszámoló

„Mind elmegyünk” – végső búcsút vettek Eötvös Pétertől

Április 18-án délután kollégái, barátai, tisztelői körében emlékeztek meg a március 24-én elhunyt, Kossuth-nagydíjas zeneszerző-karmesterről. A BMC-ben tartott eseményen Káel Csaba, Perényi Miklós, Kovács Géza és Kurtág György mondott beszédet.