Klasszikus

Így emlékeztek a háború kitörésének évfordulójára a müncheni opera művészei

2023.02.27. 16:40
Ajánlom
Az éppen Prokofjev Háború és békéjének bemutatójára készülő Bajor Állami Opera művészei a főzeneigazgató, Vlagyimir Jurovszkij vezetésével egy ukrán népdalból készítettek videót február 24-én, az ukrajnai háború kitörésének évfordulóján.

Zenés üzenettel fejezték ki a háború sújtotta Ukrajna iránti szolidaritásukat a Bajor Állami Opera művészei, február 24-én, a háború kezdetének évfordulója alkalmából.

Videójukban egy Beethoven feldolgozásában népszerűvé vált ukrán népdalt adnak elő, amelyben egy háborúba induló katona búcsúzik kedvesétől.

Az intézmény éppen Prokofjev Háború és béke című operájának március 5-i premierjére készül, a produkcióban nagyrészt az előadás szereplői vettek részt: Olga Kulcsinszka, Stanyiszlav Kufljuk, Alexandra Jangel, Andrej Zsilikovszkij, Vida Miknevičiūtė, Misa Selomjanszkij, Violeta Urmana és Szergej Leiferkusz. A hegedűszólamot Hanna Aszjejeva játszotta, csellón Darima Csrempilova működött közre, míg a zongoraszólamot a Bajor Állami Opera főzeneigazgatója és a Háború és béke karmestere, Vlagyimir Jurovszkij szólaltatta meg.

Vlagyimir Jurovszkij nemrég egy hosszú interjúban mesélt a készülő premierről és a háborúval kapcsolatos nézeteiről.

Ez a rendezés a válaszunk az elmúlt tizenkét hónap eseményeire

– nyilatkozta a maga és a rendező, Dmitrij Csernyakov nevében. Elmondása szerint a közreműködőktől nem kértek hivatalos állásfoglalást a háborúval kapcsolatban, de köztudott volt, hogy ő és az alkotók milyen álláspontot képviselnek, így aki csatlakozott hozzájuk, azt hallgatólagosan elfogadta. „Majdnem az egész Szovjetunió itt van, ha az ember az egykori tagköztársaságokat nézzük” – nyilatkozta a szereplők nemzetiségi hovatartozása kapcsán. „Ukrajnából, Oroszországból, Fehéroroszországból, Moldovából, Üzbegisztánból, Tádzsikisztánból, Örményországból és Litvániából is vannak művészeink. [...] Igazán nemzetközi a szereposztás. Szinte mindenki többnyelvű. A próbateremben beszélnek oroszul, de németül és angolul is, néha olaszul és franciául, a zongoristák miatt.

Mindenesetre a légkör igen békés.

Fejléckép: Olga Kulcsinszka, Stanyiszlav Kufljuk, Alexandra Jangel, Andrej Zsilikovszkij és Vida Miknevičiūtė (fotó/forrás: Christoph Hertel & Peter Gordon Armstrong / Bayerische Staatsoper)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Számos jelentkező pályázik a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

A Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatára március 28-ig lehet jelentkezni, a napokban megjelent hírek szerint több jelentkező, énekes, karmester és rendező is megméretteti magát.
Színház

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Vizuál

Felszabadított női testek, tabuk nélkül

Saját testüket médiumként használva fogalmazták meg a női lét kérdéseit azok az művészek, akiknek munkáit a Liget Galéria „Lerántjuk a leplet” című kiállításán láthatjuk még április 6-ig.
Vizuál

Ha ezt a tekintetet látja, jobb, ha menekül

Ha nem is hallott még a Kubrick-nézésről, egész biztosan látta már valamelyik filmben az amerikai rendező védjegyévé vált megoldást, amely minden egyszerűsége ellenére vérfagyasztóan hatásos.
Klasszikus

Benjamin Appl, a bársonyos hangú dalkirály, akit muszáj hallani

Végtelen szín áramlik a hangjában, és szinte elviselhetetlenül megindító, ahogy énekel. Így vélekednek a nemzetközi kritikusok a német–brit lírai sztárbaritonról, Benjamin Applről.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Bretz Gábor és Dragony Tímea kapta idén a Bartók–Pásztory-díjat

A kuratórium 2023-ban Bretz Gábor operaénekesnek és Dragony Tímea zeneszerzőnek ítélte a Bartók–Pásztory-díjat, az átadóünnepséget a hagyománynak megfelelően március 25-én tartották a Zeneakadémián.
Klasszikus hír

A Zeneakadémia a világ száz legjobb előadó-művészeti egyeteme közé került

A Quacquarelli Symonds (QS) 2023-as ranglistája alapján előadó-művészet kategóriájában a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem az 51-100. hely közé került. Egyetlen más hazai egyetem sem kapott ilyen magas helyezést.
Klasszikus ajánló

Tedi Papavramival ad koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar

A Grandioso-sorozat harmadik koncertjén, április 22-én ismét egy világhírű hegedűművésszel, Tedi Papavramival ismerteti meg a hazai közönséget az Anima Musicae Kamarazenekar.
Klasszikus ajánló

Könyvbemutató, koncert és tárlatvezetés Bartók Béla születésnapján

A Bartók-összkiadás két új, a szerző vonósnégyeseit tartalmazó kötetét ismerheti meg a közönség a Zenetudományi Intézet március 25-i, zenés programján.
Klasszikus ajánló

Benjamin Appl, a bársonyos hangú dalkirály, akit muszáj hallani

Végtelen szín áramlik a hangjában, és szinte elviselhetetlenül megindító, ahogy énekel. Így vélekednek a nemzetközi kritikusok a német–brit lírai sztárbaritonról, Benjamin Applről.