Klasszikus

Így gyakorolj! – Tabea Zimmermann brácsaművész tanácsai

2019.06.17. 15:00
Ajánlom
A hazánkban is gyakran megforduló brácsaművész, Várjon Dénes zenészpartnere a Strad hasábjain hat pontban szedte össze tanácsait a fiatal (vonós)hangszereseknek.

1. Képzeld el a darab karakterét

„Úgy gondolom, nem kevés időt kell ezzel eltölteni, mielőtt az ember kezébe venné a hangszerét: képzeljük el a frázisokat, a hangjegyeket” – tanácsolja a brácsaművész. „Egyszerű feladatnak tűnik, de mégsem így csinálják a legtöbben, hanem először eljátsszák valahogy a darabot, aztán megpróbálják jobban és jobban.”

„Kemény feladat – elképzelni az ideális hangzást, aztán megvalósítani, amennyire csak lehet. És ami ennél is több: olyan pontosan elképzelni a zenét, hogy ennek segítségével felülkerekedjünk a technikai nehézségeken.”

tabea-zimmermann-133215.jpg

Tabea Zimmermann

2. Lassú gyakorlás

„Ebben abszolút fanatikus vagyok: vizsgáld úgy a játékodat, mint egy mikroszkópon keresztül.

A lassú gyakorlás nem egyszerű: sok türelem kell hozzá, és gyakran úgy tűnhet, nem jutsz előbbre.

Pedig minden egyes nüansz, amit így felfedezel, hozzásegít –nem csak az aktuális darabhoz, amin dolgozol, hanem a következő tízhez is. És amikor végre a megfelelő sebességgel játszol, akár a kis részletek 80%-át átmentheted a játékodba, ami valljuk be, elég jó arány.”

3. Gondolj a kontextusra!

„Mindig nagylátószögben kell nézni a darabot” – tanácsolja Zimmermann. „Gyakran adok a tanítványaimnak egy egyszerű vonókezelési szabályt: egy ütemet egy vonóval kell végigjátszani, így a mű ritmikai részleteit szélesebb kontextusba tudjuk helyezni.”

4. Állítsd be a metronómon, hogy a hangsúlytalan ütést jelezze

„Hindemithtől tanultam ezt a gyakorlatot. Nagyon nehéz úgy játszani, hogy a metronóm csak az off-beatet jelzi (…), de segít ráérezni a hangsúlyos ütésre, és a figyelmet a gyakran elhanyagolt hangsúlytalan részekre irányítja.”

5. Hasznosítsd újra az energiádat

„A cél mindig az, hogy a legkisebb erőfeszítéssel a legteljesebb eredményt érjük el” – tanácsolja Tabea Zimmermann. „Ez azt is jelenti, hogy mindig tudjuk előre, hogy mi következik, és ne tegyünk felesleges mozdulatokat. Más szóval: használjuk azt az impulzust, ami ütemekkel korábban ért minket.” Egy példát is említ: „Mondjuk, hogy a frázis a vonó hegyén végződött, és a következő belépés a szünet után a vonó tövéhez közelebb kezdődik. A kettőt kösd össze egy kerek mozdulattal (…), hogy fenntartsd a flowt.”

6. Próbálj ki minél több lehetőséget

„Ami az ujjrendet és a vonóvezetést illeti, próbálj ki annyi variációt, amennyit csak tudsz, a gyakorlás során válaszd ki a legmegfelelőbbet. Ne írd bele a kottába rögtön, inkább (…) énekeld el a frázist, képzeld el a fejedben, és keresd meg azt a módot, ami a legtermészetesebben jön.”

„Szeretettel…” – Joachim József tanácsai hegedűsöknek

Kapcsolódó

„Szeretettel…” – Joachim József tanácsai hegedűsöknek

Brahms jóbarátja és műveinek tolmácsolója, Európa egyik legrangosabb hegedűművésze volt a 19. században Joachim József. Az idős mester Vecsey Ferencnek gyűjtött össze hét szabályt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Színház

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.
Zenés színház

Kiderült, mit gondol a Metropolitan Opera főigazgatója az énekesekről

Tizenhárom éve áll a New York-i operaház élén, Peter Gelb mindennel találkozott már.
Klasszikus

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Vizuál

Illusztrátoroktól kérhetsz személyre szóló rajzot karácsonyra

A legviccesebb kérésekről vagy a legemlékezetesebb kliensekről kérdeztük az illusztrátorokat a Pagony lassan hagyományosnak számító karácsony előtti jótékony rajzolása kapcsán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Szüts Apor: „A tökéletességet nem lehet, és nem is kell elérni”

Szüts Apor számára korán jött az ismertség a komolyzene világában. Több interjúban is beszélt eddigi munkásságáról, most viszont a belső munkafolyamatokról és szemléletmódjáról tudhatunk meg részleteket, amelyekről talán a lámpalázzal vagy maximalizmussal küzdő fiatal zenészek is szívesen olvasnának. Így került szóba a fejlődés, az önkritika vagy a tökéletesség nemlétének témája is.
Klasszikus hír

Kecskés D. Balázs Istvánffy Benedek-díjat kapott

A fiatal zeneszerző Három románc című alkotása nyerte el a Magyar Zeneszerzők Egyesületének díját.
Klasszikus fidelio klasszik

Rost Andrea a Fidelio Klasszik vendége

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása december 14-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Elek Ányossal, ifj. Harangozó Gyulával és Rost Andreával.
Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.
Klasszikus zongora

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.