Klasszikus

Így gyakorolj! – Tabea Zimmermann brácsaművész tanácsai

2019.06.17. 15:00
Ajánlom
A hazánkban is gyakran megforduló brácsaművész, Várjon Dénes zenészpartnere a Strad hasábjain hat pontban szedte össze tanácsait a fiatal (vonós)hangszereseknek.

1. Képzeld el a darab karakterét

„Úgy gondolom, nem kevés időt kell ezzel eltölteni, mielőtt az ember kezébe venné a hangszerét: képzeljük el a frázisokat, a hangjegyeket” – tanácsolja a brácsaművész. „Egyszerű feladatnak tűnik, de mégsem így csinálják a legtöbben, hanem először eljátsszák valahogy a darabot, aztán megpróbálják jobban és jobban.”

„Kemény feladat – elképzelni az ideális hangzást, aztán megvalósítani, amennyire csak lehet. És ami ennél is több: olyan pontosan elképzelni a zenét, hogy ennek segítségével felülkerekedjünk a technikai nehézségeken.”

tabea-zimmermann-133215.jpg

Tabea Zimmermann

2. Lassú gyakorlás

„Ebben abszolút fanatikus vagyok: vizsgáld úgy a játékodat, mint egy mikroszkópon keresztül.

A lassú gyakorlás nem egyszerű: sok türelem kell hozzá, és gyakran úgy tűnhet, nem jutsz előbbre.

Pedig minden egyes nüansz, amit így felfedezel, hozzásegít –nem csak az aktuális darabhoz, amin dolgozol, hanem a következő tízhez is. És amikor végre a megfelelő sebességgel játszol, akár a kis részletek 80%-át átmentheted a játékodba, ami valljuk be, elég jó arány.”

3. Gondolj a kontextusra!

„Mindig nagylátószögben kell nézni a darabot” – tanácsolja Zimmermann. „Gyakran adok a tanítványaimnak egy egyszerű vonókezelési szabályt: egy ütemet egy vonóval kell végigjátszani, így a mű ritmikai részleteit szélesebb kontextusba tudjuk helyezni.”

4. Állítsd be a metronómon, hogy a hangsúlytalan ütést jelezze

„Hindemithtől tanultam ezt a gyakorlatot. Nagyon nehéz úgy játszani, hogy a metronóm csak az off-beatet jelzi (…), de segít ráérezni a hangsúlyos ütésre, és a figyelmet a gyakran elhanyagolt hangsúlytalan részekre irányítja.”

5. Hasznosítsd újra az energiádat

„A cél mindig az, hogy a legkisebb erőfeszítéssel a legteljesebb eredményt érjük el” – tanácsolja Tabea Zimmermann. „Ez azt is jelenti, hogy mindig tudjuk előre, hogy mi következik, és ne tegyünk felesleges mozdulatokat. Más szóval: használjuk azt az impulzust, ami ütemekkel korábban ért minket.” Egy példát is említ: „Mondjuk, hogy a frázis a vonó hegyén végződött, és a következő belépés a szünet után a vonó tövéhez közelebb kezdődik. A kettőt kösd össze egy kerek mozdulattal (…), hogy fenntartsd a flowt.”

6. Próbálj ki minél több lehetőséget

„Ami az ujjrendet és a vonóvezetést illeti, próbálj ki annyi variációt, amennyit csak tudsz, a gyakorlás során válaszd ki a legmegfelelőbbet. Ne írd bele a kottába rögtön, inkább (…) énekeld el a frázist, képzeld el a fejedben, és keresd meg azt a módot, ami a legtermészetesebben jön.”

„Szeretettel…” – Joachim József tanácsai hegedűsöknek

Kapcsolódó

„Szeretettel…” – Joachim József tanácsai hegedűsöknek

Brahms jóbarátja és műveinek tolmácsolója, Európa egyik legrangosabb hegedűművésze volt a 19. században Joachim József. Az idős mester Vecsey Ferencnek gyűjtött össze hét szabályt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Nézd meg online Szabó Magda Pilátusát a IV. Hét Domb Filmfesztiválon!

A koronavírus-járvány miatt az interneten tekintheti meg a közönség hétfőtől a IV. Hét Domb Filmfesztivál döntős filmjeit, és a rendezvény történetében először szavazhat is a döntőbe jutott alkotásokra - közölték a fesztivál szervezői.
Színház

Őrködjetek! – Léner Péter az SZFE-ügyről

Lapunkhoz eljuttatott levelében megszólalt az SZFE kapcsán a 84 éves Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató, érdemes művész, akinek fia, Léner András is apja nyomdokaiba lépett: színész és rendező. A levelet változtatás nélkül közöljük!
Színház

A két pápa – Magyarországon először a Rózsavölgyiben

Vecsei H. Miklós igazi színászlegendákkal állítja színpadra XVI. Benedek és Ferenc pápa különleges kapcsolatát.
Klasszikus

Elmarad a Nemzeti Filharmonikusok évadnyitó hangversenye

Nem tartják meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szeptember 25-i koncertjét a Müpában, miután több tag kontaktusba került fertőzött személlyel.
Klasszikus

Költözni kényszerül a Rádiózenekar

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez kerül a Magyar Rádió által használt három épület, a Rádiózenekar viszont még nem szolgál közzétehető információkkal az ügyben. Az biztos, hogy költözniük kell.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.
Klasszikus hír

Költözni kényszerül a Rádiózenekar

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez kerül a Magyar Rádió által használt három épület, a Rádiózenekar viszont még nem szolgál közzétehető információkkal az ügyben. Az biztos, hogy költözniük kell.
Klasszikus hír

Elmarad a Nemzeti Filharmonikusok évadnyitó hangversenye

Nem tartják meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szeptember 25-i koncertjét a Müpában, miután több tag kontaktusba került fertőzött személlyel.
Klasszikus interjú

„Minden, ami valóban személyessé válik bennünk, az inspiráció"

Ávéd János 12 évvel ezelőtt csatlakozott a Modern Art Orchestrához Fekete-Kovács Kornél felkérésére, azóta tenorszaxofonistaként, zeneszerzőként és hangszerelőként erősíti a zenekart. 2011-ben megalakította az Ávéd János Balance formációt, melynek célja, hogy új zenei lehetőségeket fedezzenek fel és spontán felmerülő dallami elemeket használjanak. A művésszel Kodály hagyatékának gondozásáról, új, saját lemezéről és inspirációs forrásokról beszélgettünk.