Klasszikus

Így gyakorolj! – Tabea Zimmermann brácsaművész tanácsai

2019.06.17. 15:00
Ajánlom
A hazánkban is gyakran megforduló brácsaművész, Várjon Dénes zenészpartnere a Strad hasábjain hat pontban szedte össze tanácsait a fiatal (vonós)hangszereseknek.

1. Képzeld el a darab karakterét

„Úgy gondolom, nem kevés időt kell ezzel eltölteni, mielőtt az ember kezébe venné a hangszerét: képzeljük el a frázisokat, a hangjegyeket” – tanácsolja a brácsaművész. „Egyszerű feladatnak tűnik, de mégsem így csinálják a legtöbben, hanem először eljátsszák valahogy a darabot, aztán megpróbálják jobban és jobban.”

„Kemény feladat – elképzelni az ideális hangzást, aztán megvalósítani, amennyire csak lehet. És ami ennél is több: olyan pontosan elképzelni a zenét, hogy ennek segítségével felülkerekedjünk a technikai nehézségeken.”

tabea-zimmermann-133215.jpg

Tabea Zimmermann

2. Lassú gyakorlás

„Ebben abszolút fanatikus vagyok: vizsgáld úgy a játékodat, mint egy mikroszkópon keresztül.

A lassú gyakorlás nem egyszerű: sok türelem kell hozzá, és gyakran úgy tűnhet, nem jutsz előbbre.

Pedig minden egyes nüansz, amit így felfedezel, hozzásegít –nem csak az aktuális darabhoz, amin dolgozol, hanem a következő tízhez is. És amikor végre a megfelelő sebességgel játszol, akár a kis részletek 80%-át átmentheted a játékodba, ami valljuk be, elég jó arány.”

3. Gondolj a kontextusra!

„Mindig nagylátószögben kell nézni a darabot” – tanácsolja Zimmermann. „Gyakran adok a tanítványaimnak egy egyszerű vonókezelési szabályt: egy ütemet egy vonóval kell végigjátszani, így a mű ritmikai részleteit szélesebb kontextusba tudjuk helyezni.”

4. Állítsd be a metronómon, hogy a hangsúlytalan ütést jelezze

„Hindemithtől tanultam ezt a gyakorlatot. Nagyon nehéz úgy játszani, hogy a metronóm csak az off-beatet jelzi (…), de segít ráérezni a hangsúlyos ütésre, és a figyelmet a gyakran elhanyagolt hangsúlytalan részekre irányítja.”

5. Hasznosítsd újra az energiádat

„A cél mindig az, hogy a legkisebb erőfeszítéssel a legteljesebb eredményt érjük el” – tanácsolja Tabea Zimmermann. „Ez azt is jelenti, hogy mindig tudjuk előre, hogy mi következik, és ne tegyünk felesleges mozdulatokat. Más szóval: használjuk azt az impulzust, ami ütemekkel korábban ért minket.” Egy példát is említ: „Mondjuk, hogy a frázis a vonó hegyén végződött, és a következő belépés a szünet után a vonó tövéhez közelebb kezdődik. A kettőt kösd össze egy kerek mozdulattal (…), hogy fenntartsd a flowt.”

6. Próbálj ki minél több lehetőséget

„Ami az ujjrendet és a vonóvezetést illeti, próbálj ki annyi variációt, amennyit csak tudsz, a gyakorlás során válaszd ki a legmegfelelőbbet. Ne írd bele a kottába rögtön, inkább (…) énekeld el a frázist, képzeld el a fejedben, és keresd meg azt a módot, ami a legtermészetesebben jön.”

„Szeretettel…” – Joachim József tanácsai hegedűsöknek

Kapcsolódó

„Szeretettel…” – Joachim József tanácsai hegedűsöknek

Brahms jóbarátja és műveinek tolmácsolója, Európa egyik legrangosabb hegedűművésze volt a 19. században Joachim József. Az idős mester Vecsey Ferencnek gyűjtött össze hét szabályt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.
Tánc

Novák Ferenc "Tata": Egyszer csak rájöttünk, hogy a Táncszínház nem a miénk

Elkészült a Nemzeti Táncszínház épülete, aztán kiderült, hogy nem is az övék. „Megalázó volt” – mondta az ügyről Novák Ferenc „Tata” Kossuth-díjas koreográfus.
Színház

Ilyen volt a Sztalkert csoport új Vízkeresztje - Galéria

A Shakespeare Fesztiválon mutatták be a Sztalkert Csoport második önálló produkcióját, a Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást, amely legközelebb a Szentendrei Teátrum FRISS programsorozatában, majd Zsámbékon vendégeskedik.
Vizuál

14 érdekesség Rembrandt épp restaurálás alatt álló Éjjeli őrjáratáról

A Rijks Múzeum július elején megkezdte a festmény nyílt színi restaurálását. A projektet online és a helyszínen is nyomon követhetik az érdeklődők. Ennek apropóján összegyűjtöttünk néhány izgalmas tényt a képről.
Klasszikus

Hiphopra gyúrja a zongorát, és kavicsot dob a klasszikus zene állóvizébe

Chloe Flower az idei Grammy-gálán tűnt fel, most pedig leszerződtette a Sony. Nem, nem klasszikus zenész a szó szoros értelmében, de a hiphopban is előny lehet, ha egy zongoraművész a Juilliard Schoolban tanult.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Hiphopra gyúrja a zongorát, és kavicsot dob a klasszikus zene állóvizébe

Chloe Flower az idei Grammy-gálán tűnt fel, most pedig leszerződtette a Sony. Nem, nem klasszikus zenész a szó szoros értelmében, de a hiphopban is előny lehet, ha egy zongoraművész a Juilliard Schoolban tanult.
Klasszikus ajánló

Sok Bachot hallhat majd a Veszprémi Régizenei Napokon

Idén is a veszprémvölgyi jezsuita templom lesz a Veszprémi Régizenei Napok helyszíne, ami július 22-én kezdődik, és öt napon át tart.
Klasszikus ajánló

Beethoven Tajvanon

Tajpeji zenekar érkezik a Duna Palotába, hogy Beethoven Sors-szimfóniája mellett klasszikus tajvani zeneszerzők műveiből játszanak.
Klasszikus orgona

Egy este a hangszerek királynőjével: jön az Orgonák Éjszakája

Első alkalommal lesz olyan, hogy Orgonák Éjszakája. Mégpedig július 20-án, országszerte, és a Filharmónia Magyarország szervezésében.
Klasszikus ajánló

Légy világsztárok tanítványa!

A Fesztivál Akadémia egyik elsődleges célja a jövő muzsikusainak nevelése, ezért a programok között központi szerepet kapnak az előadások, a mesterkurzusok és a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny. A verseny július 17-én kezdődik, és a nagyközönség számára is nyitott.