Klasszikus

Így játssza Rachmaninov fenséges etűdjét a 17 éves Hargitai Leila

2021.03.14. 15:10
Ajánlom
A fiatal zongoraművésznő két orosz mű felvételét osztotta meg: a D-dúr etude-tableaux Rachmaninov, az a-moll prelúdium és fúga pedig Sosztakovics műve.

A tizenhét éves Hargitai Leila kiemelkedően tehetséges zongoraművész. Idén februárban első helyezést ért el egy amerikai zenei versenyen (American Protégé International Piano and Strings Competition), a versenyhelyezés jutalmaképpen pedig jövőre a New York-i Carnegie Hallban is felléphet.

A kecskeméti Kodály Iskolában kezdett zongorázni, majd Budapesten, a Tóth Aladár Zeneiskolában folytatta tanulmányait, ahol Eckhardt Gábor tanítványa lett.

Rachmaninov: D-dúr Etude-tableaux Op. 39. / Sosztakovics: a-moll prelúdium és fúga

„Idén leszek 18 éves, és az eltelt 14 évben soha egyetlen percre sem kérdőjeleztem meg a döntésemet, a zene mára már hozzám tartozik, mintha identitásommá vált volna az évek alatt.

Mindenem a zongorázás, ugyanakkor érdekel más területe is a zenének: az országos szolfézs- és műdaléneklési verseny mindkét kategóriájának első díjasa vagyok, érdekel a zenetudomány és a zeneelmélet is” - nyilatkozta egy nemrégiben készült interjúban.

Az érettségi után a Zeneakadémián szeretné folytatni a tanulmányait. „Legnagyobb szerepet a hitemnek biztosítok, minden szereplésemet dicsőítésnek is tartom egyben. Ez a hit szorosan összefügg azzal a szenvedélyes szeretettel, melyet a hivatásom iránt érzek, és ami tulajdonképpen életben tart immáron tizennegyedik éve.”

Egy teljes koncertfelvétel a fiatal művésztől

J.S. Bach: a-moll angol szvit (3:21​) – R. Schumann: g-moll szonáta op.22 (24:01​) – L.van Beethoven: e-moll szonáta op.90 (44:23​) – M. Ravel: Jeux d'eau (58:05​) – A. Scriabin: Fisz-dúr szonáta op.30 (1:04:23​)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Klasszikus magazin

Egy ukrán dallam, amit mindenki ismer

A háború kitörése óta az ukrán kultúra is egyre jobban a figyelem középpontjába kerül, ám létezik egy zenemű, amit eddig is világszerte ismertek. Csak épp azt nem tudják, hogy a dallam forrása egy ukrán zeneszerző népdalfeldolgozása.
Klasszikus hír

Orgona mesterkurzust tart Karosi Bálint és Szabó Balázs

Közösségi programokkal, koncertekkel és az orgona rejtelmeivel várja a jelentkezőket július 4. és 9. között a Budapest Orgona Mesterkurzus. Karosi Bálint és Szabó Balázs azok jelentkezését várja, akik mind a középfokú, mind a nehéz orgonarepertoárt jól ismerik.
Klasszikus kritika

Megfontoltan, líraian

A Zongora című sorozat rendezésében Berecz Mihályt követően újabb fiatal zongorista, Palojtay János adott szólóestet a Zeneakadémián, május 4-én. Ha van bennünk kellő türelem és igény az odafigyelésre, különleges élményben lehet részünk koncertjein.
Klasszikus ajánló

Negyedszázados fennállását ünnepli a Kremerata Baltica a Concerto Budapesttel

Három koncerten, rendkívüli és izgalmas összeállítású műsorral ünnepli a 75 éves Gidon Kremert és fiatal zenészekből álló, 25 éves kamaraegyüttesét a Keller András vezette Concerto Budapest a Zeneakadémián. A koncertek műsora múlt és jelen, a Baltikum és Magyarország közt képez hidat.