Klasszikus

Így „lopott” Händel saját magától

2022.04.08. 14:40
Ajánlom
Georg Friedrich Händelről köztudomású, hogy gyakran dolgozta fel a kortársak muzsikáját, de legalább ilyen szívesen merített dallamokat a saját műveiből is.

A rossz nyelvek szerint Georg Friedrich Händel valójában nem is komponálta, hanem gyűjtötte a zenét, mivel a filológiai kutatások bőségesen találtak olyan eseteket, amikor a zeneszerző kollégáinak alkotásait hasznosította újra.

2008-ban az Operaház Xerxész-bemutatójának műsorfüzetében hosszú lista állt a közönség rendelkezésére, hogy tanulmányozzák, honnan, kiknek az operáiból származnak az opera egyes részletei.

A korban ez nem volt szokatlan dolog, ahogy az sem, hogy a szerző a saját műveit „hasznosította újra”, részben vagy egészben felhasználta őket más darabjaiban.

Aki hallotta már az 1725-ben keletkezett Rodelinda című opera Vivi, tiranno kezdetű áriáját (például Anthony Roth Costanzo budapesti koncertjén), ismerősnek találhatja a kíséretet. A szóló egy kicsit ércesebb hangon él a fülünkben, és mintha az énekszólamban is meg kellene szólalnia, nem igaz?

Nem tévedtünk sokat, ebben az áriában ugyanis Händel fiatalkori oratóriumának, Az Idő és a Kiábrándulás diadala című oratóriumának egy részét dolgozta fel.

De ha már az említett oratóriumnál tartunk: Händel egy másik, híres önátvétele is ebből származik. Valahol érthető, hogy

a Szépség gyönyörű áriája neki is annyira tetszett, mint az utókornak, szinte már túl magával ragadónak érezzük,

amint a mű végén erkölcsi vereséget szenvedő Szépség (az allegorikus erények összecsapásának újabb tipikus barokk példáját találhatjuk ebben a darabban) ilyen magával ragadóan győzködi az embert, hogy ragadja meg a pillanat örömeit. Egy rövid időre az ember teljes valójában érzi a világ mulandóságának fájdalmát.

Ez az ária csendül fel új szöveggel a Rinaldo című operában is, ám ezúttal leplezetlen fájdalommal, a fogságba esett Almirena, a címszereplő kedvese siratja így a sorsát.

Akárhogy is, Händel zenéje olyan csodálatos, hogy többször is szívesen meghallgatjuk. Akár különböző darabokban is.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Plusz

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.
Színház

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.
Zenés színház

Bretz Gábor kapta a Székely Mihály-emlékplakettet

Az Operaház egykori legendás énekesének emlékére létrehozott díjat egy arra érdemes énekesnek adják át, művészi és emberi magatartásának elismerésére. Idén a világszerte ismert basszbaritonra esett a választás.
Vizuál

Fődíjas lett a Külön falka Olaszországban

Kis Hajni szívszorító és felemelő apa-lánya kapcsolatról szóló mozifilmje a közönségdíjat és a legjobb férfi főszereplő díját is elnyerte a Riviera Nemzetközi Filmfesztiválon, az olaszországi Sestri Levantéban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Ne féltsük a kortárs zenét!

Maratoni hosszúságú diplomakoncerten mutatkoztak be május 6-án este a Zeneakadémia harmadéves zeneszerzés és alkalmazott zeneszerzés szakos hallgatói. A rendkívül gazdag és sokszínű programban számos stílus és műfaj szerepelt.
Klasszikus hír

Pécsiség Bécsben – a Musikvereinban lép fel a 210 éves Pannon Filharmonikusok

A zenekar a hazai együttesek közül elsőként kapott meghívást a rangos hangversenyterem évtizedes múltra visszatekintő Musik der Meister sorozatába. Három évadon át két-két alkalommal léphetnek fel, és a 2021 októberében adott, első koncert után május 22-én térnek vissza az „Aranyterembe”.
Klasszikus ajánló

Kalandra fül! – sérült és hátrányos helyzetű fiatalok is együtt zenélnek a Danubiával

A sérült művészekből álló Parafónia Zenekar és a Máltai Szimfónia program ifjú zenészei is fellépnek a Kalandra fül! Fesztiválon a Danubia Zenekarral. A zenei kuriózum harmadik alkalommal gyűjti egy helyre a legviccesebb és legszerethetőbb előadásokat a legkisebbek számára május 28-29-én, a BMC-ben.
Klasszikus hír

Egyházzenei Fesztivált rendez a Haydneum

A tavaly őszi Nyitófesztivál után egyházi műveket mutat be a közönségnek a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, köztük kevéssé ismert, de magyar kötődésű szerzők darabjait.
Klasszikus kritika

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.