Klasszikus

II. Francia-Magyar Jazz Fesztivál

2004.02.18. 00:00
Ajánlom
Három különleges zenei nap Budapest egyik kultikus zenei színpadán, a Fonó Budai Zeneházban, a találkozás, a vendégeskedés és az ünnep jegyében... A francia és a magyar jazz-zenészek első, nagy sikerű randevúja után az idei Francia-Magyar Jazz Fesztiválon is együtt hallhatjuk majd a két ország jelentős művészeit 2004. március 12-13-14-én a Fonó Budai Zeneházban (1116 Budapest, Sztregova u. 3.).

Ismét alkalom nyílik arra, hogy halljuk a két eltérő zenei hagyomány különös összecsengését: az expresszív, formabontásával sokszor meghökkentő francia jazzt és annak izgalmas kontrasztját: a Kárpát-medence sokoldalú zenei hagyományából gazdagon merítő, itthoni produkciókat. A két zenei nyelv azonban csak látszólag különbözik egymástól – a dialektusok átjárhatóságát több példa is igazolja, sikeres produkciók egész sora részesült a műfajt kedvelő közönség elismerésében. Ezek közreműködőire – akárcsak 2003-ban – idén is a Francia-Magyar Jazzfesztivál kiemelt művészei között lehet számítani.

A mostani alkalommal három olyan francia vendége is lesz a fesztiválnak, akik elsőként lépnek színpadra Magyarországon: a francia jazz három világhírű személyisége, Louis Sclavis, Richard Galliano és Michel Portal.

Az első napon, március 12-én este fél nyolctól Lantos Zoltán és a Mirrorworld lép színpadra. Lantos Zoltán Mirrorworld kvartettjének a tagjai egytől egyig a kortárs jazz közismert személyiségei Magyarországon: Borbély Mihály (szaxofon, fúvós hangszerek), Juhász Gábor (gitár), Horváth Kornél (ütőhangszerek). Kilenc órától Gérard Marais gitáros budapesti koncertjén ismét tanúi lehetünk kiváló zeneszerzői tehetségének. A szereplők további listája sem mindennapi: a francia zenei élet másik négy csillagával együtt Gérard Marais egyedi zenei formációt alkotott. Partnerei lesznek Jacques Mathieux (dob ), Jean-Luc Ponthieux (basszusgitár, bőgő), Alain Grange (cselló ), Vincent Le Quang (szopránszaxofon). Az estét két fiatal tehetség, Christophe Monniot (szaxofon) és Spányi Emil (zongora) koncertje zárja.

A fesztivál második estéjét Oláh Kálmán és Stéphane Belmondo nyitja meg Aldo Romano (dob) és Paul Imm (nagybőgő) kíséretében. A trombitás Stéphane Belmondo nemrégiben feltűnt, új tehetség, aki a magyar jazz egyik legsikeresebb, lírai hangú zongoristájával, Oláh Kálmánnal alkot improvizatív formációt. Ezt követően Louis Sclavis (klarinét, szaxofon) új produkciójában Nápolyba kalauzol bennünket. A koncerten fellép Frédéric Collignon (trombita, elektronikus kürt, vokál), Hasse Poulsen (gitár) és Vincent Courtois (cselló).

Este fél tizenegytől a Dél-Alföldi Szaxofonegyüttes lesz hallható. Tagjai: Burány Béla "Pöcök" (szaxofonok), Szokolay "Dongó" Balázs és "Szarvas" Ágoston Béla (szaxofonok), Benkő Róbert (bőgő), Geröly Tamás (dob). Az együttes zenéjének különös lendületét az adja, hogy a magyar népzene motívumkincsét, dallamvilágát a jazz energikus, harsány hangvételén artikulálja. Mindezt olyan derűvel, humorral teszi, ami ritkaság a mai magyar zenei életben. A második este végén a Strasbourg-i Szaxofonegyüttes zenél.

A fesztivál harmadik, záró napján, március 14-én a Compagnie des Musiques á Ouir, valamint Gadó Gábor (gitár), Winand Gábor (ének) és Szakcsi Lakatos Béla (zongora) egyestés formációja után a francia jazz két világhírű alakját, Richard Gallianot (tangóharmonika) és Michel Portalt (klarinét, szaxofon, tangóharmonika) hallhatjuk majd.

A programot az Aupres de Ma Blonde rézfúvósok zenéje egészíti ki a fesztivál alatt (Daudé Thierry – trombita, ének; Neveu Philippe – Langeudoc oboa, ének; Spirli Alfred – ütőhangszerek; Spirli Adrien – tuba).

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.