Klasszikus

II. Francia-Magyar Jazz Fesztivál

2004.02.18. 00:00
Ajánlom
Három különleges zenei nap Budapest egyik kultikus zenei színpadán, a Fonó Budai Zeneházban, a találkozás, a vendégeskedés és az ünnep jegyében... A francia és a magyar jazz-zenészek első, nagy sikerű randevúja után az idei Francia-Magyar Jazz Fesztiválon is együtt hallhatjuk majd a két ország jelentős művészeit 2004. március 12-13-14-én a Fonó Budai Zeneházban (1116 Budapest, Sztregova u. 3.).

Ismét alkalom nyílik arra, hogy halljuk a két eltérő zenei hagyomány különös összecsengését: az expresszív, formabontásával sokszor meghökkentő francia jazzt és annak izgalmas kontrasztját: a Kárpát-medence sokoldalú zenei hagyományából gazdagon merítő, itthoni produkciókat. A két zenei nyelv azonban csak látszólag különbözik egymástól – a dialektusok átjárhatóságát több példa is igazolja, sikeres produkciók egész sora részesült a műfajt kedvelő közönség elismerésében. Ezek közreműködőire – akárcsak 2003-ban – idén is a Francia-Magyar Jazzfesztivál kiemelt művészei között lehet számítani.

A mostani alkalommal három olyan francia vendége is lesz a fesztiválnak, akik elsőként lépnek színpadra Magyarországon: a francia jazz három világhírű személyisége, Louis Sclavis, Richard Galliano és Michel Portal.

Az első napon, március 12-én este fél nyolctól Lantos Zoltán és a Mirrorworld lép színpadra. Lantos Zoltán Mirrorworld kvartettjének a tagjai egytől egyig a kortárs jazz közismert személyiségei Magyarországon: Borbély Mihály (szaxofon, fúvós hangszerek), Juhász Gábor (gitár), Horváth Kornél (ütőhangszerek). Kilenc órától Gérard Marais gitáros budapesti koncertjén ismét tanúi lehetünk kiváló zeneszerzői tehetségének. A szereplők további listája sem mindennapi: a francia zenei élet másik négy csillagával együtt Gérard Marais egyedi zenei formációt alkotott. Partnerei lesznek Jacques Mathieux (dob ), Jean-Luc Ponthieux (basszusgitár, bőgő), Alain Grange (cselló ), Vincent Le Quang (szopránszaxofon). Az estét két fiatal tehetség, Christophe Monniot (szaxofon) és Spányi Emil (zongora) koncertje zárja.

A fesztivál második estéjét Oláh Kálmán és Stéphane Belmondo nyitja meg Aldo Romano (dob) és Paul Imm (nagybőgő) kíséretében. A trombitás Stéphane Belmondo nemrégiben feltűnt, új tehetség, aki a magyar jazz egyik legsikeresebb, lírai hangú zongoristájával, Oláh Kálmánnal alkot improvizatív formációt. Ezt követően Louis Sclavis (klarinét, szaxofon) új produkciójában Nápolyba kalauzol bennünket. A koncerten fellép Frédéric Collignon (trombita, elektronikus kürt, vokál), Hasse Poulsen (gitár) és Vincent Courtois (cselló).

Este fél tizenegytől a Dél-Alföldi Szaxofonegyüttes lesz hallható. Tagjai: Burány Béla "Pöcök" (szaxofonok), Szokolay "Dongó" Balázs és "Szarvas" Ágoston Béla (szaxofonok), Benkő Róbert (bőgő), Geröly Tamás (dob). Az együttes zenéjének különös lendületét az adja, hogy a magyar népzene motívumkincsét, dallamvilágát a jazz energikus, harsány hangvételén artikulálja. Mindezt olyan derűvel, humorral teszi, ami ritkaság a mai magyar zenei életben. A második este végén a Strasbourg-i Szaxofonegyüttes zenél.

A fesztivál harmadik, záró napján, március 14-én a Compagnie des Musiques á Ouir, valamint Gadó Gábor (gitár), Winand Gábor (ének) és Szakcsi Lakatos Béla (zongora) egyestés formációja után a francia jazz két világhírű alakját, Richard Gallianot (tangóharmonika) és Michel Portalt (klarinét, szaxofon, tangóharmonika) hallhatjuk majd.

A programot az Aupres de Ma Blonde rézfúvósok zenéje egészíti ki a fesztivál alatt (Daudé Thierry – trombita, ének; Neveu Philippe – Langeudoc oboa, ének; Spirli Alfred – ütőhangszerek; Spirli Adrien – tuba).

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

Újszínház: Nincs tudomásunk szexuális zaklatási ügyről

Közleményt adott ki az Újszínház, amelyben azt írják, nem történt hivatalos bejelentés zaklatási ügyben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.
Klasszikus interjú

Liszt mindig forrófejű lázadó maradt – interjú Borbély Lászlóval

Liszt idős korában is forradalmár maradt, csak másért küzdött. Ez derül ki Borbély László új albumából, amelyen a mester kései műveit hallhatjuk. De a zongoraművésznek egy második lemeze is megjelent a napokban, ezen a Goldberg-variációkat találjuk.
Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.
Klasszikus ajánló

Áthallások – az Egri & Pertis Zongoraduó új koncertsorozata a BMC-ben

Milyen maszkban pantomimozott volna Debussy? Mi köze volt Faurénak a bergamaszkokhoz? Sétált-e Händel London komédiás negyedében, és mit talált Sztravinszkij Petruska szobájában?
Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.