Klasszikus

II. Közép-Európai Zenei Találkozó Győrött

2003.11.13. 00:00
Ajánlom
A Közép-Európai Jazz és Ethno Zenei Fesztiválok és Klubok Koordinációs Találkozójára november 14-15-én kerül sor Győrött a Rómer-házban. A találkozón napközben a közép-európai régió jazz és ethnozenei fesztiváljainak, klubjainak szervezői cserélnek eszmét az európai csatlakozás adta együttműködési lehetőségekről.

A találkozón fellép a The Band of Groove nevű zenekar, amely 2002–ben a Szlovák fiatal jazzmuzsikusok versenyén megkapta az „év felfedezettje“ című díjat.

A rendezvényen részt vesz a szerb Teofilovici, amelynek énekesei, az ikerpár Ratko és Radisa Teofilovic egyedülálló előadói a szerb és balkáni vokális zenének.Teofilovicék zenéje több, mint két évszázad zenei örökségét élteti és az egész balkáni régió szellemét hordozza. A szerb ortodox éneklési módszer újraértelmezésére, újragondolására épül muzsikájuk.

Magyarországot a Grencsó Suprise Kollektív képviseli. A névadó, Grencsó István a magyar jazz egyik legjelentősebb, kísérletező figurája; szaxofonos, komponista, zenekarvezető. Legújabb mesealapú CD-jének, a Dreamcar-nak a speciális bemutatóját láthatják az érdeklődők, amelyet kortárs tánccal és vizuális effektekkel kísérve ad elő a társulat.

A Vajdaságból érkezik a Paniks, amely finom, de lábakat megmozdító, magyar és balkáni népzenei elemeket jócskán használó muzsikát játszik, ezt ő maguk kortárs etno zenének nevezik. A zenekar az év elején alakult Szabadkán az előző évi számolatlan házi zenélések következményeként. A Mediawave 2003 fesztiválra való meghívása érdekes zenei asszociációkat indított el a csapatban. Eddigi legjelentősebb fellépésük az "Ébredés" nevű tavaszváró fesztiválon "Zoricin Pupoljak" (Hajnalka rügye) név alatt volt Szabadka városában. Az együttes a Mediawave ’2003 Fesztivál egyik legnagyobb zenei meglepetése. Muzsikájuk Bartók Béla szellemiségének egy lehetséges továbbgondolása. A tehetséges, és elszánt, húsz év átlagéletkor körüli, magyar és szerb fiatalokból álló csapat nagy reménysége a térség zenei életének. Összeállt első CD-jük zenei anyaga, amely saját szerzeményeket tartalmaz. Az utóbbi időben sok magyarországi meghívást kaptak (Művészetek Völgye, Szerszárdi Symphosion, Bilibáncs Fesztivál, Bárka Fesztivál, Bakonyalji Vigasságok).

A szombat este a Tóth Viktor Quartett előadásával kezdődik. Tóth Viktort 2002 novembere óta valószínűleg többen ismerik az angol fővárosban, mint Budapesten, ahol telt ház előtt saját magát is meglepve tomboló sikert aratott. Tóth Viktor az egyik legfigyelemreméltóbb szaxofonosa az új generációnak Magyarországon. Ami azonban a legmegkapóbb Tóth Viktor előadásában, az a zene őszinte és átélt élvezete, ami hihetetlen személyes kisugárzást kölcsönöz a játékának.

A Wessely Ágnes Band az énekesnő saját dalait, valamint feldolgozásokat (Portishead, Anouk…) ad elő. Stílusukat akkusztikus jazzként határozzák meg. Ágnes saját maga írja dalai szövegét, zenéjét, melyet kísérői saját zenei ötleteikkel dúsítanak.

A Frankie Lato Djangology egy Franciaországban játszó magyar jazz-zenekar. A harmincas évek Franciaországában egy belga fiatalember Django Reinhardt, hallva az amerikai jazz zenét, megpróbált úgy játszani, mint az óceán másik partján, de nem dobta sarokba cigányzenei hagyományát. A jazzközvélemény a mai napig is csak ezt az egy Amerikán kívül született műfajt ismeri el jazz zenének. Hat évtizeddel később, Párizsba költözött egy szegedi zenész cigány családból származó siheder, Frankie Lato és rálépett erre az útra. Didier Lockwoodnál - a világhírű jazz hegedűsnél - tanult hét évig, aki szerint a legeredetibb hangú tanítványa volt.

Az amerikai-olasz Miles Griffith + Tony Pancella Trió énekese, a fekete Miles Griffith egyre karakteresebb énekes egyéniséggé vált a jazz világában az utóbbi években. Világszerte híres jazz legendákkal működött együtt, mint például Wynton Marsalis (Blood On The Fields Pulitzer Díj 1997), Cassandra Wilson, Jon Hendricks, Jimmy Heath, Roy Hardgrove, T.S. Monk, The SunRa Archestra, Wilber Morris, Jack Walrath és James Williams. Klasszikus, blues alapú jazzt játszanak magas színvonalon.

A fesztivált a Project 11 című előadás zárja, amelyben a sokoldalú Tóth Viktor „fiatalos projekt”-jét tekinthetik meg a jazzrajongók, a Trottelből ismert Todd Williams-szel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kiderült, mit gondol a Metropolitan Opera főigazgatója az énekesekről

Tizenhárom éve áll a New York-i operaház élén, Peter Gelb mindennel találkozott már.
Klasszikus

Martha Argerich nem mondta le, hálistennek

A Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertjén az argentin zongoraművésznő ragyogó Beethoven-zongoraversennyel mutatta meg, hogy nem lehet megunni egy darabot akkor sem, ha 70 éve játssza.
Klasszikus

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Vizuál

Illusztrátoroktól kérhetsz személyre szóló rajzot karácsonyra

A legviccesebb kérésekről vagy a legemlékezetesebb kliensekről kérdeztük az illusztrátorokat a Pagony lassan hagyományosnak számító karácsony előtti jótékony rajzolása kapcsán.
Vizuál

Elfajzott művészet a javából – Vaszilij Kandinszkij

Olyan művészetet akart teremteni, amely megszabadul a tárgyi ábrázolásból. A szovjetek elől Németországba menekült, a nácik elől Franciaországba. 75 éve hunyt el Vaszilij Kandinszkij.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kritika

Martha Argerich nem mondta le, hálistennek

A Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertjén az argentin zongoraművésznő ragyogó Beethoven-zongoraversennyel mutatta meg, hogy nem lehet megunni egy darabot akkor sem, ha 70 éve játssza.
Klasszikus interjú

Szüts Apor: „A tökéletességet nem lehet, és nem is kell elérni”

Szüts Apor számára korán jött az ismertség a komolyzene világában. Több interjúban is beszélt eddigi munkásságáról, most viszont a belső munkafolyamatokról és szemléletmódjáról tudhatunk meg részleteket, amelyekről talán a lámpalázzal vagy maximalizmussal küzdő fiatal zenészek is szívesen olvasnának. Így került szóba a fejlődés, az önkritika vagy a tökéletesség nemlétének témája is.
Klasszikus hír

Kecskés D. Balázs Istvánffy Benedek-díjat kapott

A fiatal zeneszerző Három románc című alkotása nyerte el a Magyar Zeneszerzők Egyesületének díját.
Klasszikus fidelio klasszik

Rost Andrea a Fidelio Klasszik vendége

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása december 14-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Elek Ányossal, ifj. Harangozó Gyulával és Rost Andreával.
Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.