Klasszikus

II. Közép-Európai Zenei Találkozó Győrött

2003.11.13. 00:00
Ajánlom
A Közép-Európai Jazz és Ethno Zenei Fesztiválok és Klubok Koordinációs Találkozójára november 14-15-én kerül sor Győrött a Rómer-házban. A találkozón napközben a közép-európai régió jazz és ethnozenei fesztiváljainak, klubjainak szervezői cserélnek eszmét az európai csatlakozás adta együttműködési lehetőségekről.

A találkozón fellép a The Band of Groove nevű zenekar, amely 2002–ben a Szlovák fiatal jazzmuzsikusok versenyén megkapta az „év felfedezettje“ című díjat.

A rendezvényen részt vesz a szerb Teofilovici, amelynek énekesei, az ikerpár Ratko és Radisa Teofilovic egyedülálló előadói a szerb és balkáni vokális zenének.Teofilovicék zenéje több, mint két évszázad zenei örökségét élteti és az egész balkáni régió szellemét hordozza. A szerb ortodox éneklési módszer újraértelmezésére, újragondolására épül muzsikájuk.

Magyarországot a Grencsó Suprise Kollektív képviseli. A névadó, Grencsó István a magyar jazz egyik legjelentősebb, kísérletező figurája; szaxofonos, komponista, zenekarvezető. Legújabb mesealapú CD-jének, a Dreamcar-nak a speciális bemutatóját láthatják az érdeklődők, amelyet kortárs tánccal és vizuális effektekkel kísérve ad elő a társulat.

A Vajdaságból érkezik a Paniks, amely finom, de lábakat megmozdító, magyar és balkáni népzenei elemeket jócskán használó muzsikát játszik, ezt ő maguk kortárs etno zenének nevezik. A zenekar az év elején alakult Szabadkán az előző évi számolatlan házi zenélések következményeként. A Mediawave 2003 fesztiválra való meghívása érdekes zenei asszociációkat indított el a csapatban. Eddigi legjelentősebb fellépésük az "Ébredés" nevű tavaszváró fesztiválon "Zoricin Pupoljak" (Hajnalka rügye) név alatt volt Szabadka városában. Az együttes a Mediawave ’2003 Fesztivál egyik legnagyobb zenei meglepetése. Muzsikájuk Bartók Béla szellemiségének egy lehetséges továbbgondolása. A tehetséges, és elszánt, húsz év átlagéletkor körüli, magyar és szerb fiatalokból álló csapat nagy reménysége a térség zenei életének. Összeállt első CD-jük zenei anyaga, amely saját szerzeményeket tartalmaz. Az utóbbi időben sok magyarországi meghívást kaptak (Művészetek Völgye, Szerszárdi Symphosion, Bilibáncs Fesztivál, Bárka Fesztivál, Bakonyalji Vigasságok).

A szombat este a Tóth Viktor Quartett előadásával kezdődik. Tóth Viktort 2002 novembere óta valószínűleg többen ismerik az angol fővárosban, mint Budapesten, ahol telt ház előtt saját magát is meglepve tomboló sikert aratott. Tóth Viktor az egyik legfigyelemreméltóbb szaxofonosa az új generációnak Magyarországon. Ami azonban a legmegkapóbb Tóth Viktor előadásában, az a zene őszinte és átélt élvezete, ami hihetetlen személyes kisugárzást kölcsönöz a játékának.

A Wessely Ágnes Band az énekesnő saját dalait, valamint feldolgozásokat (Portishead, Anouk…) ad elő. Stílusukat akkusztikus jazzként határozzák meg. Ágnes saját maga írja dalai szövegét, zenéjét, melyet kísérői saját zenei ötleteikkel dúsítanak.

A Frankie Lato Djangology egy Franciaországban játszó magyar jazz-zenekar. A harmincas évek Franciaországában egy belga fiatalember Django Reinhardt, hallva az amerikai jazz zenét, megpróbált úgy játszani, mint az óceán másik partján, de nem dobta sarokba cigányzenei hagyományát. A jazzközvélemény a mai napig is csak ezt az egy Amerikán kívül született műfajt ismeri el jazz zenének. Hat évtizeddel később, Párizsba költözött egy szegedi zenész cigány családból származó siheder, Frankie Lato és rálépett erre az útra. Didier Lockwoodnál - a világhírű jazz hegedűsnél - tanult hét évig, aki szerint a legeredetibb hangú tanítványa volt.

Az amerikai-olasz Miles Griffith + Tony Pancella Trió énekese, a fekete Miles Griffith egyre karakteresebb énekes egyéniséggé vált a jazz világában az utóbbi években. Világszerte híres jazz legendákkal működött együtt, mint például Wynton Marsalis (Blood On The Fields Pulitzer Díj 1997), Cassandra Wilson, Jon Hendricks, Jimmy Heath, Roy Hardgrove, T.S. Monk, The SunRa Archestra, Wilber Morris, Jack Walrath és James Williams. Klasszikus, blues alapú jazzt játszanak magas színvonalon.

A fesztivált a Project 11 című előadás zárja, amelyben a sokoldalú Tóth Viktor „fiatalos projekt”-jét tekinthetik meg a jazzrajongók, a Trottelből ismert Todd Williams-szel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A díva, akit "kitoloncoltak" az opera világából

Harcoljunk az álmainkért – javasolja Miklósa Erika, ahogy teszi Siv Wennberg svéd operaénekesnő is, akiről izgalmas dokumentumfilm látható a BIDF versenyprogramjában. A magyar operaénekesnő már látta a filmet és arra biztat, hogy mi se hagyjuk ki.
Színház

„Úgy érzem, ez lesz életem legfontosabb munkája” – Interjú Szász Jánossal

Szász János új filmjét, az Utas és holdvilágot készíti elő, de előtte még megrendezte Örkény Macskajátékát a Nemzeti Színházban, Udvaros Dorottya és Bánsági Ildikó főszereplésével. A december végi bemutatót megelőzően kérdeztük.
Könyv

Íme az Aegon Művészeti Díj idei jelöltjei!

A 15. átadóra átalakul a kiválasztás menete. Mutatjuk a rövidlista húsz jelöltjét!
Vizuál

Meghalt Terry Jones, a Monty Python tagja

A legendás angol humorista csapat tagja hosszú betegség után, 77 éves korában hunyt el.  
Vizuál

Szabadon elérhetőek a Diák-Oscar díjas magyar filmek

Január 22-én, a Magyar Kultúra Napján, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Vimeo csatornáján egy hétig szabadon hozzáférhetővé teszik az egyetem Diák-Oscar-jelölt- és nyertes filmjeit. Mutatjuk!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Kraszna László klarinétművész, tanár

Halálhírét a Snétberger Zenei Tehetség Központ közölte, ahol az utóbbi években tanított. Korábban az Állami Hangversenyzenekar művésze volt, ő alapított a Budapesti Klarinétegyüttest.
Klasszikus Nők a zenében

Egy nő nem csupán a gitárját tudja behangolni, hanem akár zenét is írhat

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a nők legalább annyira értenek a zenéhez, mint a férfiak. De milyenek a lehetőségeik, és mennyi terük van alkotni? Erről kérdeztük Barna Emília szociológust.
Klasszikus börtön

Börtönben ad koncertet Gidon Kremer

A híres hegedűművész elítéltek előtt fog játszani Brit-Kolumbiában. Korábban még soha nem csinált ilyet. De Kanadában sem igazán történt még hasonló.
Klasszikus concerto budapest

Rangos francia fesztiválra kapott meghívást a Concerto Budapest

Tizenhárom koncerten adja elő Beethoven műveit a Concerto Budapest kiemelt meghívott zenekarként januárban a Folle Journée komolyzenei fesztiválon Franciaországban.
Klasszikus ajánló

„Hallhatóvá” teszi a hallássérültek számára a zenét az Óbudai Danubia Zenekar

Nem mindennapi vállalkozással teszi emlékezetessé Beethoven születésének 250. évfordulóját az Óbudai Danubia Zenekar. Egy különleges koncertélmény segítségével a klasszikus zenei formáció most pont azoknak mutat utat a zenéhez, akik a zeneszerző szenvedésével leginkább azonosulni tudnak: a hallássérülteknek.