Klasszikus

II. Közép-Európai Zenei Találkozó Győrött

2003.11.13. 00:00
Ajánlom
A Közép-Európai Jazz és Ethno Zenei Fesztiválok és Klubok Koordinációs Találkozójára november 14-15-én kerül sor Győrött a Rómer-házban. A találkozón napközben a közép-európai régió jazz és ethnozenei fesztiváljainak, klubjainak szervezői cserélnek eszmét az európai csatlakozás adta együttműködési lehetőségekről.

A találkozón fellép a The Band of Groove nevű zenekar, amely 2002–ben a Szlovák fiatal jazzmuzsikusok versenyén megkapta az „év felfedezettje“ című díjat.

A rendezvényen részt vesz a szerb Teofilovici, amelynek énekesei, az ikerpár Ratko és Radisa Teofilovic egyedülálló előadói a szerb és balkáni vokális zenének.Teofilovicék zenéje több, mint két évszázad zenei örökségét élteti és az egész balkáni régió szellemét hordozza. A szerb ortodox éneklési módszer újraértelmezésére, újragondolására épül muzsikájuk.

Magyarországot a Grencsó Suprise Kollektív képviseli. A névadó, Grencsó István a magyar jazz egyik legjelentősebb, kísérletező figurája; szaxofonos, komponista, zenekarvezető. Legújabb mesealapú CD-jének, a Dreamcar-nak a speciális bemutatóját láthatják az érdeklődők, amelyet kortárs tánccal és vizuális effektekkel kísérve ad elő a társulat.

A Vajdaságból érkezik a Paniks, amely finom, de lábakat megmozdító, magyar és balkáni népzenei elemeket jócskán használó muzsikát játszik, ezt ő maguk kortárs etno zenének nevezik. A zenekar az év elején alakult Szabadkán az előző évi számolatlan házi zenélések következményeként. A Mediawave 2003 fesztiválra való meghívása érdekes zenei asszociációkat indított el a csapatban. Eddigi legjelentősebb fellépésük az "Ébredés" nevű tavaszváró fesztiválon "Zoricin Pupoljak" (Hajnalka rügye) név alatt volt Szabadka városában. Az együttes a Mediawave ’2003 Fesztivál egyik legnagyobb zenei meglepetése. Muzsikájuk Bartók Béla szellemiségének egy lehetséges továbbgondolása. A tehetséges, és elszánt, húsz év átlagéletkor körüli, magyar és szerb fiatalokból álló csapat nagy reménysége a térség zenei életének. Összeállt első CD-jük zenei anyaga, amely saját szerzeményeket tartalmaz. Az utóbbi időben sok magyarországi meghívást kaptak (Művészetek Völgye, Szerszárdi Symphosion, Bilibáncs Fesztivál, Bárka Fesztivál, Bakonyalji Vigasságok).

A szombat este a Tóth Viktor Quartett előadásával kezdődik. Tóth Viktort 2002 novembere óta valószínűleg többen ismerik az angol fővárosban, mint Budapesten, ahol telt ház előtt saját magát is meglepve tomboló sikert aratott. Tóth Viktor az egyik legfigyelemreméltóbb szaxofonosa az új generációnak Magyarországon. Ami azonban a legmegkapóbb Tóth Viktor előadásában, az a zene őszinte és átélt élvezete, ami hihetetlen személyes kisugárzást kölcsönöz a játékának.

A Wessely Ágnes Band az énekesnő saját dalait, valamint feldolgozásokat (Portishead, Anouk…) ad elő. Stílusukat akkusztikus jazzként határozzák meg. Ágnes saját maga írja dalai szövegét, zenéjét, melyet kísérői saját zenei ötleteikkel dúsítanak.

A Frankie Lato Djangology egy Franciaországban játszó magyar jazz-zenekar. A harmincas évek Franciaországában egy belga fiatalember Django Reinhardt, hallva az amerikai jazz zenét, megpróbált úgy játszani, mint az óceán másik partján, de nem dobta sarokba cigányzenei hagyományát. A jazzközvélemény a mai napig is csak ezt az egy Amerikán kívül született műfajt ismeri el jazz zenének. Hat évtizeddel később, Párizsba költözött egy szegedi zenész cigány családból származó siheder, Frankie Lato és rálépett erre az útra. Didier Lockwoodnál - a világhírű jazz hegedűsnél - tanult hét évig, aki szerint a legeredetibb hangú tanítványa volt.

Az amerikai-olasz Miles Griffith + Tony Pancella Trió énekese, a fekete Miles Griffith egyre karakteresebb énekes egyéniséggé vált a jazz világában az utóbbi években. Világszerte híres jazz legendákkal működött együtt, mint például Wynton Marsalis (Blood On The Fields Pulitzer Díj 1997), Cassandra Wilson, Jon Hendricks, Jimmy Heath, Roy Hardgrove, T.S. Monk, The SunRa Archestra, Wilber Morris, Jack Walrath és James Williams. Klasszikus, blues alapú jazzt játszanak magas színvonalon.

A fesztivált a Project 11 című előadás zárja, amelyben a sokoldalú Tóth Viktor „fiatalos projekt”-jét tekinthetik meg a jazzrajongók, a Trottelből ismert Todd Williams-szel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.