Klasszikus

III. Budapesti Nemzetközi Chopin Zongoraverseny

2008.03.14. 00:00
Ajánlom
"Sokan játszanak jól, kevesen játszanak szépen (Ferenczy György)" – mottóval kerül megrendezésre június 23.-30. között harmadik alkalommal a már hagyománynak számító verseny. Jelentkezési határidő: március 15.

A Budapesti Nemzetközi Chopin Zongoraversenyt 2004-ben a Ferenczy György Alapítvány hívta életre, amelynek célja, hogy támogassa a fiatal tehetségeket, a pályakezdő zenészeket. Ennek érdekében a zenei szakközépiskolába és zeneművészeti felsőoktatási intézményekbe járó diákok kétévente megmutathatják tehetségüket a nemzetközi nagyközönség előtt. 2004-ben - az első verseny alkalmával - például a Zeneakadémián végzett György Ádám kapta az első helyezést, aki azóta a világ keresett zongoraművésze lett. A verseny nemcsak a magyar fiataloknak ad kiugrási lehetőséget, hanem a külföldi tehetségeknek is, akik jobbnál jobb művészi produkcióikkal minden alkalommal elkápráztatják a nemzetközi zongoraművészekből álló zsűrit.

Az rendezett zongoraversenyre két korcsoportban jelentkezhetnek az érdeklődők. A verseny két fordulós, amelynek első részében Bach-művet, egy magyar szerző művét, két Chopin-prelűdöt, egy Chopin-keringőt és egy nocturne-t kell előadni a versenyzőknek, a második részben pedig egy etűdöt, egy szonáta formájú klasszikus szonáta első tételét, két mazurkát, egy polonaise-t és egy szabadon választott Chopin művet.

A nemzetközi versennyel egyidőben kerül megrendezésre a II. "Chopin+…" Országos Zongoraverseny is, amelynek selejtezőit már 2007 őszén megtartották a zeneiskolások között. Azóta eldőlt az is, hogy a 2008-as "Chopin+…" Verseny másik zeneszerzője, akitől kötelezően kell a résztvevőknek műveket játszani, Schubert lesz.

A helyezettek mindkét versenyen tárgy- és pénzjutalomban részesülnek majd. A rendelkezésre álló pénz azonban így is csak a legszükségesebbekre elég, ezért a Ferenczy Alapítvány továbbra is szívesen fogad minden támogatást az idei versenyekhez, amelyeket június 15-ig bárki felajánlhat, aki úgy érzi, részt kíván venni a fiatal tehetségek felfedezésében.

A versenyek jelentkezési feltételeinek további részletei megtalálhatók a www.pianocompetition.webma.hu oldalon.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Online színházi közvetítések Shakespeare születésnapja alkalmából

Április 23-án William Shakespeare születésnapjára, és halálának ugyanerre a napra eső évfordulójára emlékezik a színházi világ. A Pannonia Entertainment online csatornáján két legautentikus Shakespeare-színház: a Royal Shakespeare Company és a Globe Színház egy-egy előadásának felvételével tisztelegnek a világhírű drámaíró előtt.
Vizuál

Élő koncertélmény online a Zsolnay Negyedből

Egyedülálló koncertekkel jelentkezik a pécsi Zsolnay Negyed, amely április 21-től a nézők otthonába varázsolja a kulturális fesztiválok hangulatát.
Színház

Stumpf István visszalépett, elmaradt az SZFE-s vita

A magyar egyetemi polgárság április közepén beszélgetéssorozatot indított Infosztrájk címmel, hogy választ kapjon a felsőoktatást érintő legfontosabb kérdésekre. A négynapos programsorozat meghívott vendégei között volt Stumpf István is, aki az esemény előtt egy nappal mondta vissza a részvételt.
Klasszikus

A 100 éve született Cziffra György előtt tiszteleg Balázs János

Először lép a hazai közönség elé ImprovisArt című szólóestjével Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, aki koncertjével az improvizációra épülő romantikus hagyományt szeretné megidézni.
Vizuál

Haditudósítói felvételekből nyílt kiállítás Budapesten

A Budapest Fotó Fesztivál részeként megnyílt kültéri tárlaton az 1941 és 1944 közötti időszak felvételei láthatóak, a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum ezzel emlékezik Magyarország II. világháborúba lépésének 80. évfordulójáról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Eötvös Péter kapta idén a BBVA-díjat

A zeneszerző, karmester a második magyar alkotó, aki elnyerte a BBVA Frontiers of Knowledge Award díjat.
Klasszikus hír

Horváth Zsolt újabb öt éven át vezetheti a Pannon Filharmonikusokat

A pécsi közgyűlés művészeti tanácsa támogatásával meghosszabbították a jelenlegi igazgató, Horváth Zsolt kinevezését a pécsi Pannon Filharmonikusok zenekar (PFZ) élén - adta hírül a baranyai megyeszékhely önkormányzata, az együttes fenntartója.
Klasszikus ajánló

A 100 éve született Cziffra György előtt tiszteleg Balázs János

Először lép a hazai közönség elé ImprovisArt című szólóestjével Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, aki koncertjével az improvizációra épülő romantikus hagyományt szeretné megidézni.
Klasszikus hír

„A klasszikus zene a feleségem, a jazz a szeretőm” - Gyenyisz Macujev a Müpa Home műsorán

Április 22-én a kivételes tehetségű orosz zongorista Gyenyisz Macujev ad online koncertet a Müpa Home közönségének, de ezúttal nem a klasszikus zenei repertoárjának darabjai lesznek hallhatók, hanem megvillantva könnyedebb oldalát, exkluzív jazz-koncerttel jelentkezik.
Klasszikus ajánló

Várjon Dénes szólóestjével folytatódik az MVM Koncertek

A Kossuth-díjas zongoraművész live-streaming módon közvetített koncertjét április 20-án tartják Zeneakadémia Nagytermében.