Klasszikus

III. Holland-Magyar Jazztalálkozó

2003.09.30. 00:00
Ajánlom
A Budai Fonó Zeneházban 2003. október 4-5-én immár harmadik alkalommal rendezik meg a Holland-Magyar Jazztalálkozót, amely alkalmat ad a holland és a magyar jazzélet legnagyobbjainak zenés találkozására.

A kétnapos eseménynek különös aktualitást ad a közelgő Holland-Magyar Évad – a szervezők nem titkolt szándéka, hogy ennek az előfutárává váljon a hagyományos zenei fesztivál. Mindkét napon négy-négy együttes hallható majd. Szombaton a 2001-ben alakult Magony zenekar lép fel. A Magony célja ősi, bennünk lévő magyar érzelmek kifejezése magyarul, a klasszikus zene, az improvizáció, a cigány és népi hagyományok összekovácsolásával. Őket a Systeme D Trio követi. A zenekar gerincét változatlanul a két alapító (Ernst Reijseger, Mola Sylla) jelenléte alkotja, akik szeretik duójukat egy-egy karakteres ütőhangszeressel kiegészíteni. A mostani koncert ütőse a szenegáli Serigne Gueye lesz. A Michiel Braam Trio megnyilvánulására a zenei sokszínűség, a hatások korlátlan befogadása jellemző. Az estét Winand Gábor Group koncertje zárja.

A rendezvény második napját a Bolyki Brothers nyitja. A négy hivatásos muzsikus produkciója nem csak azért egyedülálló, mert mind a négyen testvérek, hanem mert a jazz és a komolyzene területén is jelentős eredményeket értek el. Fellép a Benjamin Herman Quartet, amelynek névadóját, a Holland Benjamin Hermant rendkívüli produktivitása, merész kompozíciói a legkeresettebb előadók közé emelik Hollandia-szerte. A következő fellépő trió vezetőjének, Eric Vloeimansnak a trombitajátéka, szerzeményei a jazznek azt a szegmensét alkotják, amelyre talán a legbüszkébbek a holland rajongók. 2001-ben elnyerte a tekintélyes VPRO/Boy Edgar jazz vetélkedő fődíját, 2002-ben pedig a North Sea Jazz Fesztivál Bird díját kapta, amelyet az új, kimagasló tehetségeknek ítél oda a zsűri. Az eseménysorozatot az European Mantra kvartett zárja. Saját szerzeményeket adnak elő: a legszélesebb skálán, fenntartások nélkül válogatnak a különböző zenei elemekből a fúziós jazztől a metálig. A fiatal zenekar rendre lázba hozza közönségét koncertjein, amelyek során a féktelen energia szinte leárad a színpadról.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.