Klasszikus

III. Holland-Magyar Jazztalálkozó

2003.09.30. 00:00
Ajánlom
A Budai Fonó Zeneházban 2003. október 4-5-én immár harmadik alkalommal rendezik meg a Holland-Magyar Jazztalálkozót, amely alkalmat ad a holland és a magyar jazzélet legnagyobbjainak zenés találkozására.

A kétnapos eseménynek különös aktualitást ad a közelgő Holland-Magyar Évad – a szervezők nem titkolt szándéka, hogy ennek az előfutárává váljon a hagyományos zenei fesztivál. Mindkét napon négy-négy együttes hallható majd. Szombaton a 2001-ben alakult Magony zenekar lép fel. A Magony célja ősi, bennünk lévő magyar érzelmek kifejezése magyarul, a klasszikus zene, az improvizáció, a cigány és népi hagyományok összekovácsolásával. Őket a Systeme D Trio követi. A zenekar gerincét változatlanul a két alapító (Ernst Reijseger, Mola Sylla) jelenléte alkotja, akik szeretik duójukat egy-egy karakteres ütőhangszeressel kiegészíteni. A mostani koncert ütőse a szenegáli Serigne Gueye lesz. A Michiel Braam Trio megnyilvánulására a zenei sokszínűség, a hatások korlátlan befogadása jellemző. Az estét Winand Gábor Group koncertje zárja.

A rendezvény második napját a Bolyki Brothers nyitja. A négy hivatásos muzsikus produkciója nem csak azért egyedülálló, mert mind a négyen testvérek, hanem mert a jazz és a komolyzene területén is jelentős eredményeket értek el. Fellép a Benjamin Herman Quartet, amelynek névadóját, a Holland Benjamin Hermant rendkívüli produktivitása, merész kompozíciói a legkeresettebb előadók közé emelik Hollandia-szerte. A következő fellépő trió vezetőjének, Eric Vloeimansnak a trombitajátéka, szerzeményei a jazznek azt a szegmensét alkotják, amelyre talán a legbüszkébbek a holland rajongók. 2001-ben elnyerte a tekintélyes VPRO/Boy Edgar jazz vetélkedő fődíját, 2002-ben pedig a North Sea Jazz Fesztivál Bird díját kapta, amelyet az új, kimagasló tehetségeknek ítél oda a zsűri. Az eseménysorozatot az European Mantra kvartett zárja. Saját szerzeményeket adnak elő: a legszélesebb skálán, fenntartások nélkül válogatnak a különböző zenei elemekből a fúziós jazztől a metálig. A fiatal zenekar rendre lázba hozza közönségét koncertjein, amelyek során a féktelen energia szinte leárad a színpadról.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Könyv

Feleannyian olvasnak rendszeresen könyvet, mint 15 éve

A Tárki kutatása szerint 2005 óta majdnem megfeleződött a rendszeres könyolvasók száma. Átlagosan 37 könyvet olvasnak évente azok, akik olvasnak.
Vizuál

Átadták a legjobb magyar filmelőzetesnek járó díjakat

Az idei Arany Blende a zsűri szavazatai szerint A létezés eufóriája-trailerhez került, míg a közönségdíj az Apró mesék előzeteséé lett. Mutatjuk a nyertes videókat!
Vizuál

Akár telefonról is bejárhatóak a Nyitott Műhelyek az idei Budapest Design Weeken

Online cukorvirág-készítés, környezettudatos esőkabát előállítás, vicces kerámiák vagy kézműves cipők műhelytitkai. Az idei Design Hét félig a netre költözött, így a nyitott műhelyekbe akár otthonról is bepillanthatunk! Mutatjuk, hogyan!
Vizuál

Angyallal a vállán – Hajduk Károly a Kult50-ben

Hisz benne Hajduk Károly, hogy a színész, amikor valami igazán lényegit érez meg szerepében, akkortól az a nehezen megmagyarázható „valami” kisangyalként ül a vállán, és játéka minden egyes pillanatában a fülébe sugdos. Hajduk Károly alakítását látva, minden bizonnyal ezt a segítséget is megkapta, amikor az Akik maradtak című, számtalan rangos elismerést begyűjtő film főszerepét forgatta.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.
Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.