Klasszikus

III. Nemzetközi Monteverdi Kórusfesztivál

2005.08.09. 00:00
Ajánlom
A Budapesti Monteverdi Kórus Alapítvány idén immár harmadik alkalommal rendezi meg a Nemzetközi Monteverdi Kórusfesztivált. Az augusztus 13. és 19. között zajló rendezvény keretében hazai és külföldi, színvonalas amatőr együttesek lépnek fel Esztergomban és Budapesten.

A fesztivál célja, hogy a világ legkülönfélébb tájairól érkező kórusok bemutatkozzanak a magyar közönség előtt, művészetüket megismertessék a rendezvény résztvevőivel és a közönséggel. A fesztivál lehetőséget teremt arra, hogy – központban Claudio Monteverdi zenéjével – a különböző együttesek bemutassák saját zenekultúrájukat, illetve részt vegyenek egy-egy kiemelkedő zeneirodalmi alkotás megszólaltatásában. A fesztivál művészeti vezetője Prof. Kollár Éva DLA, a Budapesti Monteverdi Kórus alapító karnagya, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezető tanára, a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetségének elnöke.

A fesztivál nyitókoncertjén Handel Messiás című oratóriuma hangzik el Simon Carrington vezényletével augusztus 14-én 20:00 órától a Mátyás templomban. Ugyanezt a művet hallhatja a közönség másnap, augusztus 15-én 20:00 órától az esztergomi Bazilikában is.

Augusztus 16-án és 17-én a Vízivárosi templomban, 18-án a Kisduna-sétányon felállított szabadtéri Fesztivál-színpadon lesznek a Fesztivál-hangversenyek. Augusztus 19-én este a Vízivárosban körmenet keretében csendül föl az esztergomi Szent István Kódex alapján erre az alkalomra összeállított Vesperás, majd a Fesztivál záróhangversenye következik a Vízivárosi templomban, ahol a kórusok közösen adják elő a zenei műhelyekben összecsiszolt változatos műsorukat. Ennek az estének méltó kicsengést ad majd Monteverdi Confitebor tibi Domine kezdetű zsoltára és Puccini Gloria című műve.

A fesztivál részletes programja az alábbi honlapon érhető el. Információ: ifj. Móczár Gábor, (30) 941-5598; moczar.gabor@telki.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.
Plusz

Hogyan tűnik le a hedonista művész mítosza?

A művész alkoholista és drogfüggő típusa halványodni látszik, helyettük már aszkéta művészeket csodáljuk, akik naponta 10-12 órát is képesek dolgozni. Miért?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.