Klasszikus

III. Nemzetközi Monteverdi Kórusfesztivál

2005.08.09. 00:00
Ajánlom
A Budapesti Monteverdi Kórus Alapítvány idén immár harmadik alkalommal rendezi meg a Nemzetközi Monteverdi Kórusfesztivált. Az augusztus 13. és 19. között zajló rendezvény keretében hazai és külföldi, színvonalas amatőr együttesek lépnek fel Esztergomban és Budapesten.

A fesztivál célja, hogy a világ legkülönfélébb tájairól érkező kórusok bemutatkozzanak a magyar közönség előtt, művészetüket megismertessék a rendezvény résztvevőivel és a közönséggel. A fesztivál lehetőséget teremt arra, hogy – központban Claudio Monteverdi zenéjével – a különböző együttesek bemutassák saját zenekultúrájukat, illetve részt vegyenek egy-egy kiemelkedő zeneirodalmi alkotás megszólaltatásában. A fesztivál művészeti vezetője Prof. Kollár Éva DLA, a Budapesti Monteverdi Kórus alapító karnagya, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezető tanára, a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetségének elnöke.

A fesztivál nyitókoncertjén Handel Messiás című oratóriuma hangzik el Simon Carrington vezényletével augusztus 14-én 20:00 órától a Mátyás templomban. Ugyanezt a művet hallhatja a közönség másnap, augusztus 15-én 20:00 órától az esztergomi Bazilikában is.

Augusztus 16-án és 17-én a Vízivárosi templomban, 18-án a Kisduna-sétányon felállított szabadtéri Fesztivál-színpadon lesznek a Fesztivál-hangversenyek. Augusztus 19-én este a Vízivárosban körmenet keretében csendül föl az esztergomi Szent István Kódex alapján erre az alkalomra összeállított Vesperás, majd a Fesztivál záróhangversenye következik a Vízivárosi templomban, ahol a kórusok közösen adják elő a zenei műhelyekben összecsiszolt változatos műsorukat. Ennek az estének méltó kicsengést ad majd Monteverdi Confitebor tibi Domine kezdetű zsoltára és Puccini Gloria című műve.

A fesztivál részletes programja az alábbi honlapon érhető el. Információ: ifj. Móczár Gábor, (30) 941-5598; moczar.gabor@telki.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Mi az a tritónusz, és miért nevezték az ördög hangközének?

Schiff András egy interjúban nemrégen a tritónusz hangközével jellemezte Magyarországot. De vajon tudjuk, mi ez? És tényleg be volt tiltva a középkorban?
Klasszikus

A zene olyan, mint a pszichoanalízis

Fejérvári Zoltán november 20-án, illetve a rá következő két estén a Budapesti Fesztiválzenekarral lép pódiumra a Müpában. A külföldön is sikeres zongoraművész beszélgetésünkben elmondta, hogy miért jó egyedül zenélni, miért jó kamarázni, és mi köze mind ennek a pszichoterápiához.
Zenés színház

Először csendült fel az Egyesült Államokban a Bánk bán

Tizenötezer néző volt kíváncsi a magyar kultúrát népszerűsítő, vasárnap zárult kéthetes rendezvénysorozat előadásaira New Yorkban.
Klasszikus

Elkápráztatnak új Rameau-lemezükkel Vashegyi György együttesei

Vashegyi György együttesei, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar lemezre vették Rameau ma már ritkaságnak számító operáját, a Naïst, és a kritika elismerését is kivívták.
Klasszikus

Akit Kodály még személyesen instruált – Perényi Miklós

Azt vallja, egy zeneművet eljátszani csak a kezdet: elmélyedni, újrajátszani, folyton keresni, mint az aranyásó, ez a zenész feladata. Perényi Miklós Kult50-ben megjelent portréja.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hangfelvétel

Ezt hallani kell: Rahmanyinov Chopint játszik

Az orosz zeneszerző, aki negyvenöt éves korában határozta el, hogy zongoraművész lesz, egy 1919-es felvételen Chopin Asz-dúr keringőjét játssza. Lélegzetelállító!
Klasszikus beszámoló

Átkelni az Urálon Berezovszkijjal

Egyszerre különleges, és első pillantásra kissé rendhagyó összeállítással készült Borisz Berezovszkij A Zongora című sorozatban rendezett idei koncertjére, melyet a Zeneakadémia Nagytermében adott november 9-én.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo fia végigfényképezte a Virtuózok koncertjét – íme a fotók!

„Istenem! Annyi érzelem van bennem a Virtuózokkal kapcsolatban!” – mondta a koncert után José Plácido Domingo, a világhírű tenor fia.
Klasszikus kult50

Akit Kodály még személyesen instruált – Perényi Miklós

Azt vallja, egy zeneművet eljátszani csak a kezdet: elmélyedni, újrajátszani, folyton keresni, mint az aranyásó, ez a zenész feladata. Perényi Miklós Kult50-ben megjelent portréja.
Klasszikus hír

Draskóczky Gábort díjazta az Amerikai Hegedűtársaság

A clevelandi hangszertársaság minden évben díjakat ad át a legjobb vonós hangszerek és vonók készítőinek.