Klasszikus

III. Nemzetközi Monteverdi Kórusfesztivál

2005.08.09. 00:00
Ajánlom
A Budapesti Monteverdi Kórus Alapítvány idén immár harmadik alkalommal rendezi meg a Nemzetközi Monteverdi Kórusfesztivált. Az augusztus 13. és 19. között zajló rendezvény keretében hazai és külföldi, színvonalas amatőr együttesek lépnek fel Esztergomban és Budapesten.

A fesztivál célja, hogy a világ legkülönfélébb tájairól érkező kórusok bemutatkozzanak a magyar közönség előtt, művészetüket megismertessék a rendezvény résztvevőivel és a közönséggel. A fesztivál lehetőséget teremt arra, hogy – központban Claudio Monteverdi zenéjével – a különböző együttesek bemutassák saját zenekultúrájukat, illetve részt vegyenek egy-egy kiemelkedő zeneirodalmi alkotás megszólaltatásában. A fesztivál művészeti vezetője Prof. Kollár Éva DLA, a Budapesti Monteverdi Kórus alapító karnagya, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezető tanára, a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetségének elnöke.

A fesztivál nyitókoncertjén Handel Messiás című oratóriuma hangzik el Simon Carrington vezényletével augusztus 14-én 20:00 órától a Mátyás templomban. Ugyanezt a művet hallhatja a közönség másnap, augusztus 15-én 20:00 órától az esztergomi Bazilikában is.

Augusztus 16-án és 17-én a Vízivárosi templomban, 18-án a Kisduna-sétányon felállított szabadtéri Fesztivál-színpadon lesznek a Fesztivál-hangversenyek. Augusztus 19-én este a Vízivárosban körmenet keretében csendül föl az esztergomi Szent István Kódex alapján erre az alkalomra összeállított Vesperás, majd a Fesztivál záróhangversenye következik a Vízivárosi templomban, ahol a kórusok közösen adják elő a zenei műhelyekben összecsiszolt változatos műsorukat. Ennek az estének méltó kicsengést ad majd Monteverdi Confitebor tibi Domine kezdetű zsoltára és Puccini Gloria című műve.

A fesztivál részletes programja az alábbi honlapon érhető el. Információ: ifj. Móczár Gábor, (30) 941-5598; moczar.gabor@telki.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.