Klasszikus

III. Nemzetközi Monteverdi Kórusfesztivál

2005.08.09. 00:00
Ajánlom
A Budapesti Monteverdi Kórus Alapítvány idén immár harmadik alkalommal rendezi meg a Nemzetközi Monteverdi Kórusfesztivált. Az augusztus 13. és 19. között zajló rendezvény keretében hazai és külföldi, színvonalas amatőr együttesek lépnek fel Esztergomban és Budapesten.

A fesztivál célja, hogy a világ legkülönfélébb tájairól érkező kórusok bemutatkozzanak a magyar közönség előtt, művészetüket megismertessék a rendezvény résztvevőivel és a közönséggel. A fesztivál lehetőséget teremt arra, hogy – központban Claudio Monteverdi zenéjével – a különböző együttesek bemutassák saját zenekultúrájukat, illetve részt vegyenek egy-egy kiemelkedő zeneirodalmi alkotás megszólaltatásában. A fesztivál művészeti vezetője Prof. Kollár Éva DLA, a Budapesti Monteverdi Kórus alapító karnagya, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezető tanára, a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetségének elnöke.

A fesztivál nyitókoncertjén Handel Messiás című oratóriuma hangzik el Simon Carrington vezényletével augusztus 14-én 20:00 órától a Mátyás templomban. Ugyanezt a művet hallhatja a közönség másnap, augusztus 15-én 20:00 órától az esztergomi Bazilikában is.

Augusztus 16-án és 17-én a Vízivárosi templomban, 18-án a Kisduna-sétányon felállított szabadtéri Fesztivál-színpadon lesznek a Fesztivál-hangversenyek. Augusztus 19-én este a Vízivárosban körmenet keretében csendül föl az esztergomi Szent István Kódex alapján erre az alkalomra összeállított Vesperás, majd a Fesztivál záróhangversenye következik a Vízivárosi templomban, ahol a kórusok közösen adják elő a zenei műhelyekben összecsiszolt változatos műsorukat. Ennek az estének méltó kicsengést ad majd Monteverdi Confitebor tibi Domine kezdetű zsoltára és Puccini Gloria című műve.

A fesztivál részletes programja az alábbi honlapon érhető el. Információ: ifj. Móczár Gábor, (30) 941-5598; moczar.gabor@telki.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Stork Natasa: „Eddig három olyan nemzetközi díjat kaptam, amit postán küldtek el”

Szerdán kezdetét vette a 71. Berlinale a European Shooting Stars 2021 Kick Off rendezvénnyel, amely azzal a céllal jött létre, hogy bemutassa az adott év legtehetségesebb fiatal színészeit és színésznőit a filmvilág nagyjainak. Köztük van Stork Natasa is, aki budapesti otthonában ülve fogadja három napot át a világsajtót és a legnevesebb casting ügynökségeket.
Vizuál

Átadták az idei Golden Globe-díjakat

Magyar idő szerint hétfő hajnalban átadták az idei Arany Glóbuszokat. A virtuális gálán magyar filmért is izgulhattunk, hiszen Vanessa Kirbyt jelölték a legjobb színésznő díjára a Mundruczó Kornél filmjében nyújtott alakításáért.
Vizuál

Meryl Streep nyáron visszatér a Broadwayre

A kulisszák mögé enged betekintést legújabb filmjében Meryl Streep, aki Places, please-el a Broadway előtt is tiszteleg – írja a Deadline.
Plusz

Megújult az Art is Business honlapja

Második születésnapját ünnepli az Art is Business, az évfordulóra teljesen új megjelenést kapott a magazin honlapja, amelyen a jövőben rendszeresen olvashatunk híreket a forprofit szektor és a művészet világából.
Klasszikus

A Concerto Budapest idén online rendezi meg nagyszabású Mozart-napját

Idén sem maradunk igazi Mozart ünnep nélkül, hiszen március 7-én a Concerto Budapest Keller András művészeti vezetésével, világhírű magyar és külföldi szólistákkal ismét megrendezi, immáron negyedik alkalommal az egyedülálló Mozart-napot.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus online közvetítés

Feledkezzünk bele a klasszikus zene dallamaiba!

A Filharmónia Magyarország novemberben nyitotta meg virtuális koncerttermét, így a vírushelyzethez alkalmazkodva folytatják missziójukat és népszerűsítik a klasszikus zenét. Az élő közvetítések a Filharmónia közösségi oldalain követhetőek. Márciusban közel húsz koncerten hallhatja a közönség hazánk legkiválóbb zenekarait, művészeit.
Klasszikus hír

Az Emmi szerint pártpolitikai csatározás a 100 Tagú Cigányzenekar költözési ügye

Kásler Miklós pártpolitikai csatározásnak nevezte, hogy a 100 Tagú Cigányzenekarnak költöznie kell a VII. kerületből, a VII. kerületi vezetés viszont állítja, hogy találtak helyet a zenekarnak.
Klasszikus ajánló

A Concerto Budapest idén online rendezi meg nagyszabású Mozart-napját

Idén sem maradunk igazi Mozart ünnep nélkül, hiszen március 7-én a Concerto Budapest Keller András művészeti vezetésével, világhírű magyar és külföldi szólistákkal ismét megrendezi, immáron negyedik alkalommal az egyedülálló Mozart-napot.
Klasszikus hír

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Klasszikus hír

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.