Klasszikus

Ile des francaises - Sziget, 1. nap

2007.08.09. 00:00
Ajánlom
A nulladik napi LGT-s tömegnyomor után szinte szellősnek éreztem a fesztivál első napját. Könnyedén, akadályok nélkül sétáltam a helyszínek között, csak az étel és ital beszerzése ment lassan. Az idő szép, meleg van, így por is van. Néha locsolják a főutat, előkészítik a hétvégi eső-érzetet.

Első utam az iwiw Világzenei Nagyszínpadhoz vezetett. A japán Gocoo-t a műsorfüzet napjaink egyik "legütősebb" ütőegyütteseként aposztrofálja, amely ünnepélyes és felkavaró nyitást ígér. Közönségük óriási, délután fél hatra mindenki transzba esik az ősi dobok elementáris erejű hangzásától, a japán lányok szamuráj-szerű, mégis lenge öltözékétől és az energiától, életkedvtől, amely teljesen szokatlan és eltérő attól, ami eszünkbe jut, ha valaki fiatal japán lányokat emleget. Semmi szemérmesség, mindegyikük a látvány és a show részeként dobálja a haját – persze zenére és hajszálpontosan egyszerre. Itt minden egyszerre van, mégis, az "egy"-et néha olyan ügyesen eldugják, hogy európai dobos legyen a talpán, aki megtalálja. A műsor vége könyörtelen, nincs ráadás, indul a road.

Igyekszem a Sziget legtávolabbi pontjától visszakímélni magam az objektum legelejére, az Octopus Sátorba. Lépten-nyomon franciákba ütközöm, angol szót nemigen hallani. Még az egyik televízió hírolvasó versenyén is franciául megy a súgógép. Az úton valaki megszólal mellettem: "Jé, itt magyarok is vannak!?" A kérdés nem alaptalan: egy zipzárból készült mini-táskát angolul próbáltak nekem eladni, fel sem tételezvén, hogy magyar vagyok. A pultosok mindig megörülnek, ha valaki magyarul kér, éjszaka például kemény öt percebe telt, mire egy német fiú elmagyarázta, hogy fröccsöt szeretne inni, a legnagyobb pohárban. A németek is sokan vannak, de idén a franciák mindent visznek mind nézőileg, mind programilag.

Az Octopus Összművészteti Helyszín programját rosszul nyomták ki, így amire mentem volna, vasárnap lesz, a tényleges mai programnak pedig már vége lett, mire odaértem. Néhány percet elcsíptem Zsoldos Bálint zongorakoncertjéből – képileg furcsa itt a zongorakoncert kifejezés: a babzsákfotelekben elnyúlva egy tucat fiatal relaxált Chopinre. De mégiscsak koncert volt, a közönség tapssal jutalmazta a fiatal művészt.

A Színház- és Táncsátor melletti füves részen a Színház és Filmművészet Egyetem első és második évfolyama mutatta be idei mozgásvizsgáját Ladányi Andrea vezetésével. A saját maguk által mondott szövegekre dolgoztak, saját maguk megadván így a performance ritmusát, tempóját és sajátos dallamát. "Beszéltek" szerelemről, szülőkről, színházról, kapcsolatokról. Ladányi mindig szépen, jó pedagógiai érzékkel indítja el növendékeit a mozgásművészet útján: miközben néztem ezt az egyszerűnek tűnő, húszpercnyi anyagot (amelynek annyi a lényege, hogy a mozgás és a beszéd egyidejűsége, és mindennek értelemmel való felruházása természetesen beépüljön a leendő színészi eszközök közé), arra gondoltam, hogy ezek a gyerekek két év múlva olyan vizsgát fognak produkálni, hogy kortárs táncelőadás is lehetne belőle.

Időközben besötétedett, és a Sziget elkezdte megmutatni valódi arcát. A kisebb színpadokon elindult az élet, a szigetlakókon kiütközött az eddig elfogyasztott alkohol hatása. Holnap ismét kalandra fel, addig aludni sem árt, ez még csak az első nap volt!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.