Klasszikus

Illényi Katica – a dallamos jazz és a komolyzene

2005.10.22. 00:00
Ajánlom
Illényi Katica hegedűművész október 29-én a Nemzetei Hangversenyteremben ad koncertet, amelyen a szving-korszak slágerei, a dallamos jazz és a komolyzene műfaja egyaránt megtalálható lesz.

A népszerű előadó az ének, a hegedű és a tánc ötvözőjeként egyedülálló műfajt teremtett a hazai és a nemzetközi koncerttermek színpadán. Illényi Katica már a Zeneakadémia évei alatt reflektorfénybe került, de hamarosan szűknek érezte a klasszikus zenei nyelv határait, egész lényével akart szólni. Friss diplomás hegedűművészként külföldön szerepelt a magyar operett csillagaival, de a zenekari árok helyett a színpadot választotta. Eljátszotta a leghíresebb szubrett- és musicalszerepeket. A magyarországi fellépések mellett meghívták, majd újra és újra visszahívták az Amerikai Egyesült Államokba, Kanadába, valamint számos európai nagyvárosba is. Egyre inkább úgy érezte, hogy a szving és a jazz erőteljes zenei műfajával, illetve e műfaj legnagyobbjainak ihletésére képes leginkább kifejezni azokat az érzéseket és hangulatokat, amelyeket meg akar osztani hallgatóival. Hamarosan önálló műsorokkal lépett színpadra, és sokoldalú előadóművészi tehetségével, magával ragadó egyéniségével rabul ejtette közönségét.

Eddig két albuma jelent meg: 2002-ben a Premier című, stúdiófelvételeket tartalmazó album, amely a Magyar Rádió eMeRTon díját kapta, valamint 2005 nyarán a Mézillatú nyár című koncertalbum a Thália Színházban megrendezett önálló est anyagával. Az október végi koncerten a szving-korszak legnépszerűbb magyar és nemzetközi slágerei, világhírű filmzenék és dallamos jazz melódiák mellett elhangzik Bach d-moll kettősversenye is. Az est vendégművészei a Bolyki Brothers énekegyüttes tagjai, Illényi Csaba hegedűművész és Pirovits Árpád sztepptánc művész lesznek. Közreműködik az Erkel Ferenc Kamarazenekar, a Bolba Kvartett, Fekete-Kovács Kornél és a BSW Brass.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Végigsöpör a tao-változások előszele a színházi szakmán

Az Orlai Produkciós Iroda és a Veres1Színház is csatlakozott a vészharangot megkongató magánszínházakhoz, akik a társasági adókból történő kultúratámogatási lehetőség megszűnése miatt kerültek nehéz helyzetbe.
Vizuál

Színházi reklámfogás volt a megtalált Picasso-festmény

Hamisnak bizonyultak a hat éve ellopott Picasso-festmény felbukkanásáról szóló hírek. A kép megtalálását bejelentő holland írónő elmondása szerint "tréfa áldozata lett". Egy belgiumi színházi produkció alkotói közölték, hogy ők csapták be a megtalálót és hamisítvány a Romániában talált, Picassónak tulajdonított festmény - közölte a holland NOS televízió.
Klasszikus

Ismét tehetséges fiataloké az Óbudai Társaskör színpada

Gitármuzsika, az év fiatal jazz-zenészei és olaszmánia Óbudán.
Vizuál

A Ruben Brandt és a Napszállta tarolt Sevillában

Milorad Krstic akció-thrillere a legjobb forgatókönyv, a legjobb elsőfilm és az andalúz forgatókönyvíró szövetség díját is elnyerte a sevillai filmfesztiválon, Nemes Jeles László filmjét pedig a legjobb európai koprodukciót megillető Eurimages-díjjal tüntették ki.
Tánc

Az arcukkal is táncolnak

Anton Lachky szlovák koregoráfus paradigmát váltott a Közép-Európa Táncszínházzal közös munkafolyamatban. Bebizonyította, hogy a táncos test nem ér véget a végtagok és a törzs mozgásánál. Arcot, hangot, konkrét gesztusokat adott nekik.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyereknap

A 8 éves Máté vezényelhette a Budapesti Fesztiválzenekart

A Gyermekek Világnapján Fischer Iván átadta a pulpitust egy kisfiúnak: Máté Dvorák VI. szimfóniájából vezényelhetett az együttes élén.
Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Tíz fiatal tehetség vehette át a 2018-as Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában kedden a Müpában Budapesten.
Klasszikus ajánló

Ismét tehetséges fiataloké az Óbudai Társaskör színpada

Gitármuzsika, az év fiatal jazz-zenészei és olaszmánia Óbudán.
Klasszikus érdi tamás

Miért nem vették fel a Zeneakadémiára ezt a tehetséges zongoristát?

Ezt kérdezte a legendás Leon Fleisher, amikor először találkozott Érdi Tamással. A torontói Királyi Konzervatórium zongora tanszakán látássérültként is elfogadták a fiatalember jelentkezését, ezt a napot örökíti meg a következő szemelvényünk a zongoraművészről szóló könyvből.
Klasszikus nfz

A zene ajándék

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar 2018/2019. évadának koncertjeire már feltölthető ajándékkártyával is vásárolhatóak jegyek.