Klasszikus

Illényi Katica – a dallamos jazz és a komolyzene

2005.10.22. 00:00
Ajánlom
Illényi Katica hegedűművész október 29-én a Nemzetei Hangversenyteremben ad koncertet, amelyen a szving-korszak slágerei, a dallamos jazz és a komolyzene műfaja egyaránt megtalálható lesz.

A népszerű előadó az ének, a hegedű és a tánc ötvözőjeként egyedülálló műfajt teremtett a hazai és a nemzetközi koncerttermek színpadán. Illényi Katica már a Zeneakadémia évei alatt reflektorfénybe került, de hamarosan szűknek érezte a klasszikus zenei nyelv határait, egész lényével akart szólni. Friss diplomás hegedűművészként külföldön szerepelt a magyar operett csillagaival, de a zenekari árok helyett a színpadot választotta. Eljátszotta a leghíresebb szubrett- és musicalszerepeket. A magyarországi fellépések mellett meghívták, majd újra és újra visszahívták az Amerikai Egyesült Államokba, Kanadába, valamint számos európai nagyvárosba is. Egyre inkább úgy érezte, hogy a szving és a jazz erőteljes zenei műfajával, illetve e műfaj legnagyobbjainak ihletésére képes leginkább kifejezni azokat az érzéseket és hangulatokat, amelyeket meg akar osztani hallgatóival. Hamarosan önálló műsorokkal lépett színpadra, és sokoldalú előadóművészi tehetségével, magával ragadó egyéniségével rabul ejtette közönségét.

Eddig két albuma jelent meg: 2002-ben a Premier című, stúdiófelvételeket tartalmazó album, amely a Magyar Rádió eMeRTon díját kapta, valamint 2005 nyarán a Mézillatú nyár című koncertalbum a Thália Színházban megrendezett önálló est anyagával. Az október végi koncerten a szving-korszak legnépszerűbb magyar és nemzetközi slágerei, világhírű filmzenék és dallamos jazz melódiák mellett elhangzik Bach d-moll kettősversenye is. Az est vendégművészei a Bolyki Brothers énekegyüttes tagjai, Illényi Csaba hegedűművész és Pirovits Árpád sztepptánc művész lesznek. Közreműködik az Erkel Ferenc Kamarazenekar, a Bolba Kvartett, Fekete-Kovács Kornél és a BSW Brass.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Könnyed kortárs kalandok az Óbudai Társaskörben

A Budapest Saxophone Quartet szaxofonosaival folytatódik a kortárszenei sorozat, először ad magyar nyelvű sanzonestet Szilágyi Enikő, lesz filmvetítés, visszatérnek Seress Rezső-slágerei, nem maradnak el az operarészletek, lesz medley és mashup – az Óbudai Társaskör februári kínálatából szemezgettünk.
Klasszikus ajánló

Berlioz ritkán hallható brácsaversenyét adja elő Szűcs Máté

A Harold Itáliában is elhangzik a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén, amelyet a Müpa után a Pesti Vigadóban is megismétel az együttes.
Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.