Klasszikus

Illényi Katica – a dallamos jazz és a komolyzene

2005.10.22. 00:00
Ajánlom
Illényi Katica hegedűművész október 29-én a Nemzetei Hangversenyteremben ad koncertet, amelyen a szving-korszak slágerei, a dallamos jazz és a komolyzene műfaja egyaránt megtalálható lesz.

A népszerű előadó az ének, a hegedű és a tánc ötvözőjeként egyedülálló műfajt teremtett a hazai és a nemzetközi koncerttermek színpadán. Illényi Katica már a Zeneakadémia évei alatt reflektorfénybe került, de hamarosan szűknek érezte a klasszikus zenei nyelv határait, egész lényével akart szólni. Friss diplomás hegedűművészként külföldön szerepelt a magyar operett csillagaival, de a zenekari árok helyett a színpadot választotta. Eljátszotta a leghíresebb szubrett- és musicalszerepeket. A magyarországi fellépések mellett meghívták, majd újra és újra visszahívták az Amerikai Egyesült Államokba, Kanadába, valamint számos európai nagyvárosba is. Egyre inkább úgy érezte, hogy a szving és a jazz erőteljes zenei műfajával, illetve e műfaj legnagyobbjainak ihletésére képes leginkább kifejezni azokat az érzéseket és hangulatokat, amelyeket meg akar osztani hallgatóival. Hamarosan önálló műsorokkal lépett színpadra, és sokoldalú előadóművészi tehetségével, magával ragadó egyéniségével rabul ejtette közönségét.

Eddig két albuma jelent meg: 2002-ben a Premier című, stúdiófelvételeket tartalmazó album, amely a Magyar Rádió eMeRTon díját kapta, valamint 2005 nyarán a Mézillatú nyár című koncertalbum a Thália Színházban megrendezett önálló est anyagával. Az október végi koncerten a szving-korszak legnépszerűbb magyar és nemzetközi slágerei, világhírű filmzenék és dallamos jazz melódiák mellett elhangzik Bach d-moll kettősversenye is. Az est vendégművészei a Bolyki Brothers énekegyüttes tagjai, Illényi Csaba hegedűművész és Pirovits Árpád sztepptánc művész lesznek. Közreműködik az Erkel Ferenc Kamarazenekar, a Bolba Kvartett, Fekete-Kovács Kornél és a BSW Brass.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Tóth Krisztina és Az arany ember: Hogyan jutottunk idáig?

Be akarja tiltani Jókait? Ki a felelős azért, hogy most mindenki irodalom kapcsán „anyázik” az interneten? Megválaszolunk mindent, amit tudni akar, de eddig nem mert megkérdezni Tóth Krisztina és a Jókai-rajongók összecsapásáról.
Vizuál

Lenyűgöző és groteszk életképeken elevenedik meg a szocializmus Budapestje

Ezernyolcszáz fotó került fel a Fortepan archívumába, amiket Kereki Sándor fotós, újságíró készített a hatvan-hetvenes években. Nézze meg galériánkat!
Klasszikus

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Színház

Az Alkotmánybíróság elé kerül az SZFE modellváltásának ügye

A Fővárosi Törvényszék az SZFE modellváltását előkészítő törvény semmissé tételét indítványozza az Alkotmánybíróság előtt. Erről az SZFE HÖK tájékoztatta a nyilvánosságot péntek este.
Tánc

Mozdulatba zárt pillanatok

Ma már a modern tánc előfutáraként tekintünk rá, a 20. század elején azonban a mozdulatművészet még nem volt több egy lázadó gesztusnál, amely a klasszikus táncformák – különösképpen a balett – szigorú szabályrendszeréből kitörve a korlátlanságot hirdette. Börcsök Boglárka dokumentumfilmjében arra vállalkozott, hogy rekonstruálja a mozgásnak azt a fajta konvenciókon túli szabadságát, amely az irányzat lényegét adta.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Klasszikus hír

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.