Klasszikus

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

2019.01.22. 17:10
Ajánlom
A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallenge. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.

A közösségi médiában hódító #10yearschallange lényege, hogy az emberek 10 évvel ezelőtti és mostani fotókat osztanak meg magukról. Ez kiváló ürügy most számunkra, hogy elmerüljünk a zenetörténet hat izgalmas élettörténetében, amelyekből egy olyan évtizedet választottunk, amikor a művészek sorsa valamilyen szempontból gyökeresen megváltozott.

 

Johann Sebastian Bach

Ha Bach a lipcsei Tamás-templom karnagyaként eltöltött éveiről posztolna, nem adhatna számot gyökeres változásokról, ezért inkább válasszuk ki az életrajzából a fiatalabb éveit.

Őrület, hogy tíz éve 450 kilométert tettem meg Lübeckbe, hogy hallhassam a nagyszerű @DietrichBuxtehude orgonajátékát!

– talán ezt írná a mester a facebookjára. Valóban így volt, és 1705-ben a 20 éves Bachnak hasznára vált a három hónapos látogatás. Ugyan Buxtehude csúnyácska leányát nem vette el feleségül, de hamarosan alkalmazták őt Mühlhausenben orgonistaként, és kantátáit is játszani kezdték a templomban. Elvette Maria Barbara Bachot, a másodunokatestvérét, és megszületett első gyerekük, Catharina Dorothea.

Bach-111633.jpg

#10éveskihívás: Bach

A lübecki látogatás után tíz évvel Bach már a weimari udvar koncertmestere, és olyan, ma is népszerű művek szerzője, mint a III. brandenburgi verseny és az Angol szvitek. Igaz, két év múlva kiesik a weimari herceg kegyeiből, és legjelentősebb alkotói periódusa Lipcsében érkezik el.

 

W. A. Mozart

Mozart gyerek- és fiatalkora számtalan utazással, európai turnéval és fellépéssel telt, és ez nem könnyítette meg az életét. 1770-ben éppen Olaszországban jártak apjával, Leopolddal, aki szerette volna, ha ország-világ látja, hogy a fia nemcsak kiváló hegedűs és zongorista, hanem elsőrangú, kibontakozóban lévő komponista. A kis Wolfgang találkozott Itália két jelentős zeneszerzőjével, a cseh születésű Josef Myslivečekkel és Giovanni Battista Martinivel, és tagjai közé fogadta az Accademia Filarmonica. Szintén 1770-ben történt, hogy fejből lejegyezte a szigorúan Vatikánon belül őrzött, a Sixtus-kápolnában előadott kórusművet, a Misererét, Allegri művét.

Mozart_1770-1780-110743.jpg

#10éveskihívás: Mozart 14 és 24 évesen

Tíz évvel később Mozart már megjárta Párizst, és szerelembe esett Aloysia Weberbe. A versailles-i udvarban szerették volna, ha a salzburgi mester lesz az orgonistájuk, de őt nem érdekelte a poszt, pedig nem volt a legjobb anyagi helyzetben. Nem fogadta el a salzburgi udvar koncertmesteri pozícióját sem, világos, hogy részben a szülői háztól szeretett volna elszakadni. Ekkortájt keletkezett a fantasztikus a-moll szonátája (k. 310) és a Párizsi-szimfónia, és már készülőben volt az Idomeneo. „Az a tervem, hogy bemutatkozzam a császár előtt” – írná a komponista a facebookon. – „Azt hiszem, az a sorsom, hogy megismerkedjek vele.”

 

Liszt Ferenc

Mint azt bizonyára sokan tudják, elmúlt tíz esztendőm gyökeres változások tanúja volt az életemben – írná Liszt Ferenc 1866-ban. – Ezek közül a legfontosabb, s Isten szemében üdvözítő, hogy beléptem a papi rendbe, s most a Vatikánban élek.

Az 1850-es évek Liszt érett zeneszerzői korszakának kezdetét jelentette. Ekkor mutatták be két zongoraversenyét, a Faust- és a Dante-szimfóniát és az Esztergomi misét, a Les Preludes és a Prometheusz c. szimfonikus költeményt. A zenekritikusok nagy többsége viszont elutasította Lisztet, a szimfonikus zeneszerzőt, és ez meg is viselte őt. 1858-ban a weimari közönség kifütyülte őt egy operabemutatón, és ekkor úgy döntött, hogy visszavonul, kizárólag a komponálásnak fog élni.

liszt-134930.jpg

#10éveskihívás: Liszt Ferenc két arcképe 1856-ból, illetve 1867-ből

Talán Liszt azt írná, hogy ez élete egyik legjobb döntésének bizonyult. Tíz évvel később, az 1860-as évek közepén Liszt már belépett a papi rendbe – miután nem sikerült összeházasodniuk Carolyne zu Sayn-Wittgenstein hercegnővel –, és megjelent IX. Piusz pápa előtt. „Beléptem az egyházi rendbe – de semmi esetre sem a világ iránt érzett megvetésből vagy még kevésbé, mert ráuntam a művészetre … A katolicizmushoz való vonzalmam gyermekkorom óta jelen van, és egy állandóan jelenlévő és uralkodó érzés lett…” – írta. Az új élmények hatására befejezte hatalmas oratóriumát, a Szent Erzsébet legendáját, amelyet a Pesti Vigadóban, sikerrel mutattak be.

 

Szergej Rahmanyinov

Csajkovszkij halála tragikusan érintette a huszonéves Rahmanyinovot, aki ráadásul komponistaként is válságba zuhant ebben az időszakban. A moszkvai nagyszínház egyre kevesebb érdeklődést mutatott az Aleko c. operája iránt, Rahmanyinovnak zongoratanításból kellett megélnie. Utolsó energiáival az I. szimfóniáján dolgozott, amelyet mindenképpen szeretett volna bemutatni. De az sem tett csodát. 1897 márciusában, a premier után a rangos zeneszerző, Kjui azt írta róla, hogy ezt a művet legfeljebb a pokolban értékelnék, és az egyiptomi tíz csapáshoz hasonlította. A bemutató karmestere, a részeges Alekszandr Glazunov, illetve a zenekar minősíthetetlen előadást nyújtott, annyira, hogy a művet soha többé nem adták elő Rahmanyinov életében. A fiatalember életének következő három éve mély depresszióban telt.

Rahmanyinov-111328.jpg

#10éveskihívás: Rahmanyinovnak jót tett egy évtized 1896 és 1906 között

Tíz évvel később egészen máshogy állt a világ Rahmanyinov számára. 1901-ben elkészült a II. zongoraversenye, máig legnépszerűbb műve, és óriási sikert aratott. Három év múlva a Bolsoj karmestere lett, igaz, vegyes megítéléssel, de javított az ottani zenekaron. 1906-ban elhagyta Moszkvát és Drezdába költözött a családjával. Még mindig előtte állt legnagyobb művei megírásának, de ekkor már biztosan tudta, hogy mire hivatott: nagy zeneszerző lesz.

 

Bartók Béla

S most evezzünk kicsit komolyabb (komorabb) vizekre... Vajon hogyan értékelne Bartók 1945-ben élete utolsó tíz évét? Alighanem jó párszor visszatekintett arra, amit maga mögött kellett hagynia: a Kárpát-medencét, Európát, Magyarországot. Politikai okokból a népdalgyűjtést már a húszas években abba kellett hagynia, viszont a gyűjtött anyag rendszerezése a következő két évtizedben minden idejét felemésztette.

Az 1936-os év Bartók pályájának csúcspontja. Paul Sacher felkérésére írta a Zenét és a kétzongorás, ütőhangszeres szonátát. A Divertimento stílusa jól kifejezi azt a változást, amely művészetében végbemegy: a tisztább formákat, a klasszicizáló hangvételt kereste. Közben egyre inkább aggasztotta a fasizmus térnyerése. „Mindaddig, amíg a budapesti volt Oktogon-tér és a volt Körönd azoknak az embereknek a nevéről van elnevezve, akikéről jelenleg van [Mussolini és Hitler – a szerk.], továbbá mindaddig, amíg Magyarországon erről a két emberről elnevezett tér vagy utca van, vagy lesz, rólam az országban ne nevezzenek el sem teret, sem utcát, sem nyilvános épületet; velem kapcsolatban emléktáblát mindaddig ne helyezzenek el nyilvános helyen” – írta 1940-es végakaratában.

bartok-161147.jpg

Bartók Béla 1935-ben és 1945-ben

Bartók 1940 októberében hajóra szállt, és az Egyesült Államokba költözött. Emigrációját életének utolsó öt évében mindvégig átmeneti kényszerűségnek tekintette, állampolgárságot sem kért. Hiányzott neki a magyar táj, a vidék. Fia beszámolója szerint még a New York-i urbánus környezetben is megérezte a lovak illatát. Viszont itt írta meg egyik legnépszerűbb művét, a zenekari Concertót, illetve feleségének a III. zongoraversenyt.

 

+1: Cziffra György

1950-ben Cziffra György életének legnehezebb időszaka kezdődött: feleségével és kisfiával megpróbált disszidálni, de elfogták és kényszermunkára ítélték. Mint ahogy annyiszor a 20. században, a nyers erőszak, az ideológia vezérelte vak gyűlölet megpróbálta eltiporni a művészetet. A kommunisták eltörték Cziffra kezét, s ez akár a későbbi karrierjét is meghiúsíthatta volna. Később mindig bőr csuklókötővel játszott, mivel a keze megsínylette, hogy két éven keresztül 60 kilós zsákokat kellett cipelnie hat emelet magasra.

1953-ban szabadult a zongoraművész, és visszatért a pesti éjszakába. „Meggörbítvén gerincemet, visszasüllyedtem az éjszaka világába, egyetlen életlehetőségembe, és megint elkezdtem bolyongásomat lokálból bárba és bárból lokálba. […]Mint egy jól idomított vadállat, újra fölvettem régi életem igáját, és megint ott jártak ujjaim az éttermek, kocsmák és borozók zongoráin” - írta az Ágyúk és virágok c. önéletrajzában.

cziffra_10-164213.jpg

Cziffra György két "életlehetőségében": emigrálása előtt és után

1956. október 22-én, egy nappal a forradalom előtt Bartók II. zongoraversenyét játszotta a Zeneakadémián. Ez volt az utolsó fellépése, mielőtt – a határok megnyitását kihasználva – egy oldalkocsis motoron elmenekült az országból. Egyenes út vezetett a bécsi Brahms Saalba, ahol akkora sikere volt, hogy a New York Times is megírta.

S hogy miként emlékezhetett erre Cziffra 1960-ban? Leginkább előre tekintett, s örült, hogy bekerült abba a  kulturális vérkeringésbe, ahova mindig is tartozott volna. Sok-sok évet elvett tőle a történelem, és a viharos sebességgel igyekezett bepótolni őket.

5 zene, amivel elkezdhetsz klasszikus műfajt hallgatni – Max Richter szerint

Kapcsolódó

5 zene, amivel elkezdhetsz klasszikus műfajt hallgatni – Max Richter szerint

A Tabu, a Vivaldi Recomposed és a Sleep zeneszerzője összeszedett egy lejátszási listát azoknak, akik még újak a műfajban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Veszélyben van a szimfonikus zenekar intézménye?

Számos veszély fenyegeti a szimfonikus zenekarokat, de ha túlélik, az biztos, hogy a jövő zenekara nem olyan lesz, mint a mai. Fischer Iván szerint ideje megreformálni a zenekarok működését, hogy megfeleljen a következő generációk korszakának.
Színház

Kállai Ferenc, az egyik legsokoldalúbb magyar színész

Tíz éve, 2010. július 11-én halt meg Kállai Ferenc Kossuth-díjas színész, a nemzet színésze. 
Klasszikus

Rácz Ödön nagybőgős rekordot döntött A dongóval

Rimszkij-Korszakov eredetileg hegedűre és zongorára írt darabját már majd' minden hangszercsoport képviselői eljátszották, most egy extra gyors nagybőgő verziót mutatunk. Videó!
Jazz/World

Kiütötték a Fonó falát!

A kényszerű koncertszünetben elkészült a Fonó új, szabadtéri színpada!
Vizuál

Elárverezik Katharine Hepburn Howard Hughesnak írott szerelmesleveleit

Hughes és Hepburn romantikus kapcsolata másfél évig tartott. Nem házasodtak össze, de szerelmi történetük nagy port kavart annak idején Hollywoodban, és a 2004-ben bemutatott Aviátor című filmben is megörökítették.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus galéria

Koncertek erdőben és tavon

A hétvégén több szabadtéri koncertet is adtak. Gyönyörű képeket mutatunk az eseményekről készült galériánkban.
Klasszikus rácz ödön

Rácz Ödön nagybőgős rekordot döntött A dongóval

Rimszkij-Korszakov eredetileg hegedűre és zongorára írt darabját már majd' minden hangszercsoport képviselői eljátszották, most egy extra gyors nagybőgő verziót mutatunk. Videó!
Klasszikus beszámoló

Veszélyben van a szimfonikus zenekar intézménye?

Számos veszély fenyegeti a szimfonikus zenekarokat, de ha túlélik, az biztos, hogy a jövő zenekara nem olyan lesz, mint a mai. Fischer Iván szerint ideje megreformálni a zenekarok működését, hogy megfeleljen a következő generációk korszakának.
Klasszikus magazin

Véletlenül bukkant egy antikváriumban a Carmina Buranára Carl Orff

Imádta a különleges megoldásokat, egyik művéhez a bécsi Néprajzi Múzeumból kellett hangszereket szerezni és külön engedélyt a Bösendorfer cégől. Százhuszonöt éve, 1895. július 10-én született Carl Orff német zeneszerző, a Carmina Burana című oratórium szerzője.
Klasszikus hír

A 24 éves finn sztárkarmester, Klaus Mäkelä lesz a párizsi filharmonikusok új vezetője

Klaus Mäkelä lesz 2022-től az Orchestre de Paris zeneigazgatója. A 24 éves finn dirigens már szeptembertől zenei tanácsadóként dolgozik a filharmonikus zenekarral, amellyel tegnap adta első koncertjét.