Klasszikus

Improvizáció, Bartók szellemében

2004.09.21. 00:00
Ajánlom
Soha előtte és soha utána nem lehet pontosan azt és úgy hallani, ahogy most és az egy évvel ezelőtti koncerten játszotta az Új Dimenzió Műhely az Hommage á Bartók című darabot – ez ugyanis csupa improvizáció. Maximum CD-n: az akkori felvétel lemezen is megjelent. A zongoránál Szakcsi Lakatos Béla, klarinéton Klenyán Csaba, hegedűn és brácsán Kathy Horváth Lajos játszik, a formáció vezetője pedig egy különleges hangszeren muzsikál.

- A szerző Babits Antal, és a cím: Ki ez az ember? Kicsoda is Babits Antal?

- Egy húsz éve áhított hangszer tulajdonosa vagyok, kontrabasszus klarinéton játszom, a legújabb lemezünkön is, az Új Dimenzió Műhely Hommage á Bartók című CD-jén – mondja Babits Antal. – A kontrabasszus klarinét a legmélyebb fafúvós hangszer, és mesterfogásokkal négy oktávot is lehet rajta játszani. Gyönyörű lágy tónusai is lehetnek.

- És majdnem akkora, mint ön.

- Igen, tulajdonképpen, ha kiegyenesítenénk, sokkal nagyobb is lenne, mint én, közel három méter hosszú csőrendszer. Igen hosszú, és nagy gyakorlást igényel, hogy levegővel is bírja az ember, s természetesen állóképességben. Zenei mondandóban is helyén kell lenni az ember eszének és szívének.

- Hogy ismerkedett meg a hangszerrel?

- Mesébe illő a történet. Egy amerikai zenész lakklemezén hallottam ennek a csodálatos hangját, beleszerelmesedtem, és úgy döntöttem, ha addig élek is, szeretném, ha egyszer lenne egy ilyen az életemben. Két évvel ezelőtt adta meg a sors, hogy tudtam vásárolni egyet, amit egyébként csak egyedi gyártásra Párizsban készítenek. Előre át kell utalni a pénzt, és fél év alatt legyártják. Ez főszereplője a mostani lemezünknek, amin Bartók szellemében játszunk, nemcsak népdalokat, hanem jazzes számokat is.

- Eredetileg milyen hangszeren játszott?

- Természetesen klarinétos vagyok, több évtizede, most már gyakorlatilag a klarinét-család legkisebbjétől a legnagyobbikáig mindegyiket birtoklom, felváltva szoktam rajtuk játszani, de mióta két éve megvan ez a csodálatos kontrabasszus klarinét, elsősorban ezen szeretek zenélni. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy olyan kollégákkal játszhatok most, mint Szakcsi Lakatos Béla, Klenyán Csaba, aki szintén klarinétos, Kathy Horváth Lajos.

- Ez a lemez egy rádióhangverseny felvétele.

- Tavaly a 22-es stúdióban koncertlehetőséget kaptunk, ami annyira jól sikerült, hogy kis túlzással mind a négy zenész felsikított: Segítsen a Rádió, hogy ez hivatalosan, lemezen megjelenhessen.

- Mind a négyen zeneszerzők is…

- Közös alkotásaink is vannak a rögtönzés jegyében, műfajok között, és fölött kalandozunk, hiszen egyszerre van klasszikus hangvételű darab a lemezünkön, jazzesebb, vagy népdal feldolgozás. Mindannyiunk közös szerelme egyébként Bartók, és Bartók szellemisége. Róla kevesen tudják, hogy egyetlen egyszer, élete legutolsó nyilvános koncertjén, 1943 január 21-én New Yorkban a két zongorára és ütőhangszerekre írt szonáta zenekari változatánál mindenki legnagyobb meglepetésére néhány taktus erejéig Bartók, életében először és utoljára, nyilvánosan improvizált. Mi ezt az improvizációs, és rögtönzéses hagyományt kívánjuk ápolni. Talán az idős Bartók úgy érezhette, hogy sokkal közvetlenebb hangvételt tud megütni a közönséggel, ha néhány ütem erejéig rögtönöz, mi viszont az egész műsorunkat így szerkesztjük, hogy ezáltal még jobban megszólíthassuk a közönséget.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.