Klasszikus

Improvizáció, Bartók szellemében

2004.09.21. 00:00
Ajánlom
Soha előtte és soha utána nem lehet pontosan azt és úgy hallani, ahogy most és az egy évvel ezelőtti koncerten játszotta az Új Dimenzió Műhely az Hommage á Bartók című darabot – ez ugyanis csupa improvizáció. Maximum CD-n: az akkori felvétel lemezen is megjelent. A zongoránál Szakcsi Lakatos Béla, klarinéton Klenyán Csaba, hegedűn és brácsán Kathy Horváth Lajos játszik, a formáció vezetője pedig egy különleges hangszeren muzsikál.

- A szerző Babits Antal, és a cím: Ki ez az ember? Kicsoda is Babits Antal?

- Egy húsz éve áhított hangszer tulajdonosa vagyok, kontrabasszus klarinéton játszom, a legújabb lemezünkön is, az Új Dimenzió Műhely Hommage á Bartók című CD-jén – mondja Babits Antal. – A kontrabasszus klarinét a legmélyebb fafúvós hangszer, és mesterfogásokkal négy oktávot is lehet rajta játszani. Gyönyörű lágy tónusai is lehetnek.

- És majdnem akkora, mint ön.

- Igen, tulajdonképpen, ha kiegyenesítenénk, sokkal nagyobb is lenne, mint én, közel három méter hosszú csőrendszer. Igen hosszú, és nagy gyakorlást igényel, hogy levegővel is bírja az ember, s természetesen állóképességben. Zenei mondandóban is helyén kell lenni az ember eszének és szívének.

- Hogy ismerkedett meg a hangszerrel?

- Mesébe illő a történet. Egy amerikai zenész lakklemezén hallottam ennek a csodálatos hangját, beleszerelmesedtem, és úgy döntöttem, ha addig élek is, szeretném, ha egyszer lenne egy ilyen az életemben. Két évvel ezelőtt adta meg a sors, hogy tudtam vásárolni egyet, amit egyébként csak egyedi gyártásra Párizsban készítenek. Előre át kell utalni a pénzt, és fél év alatt legyártják. Ez főszereplője a mostani lemezünknek, amin Bartók szellemében játszunk, nemcsak népdalokat, hanem jazzes számokat is.

- Eredetileg milyen hangszeren játszott?

- Természetesen klarinétos vagyok, több évtizede, most már gyakorlatilag a klarinét-család legkisebbjétől a legnagyobbikáig mindegyiket birtoklom, felváltva szoktam rajtuk játszani, de mióta két éve megvan ez a csodálatos kontrabasszus klarinét, elsősorban ezen szeretek zenélni. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy olyan kollégákkal játszhatok most, mint Szakcsi Lakatos Béla, Klenyán Csaba, aki szintén klarinétos, Kathy Horváth Lajos.

- Ez a lemez egy rádióhangverseny felvétele.

- Tavaly a 22-es stúdióban koncertlehetőséget kaptunk, ami annyira jól sikerült, hogy kis túlzással mind a négy zenész felsikított: Segítsen a Rádió, hogy ez hivatalosan, lemezen megjelenhessen.

- Mind a négyen zeneszerzők is…

- Közös alkotásaink is vannak a rögtönzés jegyében, műfajok között, és fölött kalandozunk, hiszen egyszerre van klasszikus hangvételű darab a lemezünkön, jazzesebb, vagy népdal feldolgozás. Mindannyiunk közös szerelme egyébként Bartók, és Bartók szellemisége. Róla kevesen tudják, hogy egyetlen egyszer, élete legutolsó nyilvános koncertjén, 1943 január 21-én New Yorkban a két zongorára és ütőhangszerekre írt szonáta zenekari változatánál mindenki legnagyobb meglepetésére néhány taktus erejéig Bartók, életében először és utoljára, nyilvánosan improvizált. Mi ezt az improvizációs, és rögtönzéses hagyományt kívánjuk ápolni. Talán az idős Bartók úgy érezhette, hogy sokkal közvetlenebb hangvételt tud megütni a közönséggel, ha néhány ütem erejéig rögtönöz, mi viszont az egész műsorunkat így szerkesztjük, hogy ezáltal még jobban megszólíthassuk a közönséget.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Klasszikus

Gilbert Varga debütáló koncertje

Vezető karmesterként első alkalommal dirigálja a Pannon Filharmonikusokat a Maestro január végén a Müpában.
Klasszikus

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.
Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.
Klasszikus hír

Három fontos elismerésben részesült Oláh Vilmos Ázsiában

Japán, hongkongi és thaiföldi szervezetek választották tiszteletbeli taggá a magyar hegedűművészt, derül ki a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményből.
Klasszikus cziffra györgy

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.