Klasszikus

Improvizációk és kadenciák

2016.04.23. 10:29
Ajánlom
Kétszáz évvel ezelőtt természetes volt, hogy egy előadónak improvizálnia is tudnia kellett - a kadenciák pedig kifejezetten e tudás kidomborítására adtak lehetőséget.

Ma - kevés kivétellel - minden muzsikus specialista, nagyon ritka, hogy valaki több hangszeren jól játsszon, ha mégis, azok elsősorban egymáshoz közel álló hangszerek (pl. hegedű-brácsa, zongora-orgona, klarinét-szaxofon), és az sem gyakori, hogy egy előadó zenét is szerezzen, vagy zeneszerző mestere legyen egy hangszernek. Kétszáz éve viszont szinte elképzelhetetlen volt, hogy egy zeneszerző ne tudja eljátszani a saját művét, vagy hogy egy hangszeres ne legyen képes legalább jól improvizálni.

Fazıl Say

Fazıl Say

Egy versenymű kadenciája arra való, hogy az előadó megmutassa improvizációs és hangszeres tudását. Mozart korától kezdődően egyre gyakrabban megkomponálták a szerzők a kadenciát is, de ez közel sem jelentette azt, hogy az előadónak azt is kellett játszania! Sőt, Beethoven maga is írt pl. Mozart d-moll zongoraversenyéhez (K. 466) saját kadenciát, de Brahms megtette ezt több klasszikus versenyműhöz , és ezt a hagyományt egészen a múlt század közepéig nagyon sok neves előadó is ápolta.

Balázs János

Balázs János (Fotó/Forrás: Kleb Attila)

Hogy miként improvizálnak legjobb fiatal szólistáink, arról a május 6-án este a Várkert Bazárban győződhetünk meg, ahol Balázs János, Lajkó Félix, Ferenczi György és Balogh Kálmán improvizálnak Beethoven-művekre, május 8-án az MTA Dísztermében pedig a Beethoven Budán kadenciaversenyének győzteseit hallgathatjuk meg, a nyertes pályaművekkel.

Kedvcsinálónak pedig addig is érdemes meghallgatni az egyik legsokoldalúbb zongoraművész-zeneszerző, Fazıl Say saját kadenciáját Beethoven c-moll zongoraversenyéhez.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Lányával, Norával zenél Fischer Iván a Fesztiválzenekar új évadában

A Budapesti Fesztiválzenekar bejelentette új évadát, amelynek fénypontjába Monteverdi Orfeója kerül Fischer Iván befejezésével.
Klasszikus

Lehet, hogy hiába gyakorolsz, minden a genetikán múlik

Sokan úgy tartják, hogy a kimagasló eredményekhez gyakorlás, gyakorlás és gyakorlás kell. Nos, ez nem igaz, sokkal több múlik a genetikán.
Zenés színház

Miért írt új befejezést az Orfeóhoz Fischer Iván?

Valami nem stimmel Monteverdi Orfeójával. Fischer Iván több mint negyven éve ezt érzi, és most tett is érte, hogy ne így legyen: új befejezést írt hozzá. Hogy miért volt erre szükség?
Tánc

Nálunk vetítik először a Rudolf Nurejev-portréfilmet

Április 2-án egyetlen alkalommal - a Rudolf Nureyev Nemzetközi Balettverseny részeként - eredeti nyelven, angolul, felirat nélkül vetítik az Urániában a White Crow című portréfilmet, még a hivatalos, New York-i premiervetítés előtt.
Tánc

Magyar versenyzőknek is szurkolhatunk a New York-i Balettverseny döntőjében

Ma kezdődött a Valentina Kozlova International Ballet Competition döntője New Yorkban, amelyen egy táncos, egy koreográfus és egy zsűritag is képviseli hazánkat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus Nők a zenében

5 zongoraművész, aki megmutatta, mit jelent a női energia a színpadon

Tudta, hogy Schumann felesége egymaga is zenetörténetet csinált? És hogy Fischer Annie véreskezű diktátorral is szóba állt, hogy megmentse egy ismerősét? Összeszedtünk néhányat a legvagányabb és legbátrabb zongoraművésznők közül.
Klasszikus bach

Lépjen fel a Google-re, és komponáljon valamit Bach stílusában

Bach születésénak 334. évfordulóján a Google mesterséges intelligenciája egysoros zeneművet komponál az Ön dallamából is.
Klasszikus hír

Lányával, Norával zenél Fischer Iván a Fesztiválzenekar új évadában

A Budapesti Fesztiválzenekar bejelentette új évadát, amelynek fénypontjába Monteverdi Orfeója kerül Fischer Iván befejezésével.
Klasszikus hír

Eötvös Péter az Évad Művésze a Müpa 15. évadában

Bryn Terfel, Zubin Mehta és az Izraeli Filharmonikus Zenekar, Waltraud Meier, a Concentus Musicus Wien, Paavo Järvi és Rolando Villazón is fellép a Müpa 2019/20-as évadában.
Klasszikus hír

Ők kaptak díjat a Bach Mindenkinek Fesztiválon

Öt művész, illetve a Magyar Állami Operaház kapta meg a klasszikus zenei fesztivál elismerését.