Klasszikus

Improvizációk és kadenciák

2016.04.23. 10:29
Ajánlom
Kétszáz évvel ezelőtt természetes volt, hogy egy előadónak improvizálnia is tudnia kellett - a kadenciák pedig kifejezetten e tudás kidomborítására adtak lehetőséget.

Ma - kevés kivétellel - minden muzsikus specialista, nagyon ritka, hogy valaki több hangszeren jól játsszon, ha mégis, azok elsősorban egymáshoz közel álló hangszerek (pl. hegedű-brácsa, zongora-orgona, klarinét-szaxofon), és az sem gyakori, hogy egy előadó zenét is szerezzen, vagy zeneszerző mestere legyen egy hangszernek. Kétszáz éve viszont szinte elképzelhetetlen volt, hogy egy zeneszerző ne tudja eljátszani a saját művét, vagy hogy egy hangszeres ne legyen képes legalább jól improvizálni.

Fazıl Say

Fazıl Say

Egy versenymű kadenciája arra való, hogy az előadó megmutassa improvizációs és hangszeres tudását. Mozart korától kezdődően egyre gyakrabban megkomponálták a szerzők a kadenciát is, de ez közel sem jelentette azt, hogy az előadónak azt is kellett játszania! Sőt, Beethoven maga is írt pl. Mozart d-moll zongoraversenyéhez (K. 466) saját kadenciát, de Brahms megtette ezt több klasszikus versenyműhöz , és ezt a hagyományt egészen a múlt század közepéig nagyon sok neves előadó is ápolta.

Balázs János

Balázs János (Fotó/Forrás: Kleb Attila)

Hogy miként improvizálnak legjobb fiatal szólistáink, arról a május 6-án este a Várkert Bazárban győződhetünk meg, ahol Balázs János, Lajkó Félix, Ferenczi György és Balogh Kálmán improvizálnak Beethoven-művekre, május 8-án az MTA Dísztermében pedig a Beethoven Budán kadenciaversenyének győzteseit hallgathatjuk meg, a nyertes pályaművekkel.

Kedvcsinálónak pedig addig is érdemes meghallgatni az egyik legsokoldalúbb zongoraművész-zeneszerző, Fazıl Say saját kadenciáját Beethoven c-moll zongoraversenyéhez.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.