Klasszikus

Improvizatőrök

2009.04.21. 00:00
Ajánlom
Fassang Lászlót és Vincent Le Quang francia szaxofonost Budapesten is hallhatjuk, mielőtt fellépnek a híres németországi Wuppertali Historische Stadthalle-ban. Április 22-én a Francia Intézetben játszik a duó.

Fassang László és Vincent Le Quang

A magyar-francia formáció már többször fellépett Magyarországon, például a 2005-i Budapesti Őszi Fesztiválon vagy 2007-ben a Művészetek Palotájában, és országszerte a The Course of the Moon lemezbemutató turnéja alkalmából. Fassang László orgonista-zongorista és Vincent Lê Quang szaxofonos a Párizsi Conservatoire improvizációs osztályában ismerkedett össze. Azóta is szoros barátság és különleges zenei cinkosság fűzi egymáshoz e két született improvizátort. Közönségtől illetve helyszíntől függően, beskatulyázhatatlan rögtönzéseik a pillanatnak szólnak. Különféle zenei műfajok szintézisén keresztül (klasszikus, jazz, tradicionális zene) Fassang László és Vincent Lê Quang a hangszerük alig sejthető mélységeit is kiaknázzák a legváratlanabb módon, hogy ezáltal is még jobban meglepjenek bennünket. Április 22-én a Francia Intézetben (www.inst-france.hu) Fassang Lászlót zongorán hallhatja a közönség, április 26-án pedig a neves Wuppertali Historische Stadthalle (www.stadthalle.de) orgonáját fogja megszólaltatni.

"Mielőtt elkezdünk együtt játszani, az izgatottság ellenére biztonságban érezzük magunkat. Tudjuk, bármi történik, a másik ott van, és nem hagyja, hogy a zenei folyamat megtörjön. Bíznunk kell egymásban, ahogyan a légtornászoknak is, hogy társuk karjai, lábai mindig a kellő időben ott lesznek és nem engedik a zuhanást. Improvizálás közben olyan, mintha az adott pillanat tágulna ki, mintha zenei ösvények végtelensége nyílna meg előttünk. Mindezek ellenére az igazán ihletett improvizációk hallgatása közben mégis azt érezzük: ez csak így történhetett. Az improvizációs játék során nem törekszünk arra, hogy egy előre meghatározott stílust kövessünk, engedjük, hogy a zenei folyamat határozza meg az irányt, mintha mi a zene belső akaratának afféle közvetítői lennénk. Bár nem lehet tagadni, hogy a saját zenélési gyakorlatunkból adódnak bizonyos automatizmusok. Az igazi célunk mégis: felvetni zenei gondolatokat és szabadon engedni őket" – nyilatkozta Fassang.

Fassang László a budapesti Zeneakadémián és a Párizsi Conservatoire-on szerezte diplomáit, orgona és improvizáció szakokon. 2002-ben a neves kanadai Calgary-versenyen az improvizáció aranymedálját nyerte el majd 2004 szeptemberében a világ legfontosabb orgonaversenyének tartott Chartres-i verseny nagydíját és közönségdíjat is hazavihette, az interpretáció kategóriájában. Az orgonának nemcsak a lelkét, de a testét is jól ismeri, ezért szakértőként vett részt a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem orgonájának az építésében. Emellett tanít is: 2004-től 2008-ig a spanyolországi San Sebastian Zeneművészeti Főiskolán improvizációt, 2008 szeptemberétől pedig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen oktat adjunktusként. Számtalan hangversenyt ad világszerte. 2006 óta a Művészetek Palotája orgonakoncertjeinek művészeti vezetője. Liszt Ferenc-díjjal és Prima Díjjal tüntették ki.

Vincent Lê Quang 1975-ben született Aurillac-ban (Franciaország). Diplomáit a Schola Cantorum-ban (összhangzattan, ellenpont, zeneszerzés) és a párizsi Conservatoire-on (jazz és improvizáció) szerezte. 2003-ban a La Défense Nemzetközi Jazz-versenyen fedezték fel, ahol szólistaként és a zenekarával is elnyerte az első díjat. Zenét szerez különböző együtteseknek, amelyekben maga is játszik. Improvizatív zenét játszó zenekarokat vezényel az úgynevezett ”soundpainting” mozdulatok koreografikus beszédével, mely vezénylési technika mintegy hét éve épp az ő tevékenysége révén lett ismert Franciaországban. Közreműködött különböző lemezeken Daniel Humair, Jean-Paul Celea, Riccardo Del Fra partnereként. 2007-ben az improvizáció tanárává nevezték ki a párizsi Conservatoire-on.

(2009. április 22. 19:30 Francia Intézet (Budapest) - Fassang–Le Quang duó)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.