Klasszikus

In dulci jubilo – orgonaest gyermekkarral

2008.12.08. 00:00
Ajánlom
Orgona és az angyalok karával a zenetörténetben megannyiszor azonosított gyerekkórus – lehet-e ennél ihletettebben megidézni a Karácsonyt, a Gyermek, a fény születését? December 21-én a Párizsi Nemzetközi Orgonaverseny nagydíjasa és Landowski-különdíjasa, Pálúr János a francia orgonairodalom avatott előadója a világhírű MR Gyermekkórussal karácsonyra született művekből gyűjtött össze színes csokorra valót.

A hangverseny első részében a reneszánsz és a barokk korszak határán alkotott, valamint ízig-vérig barokk zeneszerzők művei csendülnek fel, továbbá egy örökzöld Bach-feldolgozás Charles Gounod tollából. Elhangzik még a 16–17. században élt cseh humanista, Jan Campanus-Vodnanský nyolcszólamú alkotása és Bach utolsó éveiben komponált variációsorozata egy karácsonyi dalra.

A második rész a kiváló orgonaművész profiljának megfelelően "francia–magyar karácsony" lesz, többek között olyan remekművel, mint az Olivier Messiaen mennyei harmóniát sugárzó meditációsorozatából való népszerű tétel, a Dieu parmi nous ("Isten közöttünk").

(2008. december 21. 19:30 Művészetek Palotája – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - "Advent orgonával gyerekeknek" − Pálúr János, MR Gyermekkórus; vez.: Thész Gabriella; Daquin: Két karácsonyi ének - VI. Noël sur les jeux d’anches, sans tremblant et en duo, XI. Noël en récit en taille; Praetorius: In dulci jubilo; Es ist ein Ros’ entsprungen; Palestrina: Hodie Christus natus est; Bach: Pastorale, BWV 590; Gounod: Ave Maria J. S. Bach 1. prelúdiumára; Kodály: Ave Maria; Angyalok és pásztorok; Dupré: Variációk egy karácsonyi énekre, op. 20
Improvizációk az MR Gyermekkar és a közönség részvételével a Mennyből az angyal, a Dicsőség mennyben az Istennek, a Pásztorok, pásztorok, az Adeste fideles és az In dulci jubilo karácsonyi dallamokra)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.