Klasszikus

In memoriam Hidas Frigyes

2007.03.21. 00:00
Ajánlom
Vásáry Tamás és Varnus Xavér első közös koncertje emlékkoncertté vált a Zeneakadémián: a márcuis 7-én elhunyt kétszeres Erkel-díjas, Érdemes Művész, a Bartók Béla-Pásztory Ditta-díjjal kitüntetett zeneszerzőre, Hidas Frigyesre emlékeznek.

A zeneszerző Orgonaversenye eredetileg is szerepelt a műsorban, ezért a fellépő művészek úgy döntöttek, az estét Hidas Frigyes emlékének szentelik. Az április 6-i, nagypénteki koncerten Varnus Xavér orgonál, Vásáry Tamás vezényel, közreműködik a Magyar Állami Operaház Failoni Kamarazenekara, valamint a Budapesti Tomkins Énekegyüttes. Hidas szerzeménye mellett műsoron lesznek César Franck, Gabriel Fauré és Maurice Ravel művei is.

(2007. április 6. 19:30, Zeneakadémia Nagyterem – In memoriam Hidas Frigyes; km.: Varnus Xavér (orgona), a Magyar Állami Operaház Failoni Kamarazenekara, a Budapesti Tomkins Énekegyüttes (műv.vez.: Dobra János); koncertmester és hegedűszóló: Nagy Béla; vez.: Vásáry Tamás)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.