Klasszikus

In memoriam Kodály Zoltán

2007.03.01. 00:00
Ajánlom
A 125 éve született és 40 éve elhunyt Kodály Zoltánra emlékszik a március 11-i, fiataloknak szóló hangverseny. A Háry János daljáték népszerű dallamai a Magyar Állami Operaház énekeseinek előadásában hangzanak el.

A pedagógiai célokat szolgáló, többnyire népdalfeldolgozásokra épülő gyermekkarokból a jelentős nemzetközi sikereket elért Nyíregyházi Cantemus Gyermekkar énekel egy csokorra valót. A műsort az ugyancsak folklór-ihlette Marosszéki táncok nagyszabású rondója zárja, amelyet eredetileg zongorára írt, majd – Arturo Toscanini ösztönzésére – zenekarra hangszerelte a komponista. A Szolnoki Szimfonikus Zenekart Ménesi Gergely vezényli.

A női Mick Jagger - Marianne Faithfull Budapesten
Március 12-én Budapesten koncertezik a ’70-es évek női rock-sztárja, aki Mick Jagger párjaként mutatkozott be a nagyvilágnak, de bebizonyította, hogy önállóan is a csúcsra tud érni. Most - súlyos betegségből kigyógyulva - ellátogat Budapestre is, hogy felidézze az elmúlt 30 év slágereit és kedvenc dallamait. 1994-ben Faithfull címmel kiadta önéletrajzát, és a következő évben új albuma jelent meg (Secret Life), amelynek dalait Angelo, David Lynch zeneszerzője írta.

(2007. március 11 11:00, 15:00 Művészetek Palotája - Fesztivál Színház (Budapest) - Kodály Zoltánra emlékezünk halálának 40., születésének 125. évfordulója alkalmából; Kodály: Háry János - részletek a daljátékból; Gyermekkarok; Marosszéki táncok; km.: Laczák Boglárka, Szegedi Csaba (ének), Nyíregyházi Cantemus Gyermekkar, Duna Szimfonikus Zenekar, vez.: Szabó Dénes, Ménesi Gergely, Hangversenyek fiataloknak

2007. március 12. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Marianne Faithfull koncertje)

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Vizuál

Pedro Almodóvar elkészítette élete legszemélyesebb filmjét

Élet és film szétválaszthatalanul összegabalyodik Pedro Almodóvar legújabb alkotásában. Egy héttel a cannes-i bemutató után itthon is látható a Fájdalom és dicsőség Antonio Banderas és Penelope Cruz főszereplésével. Kritika.
Vizuál

Egy kis napfény – Budapesti életképek 1945–1949

Budán még javában zajlott az ostrom, amikor Pesten már megnyílt az első mozi, a következő napon megindult az első villamosjárat, majd Buda felszabadulása után öt nappal fogadta vendégeit az első kávéház is. A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársai ezúttal az 1945 és 1949 közötti néhány békés évből válogattak fotókat.
Klasszikus

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Vizuál

Leonardo da Vinci figyelemzavaros és hiperaktív volt, és egyszerre volt ez áldás és átok életében

Legalábbis egy újabb kutatás szerint, amely a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral (ADHD) magyarázza Leonardo állandó halogatását.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus koktélparti

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Klasszikus magazin

Kórusok lepik el a Palotanegyed utcáit

A Kórusok Éjszakájáról Tóth Árpád, a Csíkszerda kórus vezetője beszél a Fidelio Klasszik május 25-ei adásában, amiben Havas Ágnes, Hegyi Barbara és Novák Péter is megszólal.
Klasszikus ajánló

Ezért érdemes Schumannt hallgatni Várjon Dénes szerint

Május 25-én és 26-án utolsó két fejezetéhez ér a Schumann összes zongorás kamarazenéjét megszólaltató sorozat a Zeneakadémián. Várjon Dénes elmondja, miért játssza olyan szívesen a zeneszerző műveit.
Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.
Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.