Klasszikus

In memoriam Lamberto Gardelli

2008.07.05. 00:00
Ajánlom
Amikor néhány napja a kezembe került a CD, arra gondoltam, végre egy olyan album, ahol Lamberto Gardelli olasz zeneszerzők dalműveinek kórusrészleteivel mutatja meg, mennyire mestere volt a karvezetésnek is. Most, hogy a lemez meghallgatása után a klaviatúra elé ültem, hogy ajánlót írjak, a naptárra tévedt tekintetem és eszembe jutott, hogy a kiváló dirigens éppen tíz esztendeje, 1998 júliusában halt meg Münchenben.

Gardelli 1959-től 1995-ig egy kisebb időt leszámítva folyamatosan vezényelt Magyarországon, olykor huzamosabb időt eltöltve fővárosunkban. Jómagam 1973-tól követhettem nyomon munkásságát, sőt egy rövid ideig munka-kapcsolatban is álltunk.
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a jelen írás tárgyát képező albumon szereplő tizennégy részlet közül négyet leszámítva élő előadáson vagy lemezen valamennyit hallhattam.

Számomra tán a legemlékezetesebb Rossini Mózesében a harmadik felvonás fináléjában a címszereplő imája, amely a felvételen különleges bensőségességgel, ihletetten szólal meg. Gardelli karizmatikus átlényegüléssel vezeti az együttest, tolmácsolásukban a zene nyugalmat, megbékélést áraszt. A dirigens idehaza koncerten és az Operaházban is vezényelte a dalművet, sőt irányításával lemezfelvétel is készült.

Sorrendben másodikként A végzet hatalma Gvardian-jelenetét és a Rataplan-kórust említem. Ez a két jelenet és a Nabucco, az Otello, a Trubadur, a Machbeth és az Aida egy-egy kórusrészlete ékes bizonyítéka annak, hogy a Maestro a múlt század második felének egyik legautentikusabb Verdi-dirigense volt.

Úgy gondolom, esetünkben nem érdemes a kórustételeket egyenként elemezni, mivel ezek a dalművek csak egy-egy részletét jelentik. Összességében viszont okkal állapíthatjuk meg Gardellinek a részletekre is odafigyelő abszolút stílusismeretét, a zene iránti elkötelezettségét, a tételek hangulatának hiteles megszólaltatását.

Puccini és Donizetti operáinak (Turandot, Pillangókisasszony; Lammermoori Lucia, Don Pasquale) kórusrészleteit most hallottam Gardelli dirigálásában először, e tételekre is igazak a fenti állítások.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.