Klasszikus

In memoriam Lamberto Gardelli

2008.07.05. 00:00
Ajánlom
Amikor néhány napja a kezembe került a CD, arra gondoltam, végre egy olyan album, ahol Lamberto Gardelli olasz zeneszerzők dalműveinek kórusrészleteivel mutatja meg, mennyire mestere volt a karvezetésnek is. Most, hogy a lemez meghallgatása után a klaviatúra elé ültem, hogy ajánlót írjak, a naptárra tévedt tekintetem és eszembe jutott, hogy a kiváló dirigens éppen tíz esztendeje, 1998 júliusában halt meg Münchenben.

Gardelli 1959-től 1995-ig egy kisebb időt leszámítva folyamatosan vezényelt Magyarországon, olykor huzamosabb időt eltöltve fővárosunkban. Jómagam 1973-tól követhettem nyomon munkásságát, sőt egy rövid ideig munka-kapcsolatban is álltunk.
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a jelen írás tárgyát képező albumon szereplő tizennégy részlet közül négyet leszámítva élő előadáson vagy lemezen valamennyit hallhattam.

Számomra tán a legemlékezetesebb Rossini Mózesében a harmadik felvonás fináléjában a címszereplő imája, amely a felvételen különleges bensőségességgel, ihletetten szólal meg. Gardelli karizmatikus átlényegüléssel vezeti az együttest, tolmácsolásukban a zene nyugalmat, megbékélést áraszt. A dirigens idehaza koncerten és az Operaházban is vezényelte a dalművet, sőt irányításával lemezfelvétel is készült.

Sorrendben másodikként A végzet hatalma Gvardian-jelenetét és a Rataplan-kórust említem. Ez a két jelenet és a Nabucco, az Otello, a Trubadur, a Machbeth és az Aida egy-egy kórusrészlete ékes bizonyítéka annak, hogy a Maestro a múlt század második felének egyik legautentikusabb Verdi-dirigense volt.

Úgy gondolom, esetünkben nem érdemes a kórustételeket egyenként elemezni, mivel ezek a dalművek csak egy-egy részletét jelentik. Összességében viszont okkal állapíthatjuk meg Gardellinek a részletekre is odafigyelő abszolút stílusismeretét, a zene iránti elkötelezettségét, a tételek hangulatának hiteles megszólaltatását.

Puccini és Donizetti operáinak (Turandot, Pillangókisasszony; Lammermoori Lucia, Don Pasquale) kórusrészleteit most hallottam Gardelli dirigálásában először, e tételekre is igazak a fenti állítások.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Az online térbe költözött a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria is

Tárlatvezetések, virtuális kiállítások, útvonaltippek, oktatási segédanyagok, valamint a Textúra színházi program előadásai is elérhetők a járványügyi korlátozások miatt bezárt Szépművészeti Múzeum és Magyar Nemzeti Galéria honlapjain.
Színház

Mi jár a fejedben? – indul a Rózsavölgyi Szalon online műsora

Szombat esténként online beszélgetésekkel jelentkezik a Rózsavölgyi Szalon, Mi jár a fejedben? címmel. Csiby Gergely és Józan László a november 21-i adásban Zimányi Zsófiával, a Rózsavölgyi Szalon alapítójával, művészeti vezetőjével, a Pro Urbe Budapest kitüntetettjével, Pokorny Lia és Ágoston Péter színművésszel és Pájer Alma Virág bábszínésszel beszélgetnek.
Jazz/World

Elhunyt Mihály Tamás, az Omega basszusgitárosa

73 éves korában elhunyt Mihály Tamás, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, az Omega basszusgitárosa – tudatta Facebook oldalán a zenekar.
Vizuál

Átadták a 17. Verzió Filmfesztivál díjait

Hat alkotó vehetett át díjat november 20-án a most záruló 17. Verzió Filmfesztivál keretén belül. Aki valamiért lemaradt a vetítésekről, annak sem kell csüggednie, hiszen az online megtartott seregszemle filmjeit még vasárnapig láthatják az érdeklődők.
Színház

110 éve született Both Béla

1910. november 21-én született A tanú című film Bástya elvtársa, az érdemes és kiváló művész Both Béla.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Klasszikus ajánló

Nagy dobásra készül a Virtuózok – Indul a hatodik évad!

November 20-án, péntek este egy felvezető adással veszi kezdetét a népszerű komolyzenei tehetségkutató műsor legújabb évada, amely idén átlépi az ország határait.
Klasszikus hír

Újabb nemzetközi díjat hozott el a Concerto Budapest, Keller András és Szabó Stein Imre koncertfilmje

A Bronz Lovie Award és egyben a nemzetközi közönségszavazás nyertese lett a Concerto Budapest és Keller András, Szabó Stein Imre által rendezett koncertfilmje.
Klasszikus ajánló

Junior Prima díjátadó és gálakoncert online

Tizenharmadik alkalommal vehetik át a zeneművészet legkiemelkedőbb fiataljai a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjaz, ez alkalommal bárki ingyenesen követheti az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án 19:30-tól a mvmjuniorprima.hu oldalon.
Klasszikus Film

Különleges film nyújt bepillantást a Budapesti Filharmóniai Társaság életébe

Ünnepi hangverseny helyett online, egy különös hangulatú művészfilmmel ünnepli fennállásának 167. évfordulóját a Budapesti Filharmóniai Társaság.