Klasszikus

In memoriam Lamberto Gardelli

2008.07.05. 00:00
Ajánlom
Amikor néhány napja a kezembe került a CD, arra gondoltam, végre egy olyan album, ahol Lamberto Gardelli olasz zeneszerzők dalműveinek kórusrészleteivel mutatja meg, mennyire mestere volt a karvezetésnek is. Most, hogy a lemez meghallgatása után a klaviatúra elé ültem, hogy ajánlót írjak, a naptárra tévedt tekintetem és eszembe jutott, hogy a kiváló dirigens éppen tíz esztendeje, 1998 júliusában halt meg Münchenben.

Gardelli 1959-től 1995-ig egy kisebb időt leszámítva folyamatosan vezényelt Magyarországon, olykor huzamosabb időt eltöltve fővárosunkban. Jómagam 1973-tól követhettem nyomon munkásságát, sőt egy rövid ideig munka-kapcsolatban is álltunk.
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a jelen írás tárgyát képező albumon szereplő tizennégy részlet közül négyet leszámítva élő előadáson vagy lemezen valamennyit hallhattam.

Számomra tán a legemlékezetesebb Rossini Mózesében a harmadik felvonás fináléjában a címszereplő imája, amely a felvételen különleges bensőségességgel, ihletetten szólal meg. Gardelli karizmatikus átlényegüléssel vezeti az együttest, tolmácsolásukban a zene nyugalmat, megbékélést áraszt. A dirigens idehaza koncerten és az Operaházban is vezényelte a dalművet, sőt irányításával lemezfelvétel is készült.

Sorrendben másodikként A végzet hatalma Gvardian-jelenetét és a Rataplan-kórust említem. Ez a két jelenet és a Nabucco, az Otello, a Trubadur, a Machbeth és az Aida egy-egy kórusrészlete ékes bizonyítéka annak, hogy a Maestro a múlt század második felének egyik legautentikusabb Verdi-dirigense volt.

Úgy gondolom, esetünkben nem érdemes a kórustételeket egyenként elemezni, mivel ezek a dalművek csak egy-egy részletét jelentik. Összességében viszont okkal állapíthatjuk meg Gardellinek a részletekre is odafigyelő abszolút stílusismeretét, a zene iránti elkötelezettségét, a tételek hangulatának hiteles megszólaltatását.

Puccini és Donizetti operáinak (Turandot, Pillangókisasszony; Lammermoori Lucia, Don Pasquale) kórusrészleteit most hallottam Gardelli dirigálásában először, e tételekre is igazak a fenti állítások.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kihirdették a 2021-es Prima Primissima Díj nyerteseit

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott pénteki gálaesten.
Színház

„Az operettek a szüleim, a musicalek pedig a férjeim” – 90 éve született Galambos Erzsi

Balerinának készült, az operettek és musicalek koronázatlan királynője lett. Már gyerekkorában megtalálták a kisebb szerepek, később pedig olyan színészlegendákkal lépett színpadra, mint Somlay Artúr, Básti Lajos, Latabár Kálmán vagy Honthy Hanna. 1931. december 5-én született Galambos Erzsi.
Jazz/World

Elhunyt Kóbor János

78 éves korában elhunyt Kóbor János, az Omega együttes frontembere. A zenészt hetek óta kórházban kezelték koronavírus-fertőzéssel.
Klasszikus

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Klasszikus

„Fontos, hogy ismét közel kerüljünk a közönséghez” – Beszélgetés Dinyés Somával

December 16-án családjával ad koncertet az Óbudai Társaskörben Dinyés Soma, akit régizenei munkásságáról és karnagyi tevékenységéről is sokan ismernek. A művész a koncert kiinduló ötlete mellett az utánpótlás-nevelés kérdéseiről és a kóruséneklés fontosságáról is mesélt

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Magyar Valentin: „Minél szélesebb repertoár kiépítése a célom”

Az ifjú zongoraművész neve nemcsak a szakmabeliek, de a zenerajongók körében is egyre ismerősebben cseng. Rendszeres szereplője a hazai és külföldi koncertéletnek, feltűnt a Virtuózok televíziós tehetségkutatóban is, nemrég pedig weimari versenyeredményétől volt hangos a sajtó. Most az MVM Zrt. jóvoltából frissen átadott Junior Prima díja kapcsán beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Koncerttel és parfümmel ünnepli 210 éves jubileumát a Pannon Filharmonikusok

A december 9-én a Kodály Központban és december 10-én a Müpában elhangzó est programján a zenekar alapítójának, Lickl Györgynek egy ősbemutatója is szerepel.
Klasszikus hír

Próbaéneklést hirdet a Magyar Rádió Énekkara

A Magyar Rádió Énekkara próbaéneklést hirdet határozott idejű munkaszerződéssel foglalkoztatott tenor és basszus énekművész állásra. Jelentkezési határidő: 2022. január 6.
Klasszikus magazin

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Klasszikus ajánló

Fiatal karmestertehetség vezényli az Óbudai Danubia Zenekart

Holly Hyun Choe, az Eötvös Péter Alapítvány mentorprogramjának résztvevője lesz az Óbudai Danubia Zenekar december 7-i koncertjének karmestere. A műsoron a szintén mentorált zeneszerző, Donghoon Shin egy műve is elhangzik.