Klasszikus

In Memoriam Ligeti György

2007.03.02. 00:00
Ajánlom
A tavaly elhunyt Ligeti György emlékére zeneszerzői pályázatot hirdet az Ungarischer Akzent Németországi Magyar Kulturális Évad, a Berlini Collegium Hungaricum és a német-magyar kulturális projekteket támogató Bipolar. A szervezők 1962. január 1. után született zeneszerzők pályaműveit várják május 15-ig.

Az In memoriam Ligeti György című zeneszerzői pályázatra új kamaraművekkel lehet jelentkezni. A kamaraegyüttes hangszerelésének Ligeti György Kamarakoncert című művének hangszer-összeállítását kell követnie: fuvola, oboa, két klarinét (a második lehet basszusklarinét is), kürt, harsona, két billentyűs hangszer (ezek közül csak az egyik lehet zongora), vonóskvintett (két hegedű, brácsa, cselló, nagybőgő). A pályaművek a tizenkét perces időtartamot nem léphetik túl. A beküldött pályaművek, illetve azok változatai a díjátadás időpontjáig még részleteikben sem kerülhetnek nyilvánosságra.

A beküldött pályaműveket háromtagú zsűri bírálja el. A zsűri tagjai Eötvös Péter (Budapest), Jeney Zoltán (Budapest) és Hanspeter Kyburz (Berlin). A zsűri által legjobbnak ítélt három mű szerzői között 7 500 euró kerül felosztásra. A pályaművek postára adásának határideje: 2007. május 15. A zsűri döntését júniusban hozzák nyilvánosságra, a három díjnyertes mű ősbemutatója októberben, a Bipolar zárókoncertjén lesz.

Pályázati tájékoztatás: Gábor Adrienne és Kerényi Dávid: komposition@hungaricum.de

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Karinthy Vera: „Felelősséggel dolgozom a színház jövőéért”

A Karinthy Színház alapítójának lánya lapunknak úgy nyilatkozott, jelenleg tárgyalások folynak a színház jövőjéről, a támogatások lehetőségeiről.
Színház

„Praktikusan nekem is távoznom kell” – Megszólalt a Karinthy Színház egyik ügyvezetője

A produkciós vezetői feladatokat is ellátó Kerekes-Katz Petra, a Karinhty Színházat működtető kft. egyik tulajdonosa a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, a korábbi művészeti vezetőhöz, Földes Eszterhez hasonlóan, „praktikusan” neki is távoznia kell.
Zenés színház

„Maradj otthon, hallgass zenét” – Dalposta Kolonits Klárától és Dinyés Dánieltől

Az operavilág meghatározó művészházaspárja, Kolonits Klára énekesnő és Dinyés Dániel karmester dalpostát indított a közösségi médiában, mert a zene nem némulhat el világjárvány idején sem. A mai epizódot nálunk, a Fidelio olvasói is meghallgathatják.
Klasszikus

Rohmann Ditta: Úgy teszünk, mintha normális életet élnénk

A Művészi szabadság című sorozatban Rohmann Ditta csellóművészt is megkérdeztük, mivel tölti az időt a járványhelyzet alatt. Természetesen ő sem unatkozik, sőt, hangfelvételt is küldött nekünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus playlist

Klasszikusok merengős és borongós estékre

Zenei válogatásunk magányos vagy csöndes estékhez, amikor egy forró bögre teával az ember átadja magát a semmittevésnek, a meditációnak, majd előbb-utóbb az álomnak is.
Klasszikus hír

Anne-Sophie Mutter elkapta a koronavírust

A német hegedűművész bejelentette, hogy pozitív lett a COVID-19 tesztje. Bizakodik a felépülésben.
Klasszikus videó

Így dolgozik otthonról egy szimfonikus zenekar

A Rotterdami Filharmonikusok otthonról dolgoznak, és az internet segítségével adják elő együtt Beethoven IX. szimfóniáját.
Klasszikus interjú

Rohmann Ditta: Úgy teszünk, mintha normális életet élnénk

A Művészi szabadság című sorozatban Rohmann Ditta csellóművészt is megkérdeztük, mivel tölti az időt a járványhelyzet alatt. Természetesen ő sem unatkozik, sőt, hangfelvételt is küldött nekünk.