Klasszikus

In Memoriam Ligeti György

2007.03.02. 00:00
Ajánlom
A tavaly elhunyt Ligeti György emlékére zeneszerzői pályázatot hirdet az Ungarischer Akzent Németországi Magyar Kulturális Évad, a Berlini Collegium Hungaricum és a német-magyar kulturális projekteket támogató Bipolar. A szervezők 1962. január 1. után született zeneszerzők pályaműveit várják május 15-ig.

Az In memoriam Ligeti György című zeneszerzői pályázatra új kamaraművekkel lehet jelentkezni. A kamaraegyüttes hangszerelésének Ligeti György Kamarakoncert című művének hangszer-összeállítását kell követnie: fuvola, oboa, két klarinét (a második lehet basszusklarinét is), kürt, harsona, két billentyűs hangszer (ezek közül csak az egyik lehet zongora), vonóskvintett (két hegedű, brácsa, cselló, nagybőgő). A pályaművek a tizenkét perces időtartamot nem léphetik túl. A beküldött pályaművek, illetve azok változatai a díjátadás időpontjáig még részleteikben sem kerülhetnek nyilvánosságra.

A beküldött pályaműveket háromtagú zsűri bírálja el. A zsűri tagjai Eötvös Péter (Budapest), Jeney Zoltán (Budapest) és Hanspeter Kyburz (Berlin). A zsűri által legjobbnak ítélt három mű szerzői között 7 500 euró kerül felosztásra. A pályaművek postára adásának határideje: 2007. május 15. A zsűri döntését júniusban hozzák nyilvánosságra, a három díjnyertes mű ősbemutatója októberben, a Bipolar zárókoncertjén lesz.

Pályázati tájékoztatás: Gábor Adrienne és Kerényi Dávid: komposition@hungaricum.de

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Családi találkozót rendeznek Petőfi rokonai Kiskunfélegyházán

Igen, jól olvasta a címet! Míg egyesek a költő sírjának felkutatásával vannak elfoglalva, mások az élőkre koncentrálnak és családi találkozót hirdettek, amelyen eddig állítólag 66 utód jelezte a részvételét.
Klasszikus

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Zenés színház

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.
Plusz

Alinda ezúttal Ónodi Esztert kérdezte

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Ónodi Eszterrel kitértek arra is, hogy a népszerű színésznő lehetett volna zenész is, sőt szóba került, milyen a “rocker”, az “ufó” és a”libapásztor” Eszter.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Schubertiáda a kismartoni Esterházy kastélyban

Schubertiádák: így nevezték az 1820-as évek elejétől azokat a társasági összejöveteleket, amelyeknek középpontjában Franz Schubert és muzsikája álltak és ezt a címet viseli a classic.Esterházy koncertsorozat következő, június 15-i koncertje is.
Klasszikus cselló

Különdíjat érdemelt Kokas Dóra Bécsben

A Vienna Classic Strings zenei versenyen különdíjban részesült Kokas Dóra csellóművész. A döntőben Alexey Shor kortárs szerző és Sosztakovics darabjait játszotta.
Klasszikus virtuózok

Mi a televízióhoz értünk, ők a komolyzenéhez: így született a Virtuózok

A Virtuózok stábjának talán legrégebbi tagja a Virtuózok kreatív vezetője, Szarvas Szilvia. Még nem is létezett a műsor, mikor már dolgozott Peller Mariann-nal, a komolyzenei tehetségkutató kitalálójával.
Klasszikus ajánló

Hat orosz zeneszerzőt mutat be Szabó Marcell fesztiválja

Budapesten és Debrecenben rendezik meg október 7. és 13. között az Orosz Zenei Fesztivált, amelyen minden koncert egy-egy zeneszerzőt állít a középpontba.
Klasszikus virtuózok

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.