Klasszikus

In memoriam Ligeti György

2006.11.14. 00:00
Ajánlom
Ez a címe a MÁV Szimfonikusok következő bérleti hangversenyének, melyet 2006. november 15-én, este fél nyolctól tartanak a Zeneakadémia Nagytermében. Ligeti György 1974-ben komponált San Francisco Polyphony című művével tisztelegnek a zeneszerző előtt.

A hangversenyen elhangzik még Sibelius VII. (C-dúr) szimfóniája, majd Mozart c-moll miséje K. 427 zárja az estet Kertesi Ingrid, Németh Judit, Mukk József, Kovács István és a Nemzeti Énekkar közreműködésével. Az est karmestere a fiatal szerb dirigens, Aleksandar Markovic lesz.

Ligeti György az erdélyi Dicsőszentmártonban született és 2006. június 12-én hunyt el bécsi otthonában. Farkas Ferenc, Veress Sándor, Járdányi Pál és Bárdos Lajos tanítványa volt. Diplomájának megszerzése után Erdélyben folytatott népzenei kutatásokat, majd visszatért Budapestre, ahol a Zeneakadémia tanára volt. 1956-ban elhagyta az országot, Bécsben telepedett le. Tanított a Stockholmi Zeneművészeti Főiskolán, a kaliforniai Stanford Egyetemen, Berlinben. Művei kezdetben népzenei feldolgozások voltak, majd a kor legmodernebb irányzataihoz csatlakozott, sőt, maga teremtett iskolát. Élete utolsó évtizedeiben korunk legnagyobb zeneszerzői között tartották számon, egész sor díjat, kitüntetést és címet kapott a világ minden táján: Európa sok országán kívül Amerikában és Japánban is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.