Klasszikus

In memoriam Ruha István

2004.11.15. 00:00
Ajánlom
A nemrég elhunyt Ruha István emlékére szervez koncertet a Budapesti Vonósok Kamarazenekar Alapítványa november 22-én a Magyar Állami Operaházban. A koncert bevételét a szeptember 28-án elhunyt kolozsvári születésű hegedűművész emlékét őrző, Határon Túli Hegedűsöket Támogató Alapítvány Ruha István Emlékére és Szellemében nevű szervezet létrehozására fordítják.

A hangversenyen Bach, Haydn és Mozart egy-egy művét Ágoston András és Bánfalvi Béla hegedűművész, Gábor Ferenc brácsaművész, valamint a Budapesti Vonósok Kamarazenekar szólaltatja meg.

A Határon Túli Hegedűsöket Támogató Alapítvány azzal a céllal jön létre, hogy a határon túli régiók (Felvidék, Kárpátalja, Erdély és Vajdaság) hegedűsei számára lehetőséget nyújtson a magyar zenei életbe való bekapcsolódásra. A tervek között szerepel egy évente megrendezendő koncert, amelyen a határon túli hegedűsök bemutatkozhatnak és összemérhetik tudásukat az alapítvány nemzetközi hírű hegedűművészekből, zenészekből álló kuratóriuma előtt. A bizottság elé kerülő hegedűsöket az adott régiók megbízott művészei választják ki, a kuratórium döntése alapján pedig az arra legérdemesebbnek ítélt muzsikus megkapja a szervezet alaptőkéjének kamatait. Az alapítvány célja továbbá, hogy fellépési lehetőségekhez juttassa a támogatott művészeket, ezzel is segítve őket pályájuk alakulásában. Az alapítvány elnöki tisztét ifj. Ruha István tölti be.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.