Klasszikus

In memoriam Ruha István

2004.11.15. 00:00
Ajánlom
A nemrég elhunyt Ruha István emlékére szervez koncertet a Budapesti Vonósok Kamarazenekar Alapítványa november 22-én a Magyar Állami Operaházban. A koncert bevételét a szeptember 28-án elhunyt kolozsvári születésű hegedűművész emlékét őrző, Határon Túli Hegedűsöket Támogató Alapítvány Ruha István Emlékére és Szellemében nevű szervezet létrehozására fordítják.

A hangversenyen Bach, Haydn és Mozart egy-egy művét Ágoston András és Bánfalvi Béla hegedűművész, Gábor Ferenc brácsaművész, valamint a Budapesti Vonósok Kamarazenekar szólaltatja meg.

A Határon Túli Hegedűsöket Támogató Alapítvány azzal a céllal jön létre, hogy a határon túli régiók (Felvidék, Kárpátalja, Erdély és Vajdaság) hegedűsei számára lehetőséget nyújtson a magyar zenei életbe való bekapcsolódásra. A tervek között szerepel egy évente megrendezendő koncert, amelyen a határon túli hegedűsök bemutatkozhatnak és összemérhetik tudásukat az alapítvány nemzetközi hírű hegedűművészekből, zenészekből álló kuratóriuma előtt. A bizottság elé kerülő hegedűsöket az adott régiók megbízott művészei választják ki, a kuratórium döntése alapján pedig az arra legérdemesebbnek ítélt muzsikus megkapja a szervezet alaptőkéjének kamatait. Az alapítvány célja továbbá, hogy fellépési lehetőségekhez juttassa a támogatott művészeket, ezzel is segítve őket pályájuk alakulásában. Az alapítvány elnöki tisztét ifj. Ruha István tölti be.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ezek Renée Fleming kedvenc szopránáriái

Az egyik legnépszerűbb amerikai operaénekes, Renée Fleming hat kedves áriáját gyűjtötte össze. Meglepő, de hiányzik egy nagyon fontos darab a listáról.
Plusz

Elhunyt Heller Ágnes

A filozófus kilencven éves volt, a 444 értesülése szerint Balatonalmádiban érte a halál.
Klasszikus

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Zenés színház

Jesszumpeppi, az előzetes alapján borzasztónak tűnik a Macskák filmváltozata

Olyan világsztárok főszereplésével jön a Macskák című Lloyd Webber-musical filmváltozata, mint Taylor Swift, Ian McKellen és Judi Dench. Nem tűnik jónak.
Színház

Csákányi, Grecsó, Lackfi és a Sztalker Zsámbékon

Telt házzal mennek Zsámbékon a nyári színházi és felolvasószínházi előadások, amelyek a város több, emblematikus helyszínén várják a közönséget a Romtemplom és a Bázis vonzásában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Klasszikus ajánló

Mélyreható érzések a Vajdahunyadvárban!

A Budapesti Vonósok idén is különleges műsorral készül a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválra. Július 25-án egy érzelemgazdag koncertet hallhatunk a világszínvonalú kamarazenekartól a Vajdahunyadvár reneszánsz kertjében.
Klasszikus magazin

Hiphopra gyúrja a zongorát, és kavicsot dob a klasszikus zene állóvizébe

Chloe Flower az idei Grammy-gálán tűnt fel, most pedig leszerződtette a Sony. Nem, nem klasszikus zenész a szó szoros értelmében, de a hiphopban is előny lehet, ha egy zongoraművész a Juilliard Schoolban tanult.
Klasszikus ajánló

Sok Bachot hallhat majd a Veszprémi Régizenei Napokon

Idén is a veszprémvölgyi jezsuita templom lesz a Veszprémi Régizenei Napok helyszíne, ami július 22-én kezdődik, és hat napon át tart.
Klasszikus ajánló

Beethoven Tajvanon

Tajpeji zenekar érkezik a Duna Palotába, hogy Beethoven Sors-szimfóniája mellett klasszikus tajvani zeneszerzők műveiből játszanak.