Klasszikus

In Memoriam Villa-Lobos

2010.01.12. 16:42
Ajánlom
Ezzel a címmel hirdeti soron következő, bérleten kívüli hangversenyét a MÁV Szimfonikus Zenekar. Január 13-án, szerdán este fél nyolckor az Olasz Kultúrintézetben rendezett hangverseny ingyenesen látogatható.

Heitor Villa-Lobos (1887-1959) Brazília legnagyobb zeneszerzője. Apja gazdag, művelt ember volt, aki maga is foglalkozott zenéléssel. Villa-Lobos még gyermek volt, amikor hazájában lezajlott az a forradalom, amely eltörölte a rabszolgaságot és melynek következtében Brazília köztársaság lett. Az akkori zeneoktatás a fiatal Villa-Lobosnak kevés volt, ezért kezdetben autodidakta módon tanult, gyakorló muzsikusoktól igyekezett ellesni a zenélés műhelytitkait. Elsősorban gitáron és gordonkán játszott, egy ideig zenekarban is csellózott, de volt utcai zenekarok tagja, mulatókban és játszott a híres riói karneválon is játszott. Fiatal korától kezdve beutazta hazáját, a hatalmas ország távoli területeit, sőt a karibi szigeteket is. Eközben felfedezte Brazília igazi zenéjét, amely a portugál hagyományok, a fekete rabszolgák és az őslakos indiánok eredeti zenéjének ötvözete volt. Első kompozícióit gitárra írta, ezek a művei 1913-ban jelentek meg. Ebben az időszakban kötelezte el magát véglegesen a brazil folklór mellett, ebben az időben született többek közt az emlékeseten is felcsendülő Uirapuru című szimfonikus költemény.  A mű címe egy madár portugál neve, magyarul "zenélő", vagy "orgona-ökörszem". Az Amazonas vidékének esőerdeiben él ez a kistermetű, gyönyörű, élénk piros-zöld-fekete tollazatú madár, amely erős hangjáról és különlegesen szép énekéről nevezetes. Brazíliában legendák és mesék szólnak róla, a bennszülöttek úgy hiszik, hogy szerencsét hoz. 

A Nagy-Britanniában élő, brazil származású Christina Ortiz közreműködésével a Momo Précoce című, zongorára és zenekarra komponált fantázia csendül fel, melyet a Rio de Janeiro külvárosaiban élő gyermekek karneválja ihletett. A hangversenyt a hatodik Choros zárja. Choros címmel egész sorozatot, összesen 16 művet komponált Villa-Lobos, melyeknek alapanyaga a városi folklór, a brazil városok jellegzetes utcai zenészeinek hangzása. 

A hangversenyt Rodrigo de Carvalho, a MÁV Szimfonikus Zenekar brazil származású, állandó vendégkarmestere vezényli. Az emlékest a budapesti Brazil Nagykövetség támogatásával jött létre.

 

A MÁV Szimfonikusok Villa-Lobos emlékestje
2010. január 13. 19:30

Olasz Kultúrintézet
Km.: Cristina Ortiz
Vez.: Rodrigo de Carvalho

Villa-Lobos: Uirapuru - szimfonikus költemény; Momo Précoce - Fantázia zongorára és zenekarra; Choros, No. 6

 

www.mavszimfonikusok.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Tánc

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus koktélparti

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Klasszikus magazin

Kórusok lepik el a Palotanegyed utcáit

A Kórusok Éjszakájáról Tóth Árpád, a Csíkszerda kórus vezetője beszél a Fidelio Klasszik május 25-ei adásában, amiben Havas Ágnes, Hegyi Barbara és Novák Péter is megszólal.
Klasszikus ajánló

Ezért érdemes Schumannt hallgatni Várjon Dénes szerint

Május 25-én és 26-án utolsó két fejezetéhez ér a Schumann összes zongorás kamarazenéjét megszólaltató sorozat a Zeneakadémián. Várjon Dénes elmondja, miért játssza olyan szívesen a zeneszerző műveit.
Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.
Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.