Klasszikus

Indonéziai supergroup a Fonóban

2004.04.14. 00:00
Ajánlom
A múlt havi nagysikerű tradicionális indonéziai program után áprilisban Indonézia egyik legnépszerűbb zenei együttese, a Kua Etnika lép fel a Budai Fonó Zeneházban április 16-án, este nyolc órától.

A Kua Etnika együttes 10 tagja a távoli szigetország lekülönfélébb csücskeiből való, és mindegyikük saját zenei ízeit hozta a zenekar stílusába ebből az etnikailag és kulturálisan is hihetetlenül sokszínű országból. Csilingelően tiszta, ugyanakkor pergően ritmikus muzsikára lehet számítani, amelynek a nézője igazán különleges és izgalmas élményre számíthat, ha ellátogat ezen az estén a Fonóba: Jáva hűvös eleganciája, Bali éteri dallamai, Borneó madárzsivaja és Szumátra dobjainak tombolása elevenedik meg egy túlvilági harmóniarendszerben, amelynek alapja Indonézia klasszikus zenéje, a gamelán. Mindez elektronikus alappal és más modern európai zenei eszközökkel megspékelve adja Kelet-Ázsia egyik legizgalmasabb zenei formációjának a receptjét.

A koncert az együttes európai turnéjának a része, a budapesti koncert után közvetlenül Bécs egyik legfontosabb jazzklubjában, a Reigenben lép fel a Kua Etnika. A belépőjegy ára 2000 forint. A koncertre ellátogatókat a zenekar Video CD-jével ajándékozzák meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Generációk csellista példaképe: 75 éves lenne Jacqueline du Pré

Tragikusan fiatalon hunyt el, de egyetlen évtized alatt beírta nevét a legfontosabb modern előadóművészek közé. Jacqueline du Pré inspiráció sokak számára ma is, egykori hangszerén pedig magyar művész játszik.
Könyv

75 éve verték halálra az Utas és holdvilág szerzőjét

Hetvenöt éve, 1945. január 27-én halt meg Szerb Antal. 1968-ban Balfon emlékművet avattak, amelyen az író szavai olvashatók: „A szabadság nemcsak egy nemzet magánügye, hanem az egész emberiségé is.”
Könyv

A Tüskevár írója volt gazdatiszt, de uszálykísérő, patkányirtó és napszámos is

Bár elsősorban ifjúsági és "állatregényíróként" emlegetik, még utóbbi köteteiben is - csak úgy mellékes könnyedséggel - zseniális emberábrázoló. 1900. január 25-én született Fekete István író.
Klasszikus

Bionikus kesztyűben újra képes zongorázni a brazil zongoraművész

Több mint 20 év után ismét képes mindkét kezével zongorázni Joao Carlos Martins brazil zongoraművész, Johann Sebastian Bach zenéjének egyik legnevesebb előadója.
Jazz/World

Ilyen volt Chick Corea fellépése a Grammy-díjátadón (és itt a nyertesek listája)

Grammy-díjat nyert Caroline Shaw és Jennifer Higdon szerzői albuma, de Chick Corea és Esperanza Spalding is. A gála legnagyobb nyertese viszont a 18 éves Billie Eilish.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A karmester, aki zenekari állással mentett meg zsidókat a lengyel holokauszt idején

A rettegett Hans Frank, a lengyelek hentese rajongott a zenéért. Hans Swarowsky karmester pedig a tűzzel játszott, amikor kihasználta ezt a rajongást, hogy zsidó és lengyel életeket mentsen meg a világháború alatt.
Klasszikus ajánló

Magyar és tajvani zeneműveket mutatott be Eötvös Péter alapítványa Berlinben

Berlinbe érkezett a világhírű zeneszerző és karmester, Eötvös Péter alapítványának felkérésére írt új zeneműveket bemutató nemzetközi turné, a hangversenyt múlt héten csütörtökön tartották a német főváros magyar kulturális intézetében, a Collegium Hungaricum Berlinben (CHB).
Klasszikus hír

Itt a lehetőség: felvételt hirdet a Magyar Rádió Gyermekkórusa

Nagycsoportos óvodások és általános iskolás gyermekek jelentkezését várja a magyar és külföldi zeneélet elismert énekkara.
Klasszikus portré

Generációk csellista példaképe: 75 éves lenne Jacqueline du Pré

Tragikusan fiatalon hunyt el, de egyetlen évtized alatt beírta nevét a legfontosabb modern előadóművészek közé. Jacqueline du Pré inspiráció sokak számára ma is, egykori hangszerén pedig magyar művész játszik.
Klasszikus lemez

Nicola Benedetti is fellép a Grammy-átadón

A skót hegedűművész is ott lesz január 26-án az egyik legnagyobb zenei díj átadóján. Az is lehet, hogy kap valamit.