Klasszikus

Indul a BFZ és Schiff András Beethoven sorozata

2003.12.08. 00:00
Ajánlom
Óriási érdeklődés előzi meg a Fesztiválzenekar és Schiff András Beethoven sorozatát, amelynek első hangversenyei december 19-én és 20-án lesznek az Olasz Intézetben. A ciklus keretében Schiff vezényletével és szólójával elhangzik Beethoven mind az öt zongoraversenye: decemberben az első és az ötödik, 2004 áprilisában pedig a 2., a 3. és a 4. zongoraverseny.

A Kadosa Pál által útjára bocsátott, már-már legendás zongorista-generáció egyik legkitűnőbb tagjának, az 1953-ban született Schiff Andrásnak fellépései a világ minden pontján a zenei élet ünnepi eseményei közé tartoznak. A Bartók-Pásztory Díjjal (1991), a legjobb hangszeres szólistának járó Nemzetközi Komolyzenei Díjjal (1992) és Kossuth-díjjal (1996) kitüntetett művész rendszeres vendég a BFZ-nél. A Bach-Bartók zongoraversenyeket megszólaltató nagysikerű 1995-ös budapesti és bécsi koncertek után 1997 nyarán Edinburgh és London, 1998 őszén pedig több amerikai nagyváros és a new york-i Carnegie Hall közönsége hallhatta a világhírű zongoraművész, Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar együtt-muzsikálását, amelyet a Teldec lemezen is megörökített (Bartók 1.-2.-3. zongoraverseny).

1999-ben Cappella Andrea Barca néven saját kamarazenekart alapított. 1989-1998 között az ausztriai Mondsee Fesztivál művészeti vezetője volt. 1995-tõl Heinz Holligerrel a svájci Ittingenben, 1998-tól az olaszországi Vicenzában rendez kamarazenei fesztivált. 2004-tõl a Weimari Fesztivál művészeti vezetője. Lemezeit számtalan nemzetközi kitüntetés, köztük két Grammy- és két Gramophone-díj jutalmazta.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.