Klasszikus

Indul a Delicate!

2008.09.16. 00:00
Ajánlom
Várjon Dénes zongoraművész a Zeneakadémia Alma Mater koncertsorozata keretében magyar és külföldi művészbarátaival együtt különleges zenei csemegéket kínáló kamarazenei koncertsorozatra várja a közönséget.

Négy estén át a fellépők Beethoven, Mozart, Mendelssohn és Schumann népszerű művei mellett a szerzők ritkán hallható darabjait is előadják. Az első hangversenyen a kamarazene slágerei mellett egy Schumann dalciklus is elhangzik világhírű művészek közreműködésével.

A Zeneakadémia 2008/2009. évi programjának különlegessége a "Delicate" című koncertsorozat, mely nemcsak valódi kamarazenei csemegéket ígér, hanem egyúttal lehetőséget ad arra, hogy a hírneves előadók mellett bemutatkozhassanak a fiatal tehetségek. "A sorozat célja, hogy a kamarazene méltó helyre kerüljön a hazai hangversenyéletben, hiszen a zenei kommunikáció talán legközvetlenebb formája a kamarazenélés." – mondta el a sorozat szerkesztője Várjon Dénes zongoraművész, aki koncertfellépései mellett a Zeneakadémián is tanít.

A "Delicate" első kamaraestjére szeptember 23-án kerül sor, melyen Mendelssohn- és Schumann-művek csendülnek fel. Perényi Miklós és Várjon Dénes először Mendelssohn D-dúr szonátáját adják elő, majd a koncert zárásaként - Rolla Jánossal kiegészülve - a d-moll zongoratriót. A két Mendelssohn-mű között a kamaraest programjában Schumann művei is szerepelnek: az Asszonyszerelem, asszonysors – dalciklus Rost Andrea és Simon Izabella (zongora) előadásában hangzik el. A másik, ritkán játszott, különleges hangszerelésű Schumann műben (Andante és variációk) színpadra lép Simon Izabella, Várjon Dénes, Perényi Miklós és két fiatal tehetség, Sovány Rita (gordonka) és Tóth Bálint (kürt). "A koncerten hallható művek egytől-egyig a zeneirodalom gyöngyszemei, melyek láthatatlan szálakkal kapcsolódnak egymáshoz. Az előadáson a kamarazene különböző műfajaiból kaphatnak ízelítőt az érdeklődők, ezáltal egy igazán színes, ugyanakkor könnyen befogadható zenei élményben lehet részük. Nagy örömömre szolgál, hogy világhírű művészek vállalták a közreműködést a "Delicate" sorozat előadásán." – mondta el Várjon Dénes.

Az Alma Mater "Delicate" HÉROSZ koncertsorozat további előadásaira 2008. november 25-én, 2009. január 14-én és március 18-án kerül sor. Novemberben Beethoven és Schumann műveivel lép fel Várjon Dénes és Simon Izabella mellett Cser Krisztián (basszus) és Keller András (hegedű). Januárban Mozart, Mendelssohn és Schumann zeneműveit Várjon Dénes, Simon Izabella, a fiatal művészházaspár, Kokas Katalin és Kelemen Barnabás (hegedű), valamint Banda Pál (gordonka) szólaltatják meg. Márciusban Mozart-, Beethoven-, Schumann-műveket adnak elő a Várjon Dénes és Lakatos György (fagott) mellett fellépő külföldi művészek: Louise Pellerin (oboa), Radovan Vlatkovic (kürt), Jörg Widmann (klarinét).

(2008. szeptember 23. 19:30 Zeneakadémia Nagyterem (Budapest) - Várjon Dénes (zongora) és barátai koncertje; Mendelssohn: D-dúr szonáta, op. 58; d-moll zongoratrió, op. 49; Schumann: Asszonyszerelem, asszonysors, op. 42; Andante variációk, op. 46; km.: Rost Andrea, Simon Izabella, Sovány Rita, Perényi Miklós, Rolla János, Tóth Bálint)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Vásároljon bérletet, mentse meg a Cirko Mozit!

A Cirko-Gejzír Mozi közönsége segítségét kérni, és egy olyan bérletet kínál, amely onnantól érvényes, amikor a tulajdonosa használni kezdi. De nagy segítség számukra, ha már most megveszi.
Színház

Megkezdte munkáját Antal Zsolt az SZFE Elméleti Intézetének élén

Sára Balázs és Bodolay Géza után újabb intézetvezető kezdte meg munkáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
Zenés színház

75 éves a színpad és a filmvászon koronázatlan királynője, Bette Midler

December 1-jén ünnepli hetvenötödik születésnapját Bette Midler amerikai színésznő, énekesnő, aki több mint fél évszázados karrierje alatt négy Grammy-díjat, négy Golden Globe-díjat, három Emmy-díjat, két Tony-díjat vehetett át, emellett hatszor kapta meg a legjobb komikának járó American Comedy Award kitüntetést.
Jazz/World

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.
Színház

Online tartja legújabb bemutatóját a Pesti Színház

Elmesélhető-e a 20. század történelme egyetlen család, ház vagy kő történetén keresztül? Marius von Mayenburg A kő című drámájában generációról generációra hagyományozott titkok, falakba eltemetett történetek kerülnek felszínre, megértetve valamit saját múltunkból, de leginkább a jelenünkből. Michal Dočekal, a Prágai Városi Színházak igazgatójának rendezése december 5-én látható élő stream formájában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Közönség nélkül tartják meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét

Közönség nélkül tartják meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét, mivel Ausztriában január 7-ig tilos közönség előtt koncerteket tartani.
Klasszikus ajánló

30. születésnapját ünnepli az Orfeo Zenekar

A zenekar Haydn és Mozart-művekből álló koncerttel ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját 2021. január 19-én a Zeneakadémián.
Klasszikus mvm

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.
Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.