Klasszikus

Indul a Delicate!

2008.09.16. 00:00
Ajánlom
Várjon Dénes zongoraművész a Zeneakadémia Alma Mater koncertsorozata keretében magyar és külföldi művészbarátaival együtt különleges zenei csemegéket kínáló kamarazenei koncertsorozatra várja a közönséget.

Négy estén át a fellépők Beethoven, Mozart, Mendelssohn és Schumann népszerű művei mellett a szerzők ritkán hallható darabjait is előadják. Az első hangversenyen a kamarazene slágerei mellett egy Schumann dalciklus is elhangzik világhírű művészek közreműködésével.

A Zeneakadémia 2008/2009. évi programjának különlegessége a "Delicate" című koncertsorozat, mely nemcsak valódi kamarazenei csemegéket ígér, hanem egyúttal lehetőséget ad arra, hogy a hírneves előadók mellett bemutatkozhassanak a fiatal tehetségek. "A sorozat célja, hogy a kamarazene méltó helyre kerüljön a hazai hangversenyéletben, hiszen a zenei kommunikáció talán legközvetlenebb formája a kamarazenélés." – mondta el a sorozat szerkesztője Várjon Dénes zongoraművész, aki koncertfellépései mellett a Zeneakadémián is tanít.

A "Delicate" első kamaraestjére szeptember 23-án kerül sor, melyen Mendelssohn- és Schumann-művek csendülnek fel. Perényi Miklós és Várjon Dénes először Mendelssohn D-dúr szonátáját adják elő, majd a koncert zárásaként - Rolla Jánossal kiegészülve - a d-moll zongoratriót. A két Mendelssohn-mű között a kamaraest programjában Schumann művei is szerepelnek: az Asszonyszerelem, asszonysors – dalciklus Rost Andrea és Simon Izabella (zongora) előadásában hangzik el. A másik, ritkán játszott, különleges hangszerelésű Schumann műben (Andante és variációk) színpadra lép Simon Izabella, Várjon Dénes, Perényi Miklós és két fiatal tehetség, Sovány Rita (gordonka) és Tóth Bálint (kürt). "A koncerten hallható művek egytől-egyig a zeneirodalom gyöngyszemei, melyek láthatatlan szálakkal kapcsolódnak egymáshoz. Az előadáson a kamarazene különböző műfajaiból kaphatnak ízelítőt az érdeklődők, ezáltal egy igazán színes, ugyanakkor könnyen befogadható zenei élményben lehet részük. Nagy örömömre szolgál, hogy világhírű művészek vállalták a közreműködést a "Delicate" sorozat előadásán." – mondta el Várjon Dénes.

Az Alma Mater "Delicate" HÉROSZ koncertsorozat további előadásaira 2008. november 25-én, 2009. január 14-én és március 18-án kerül sor. Novemberben Beethoven és Schumann műveivel lép fel Várjon Dénes és Simon Izabella mellett Cser Krisztián (basszus) és Keller András (hegedű). Januárban Mozart, Mendelssohn és Schumann zeneműveit Várjon Dénes, Simon Izabella, a fiatal művészházaspár, Kokas Katalin és Kelemen Barnabás (hegedű), valamint Banda Pál (gordonka) szólaltatják meg. Márciusban Mozart-, Beethoven-, Schumann-műveket adnak elő a Várjon Dénes és Lakatos György (fagott) mellett fellépő külföldi művészek: Louise Pellerin (oboa), Radovan Vlatkovic (kürt), Jörg Widmann (klarinét).

(2008. szeptember 23. 19:30 Zeneakadémia Nagyterem (Budapest) - Várjon Dénes (zongora) és barátai koncertje; Mendelssohn: D-dúr szonáta, op. 58; d-moll zongoratrió, op. 49; Schumann: Asszonyszerelem, asszonysors, op. 42; Andante variációk, op. 46; km.: Rost Andrea, Simon Izabella, Sovány Rita, Perényi Miklós, Rolla János, Tóth Bálint)

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Jazz/World

„Mecky, drága, jó utat!” – Pályatársai búcsúznak Kóbor Jánostól

December 6-án elhunyt az Omega legendás énekese, Kóbor János, akit egy hónapja szállították kórházba koronavírus-fertőzéssel. Menedzsere később megerősítette: covid okozta szövődmények vezettek a zenész halálához. Kóbor Jánost pályatársai és számos közéleti személy gyászolja.
Vizuál

Restaurálták a Barcsay-mozaikokat

Az alkotás eredetileg az 1974-ben megnyitott Újpesti Gyógyfürdő és Uszoda emeleti várakozó terének két szemközti falát díszítette, megújult formájában a Csillaghegyi Strandfürdő éke lett.
Színház

Így adott interjút Blaha Lujza

A Bohémvilág 1919. december 27-i számában érdekes szöveggel találkozhattak a korabeli olvasók: maga Blaha Lujza kért helyreigazítást egy állítólagos nyilatkozata kapcsán.
Zenés színház

„Az éneklés felemeli a lelket” – 70 éves Pitti Katalin

A legendás énekesnőt születésnapja alkalmából egy csokorra való felvételével köszöntjük, melyek között emblematikus szerepei és ritkaságok egyaránt meghallgathatók.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Mediterrán utazás várja a közönséget a Concerto Budapest koncertjén

Dél-európai témájú zeneművek hangzanak el a december 11-én a Müpában rendezett koncerten, Eötvös Péter Alhambra című hegedűversenyének magyarországi bemutatójában Baráti Kristóf működik közre.
Klasszikus interjú

Magyar Valentin: „Minél szélesebb repertoár kiépítése a célom”

Az ifjú zongoraművész neve nemcsak a szakmabeliek, de a zenerajongók körében is egyre ismerősebben cseng. Rendszeres szereplője a hazai és külföldi koncertéletnek, feltűnt a Virtuózok televíziós tehetségkutatóban is, nemrég pedig weimari versenyeredményétől volt hangos a sajtó. Most az MVM Zrt. jóvoltából frissen átadott Junior Prima díja kapcsán beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Koncerttel és parfümmel ünnepli 210 éves jubileumát a Pannon Filharmonikusok

A december 9-én a Kodály Központban és december 10-én a Müpában elhangzó est programján a zenekar alapítójának, Lickl Györgynek egy ősbemutatója is szerepel.
Klasszikus hír

Próbaéneklést hirdet a Magyar Rádió Énekkara

A Magyar Rádió Énekkara próbaéneklést hirdet határozott idejű munkaszerződéssel foglalkoztatott tenor és basszus énekművész állásra. Jelentkezési határidő: 2022. január 6.
Klasszikus magazin

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.