Klasszikus

Indul a hárfafesztivál

2013.10.04. 12:41
Ajánlom
Magyar mű bemutatójával, Fekete Gyula Angus álma című darabjával kezdődik szombaton a királyi kastélyban a 15. Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál.

Az évforduló alkalmából színes és viszonylag hosszú sorozatot tervezett Vigh Andrea hárfaművész, a fesztivál alapító vezetője."Valami újat létrehozni nagy dolog, de elérni egy ilyen csúcsot, mint amilyet most a hárfafesztivál képvisel, nehéz, a színvonalat fenntartani még nehezebb. Gondoskodni a finanszírozásról és arról, hogy ne legyen egyhangú a rendezvény, komoly munkát igényel. Ráaádsul az ötödik, a tizedik és a tizenötödik fesztivál egy kicsit mindig hosszabb: idén október 13-án zárul. Tehát két hétvégét foglal magába, és a hétköznapokon is lesznek hárfás események, így emlékezünk meg a jeles állomásokról" - mondta el Vigh Andrea.

A klasszikus hárfa határozza meg a fesztivál arculatát, de minden évben más-más vonásait mutatják meg ennek a hangszernek: idén például a kelta hárfa napját rendezik meg. Kiállítással, hangszerbemutatóval kezdenek, majd iskolások, növendékekeből álló együttesek lépnek fel. Ezután előadás hangzik el az ősi kelta hárfa történetéről és mai reneszánszáról, este pedig a hangszer kiválósága, Nikolaz Cadoret játszik.

Vigh Andrea elmondta, hogy a nyitókoncert - amelyen ő is pódiumra lép - a programszerkesztés sokrétűségét tükrözi, a 20. századi klasszikusok - Debussy, Fauré, Ravel - művei után ugyanis elhangzik egy, a fesztivál számára komponált új alkotás is. Fekete Gyula egy ír mesét dolgozott fel Angus álma címmel, és a próbák alapján úgy véli, hogy a kompozíció "sikerre van ítélve".

Több visszatérő vendég is érkezik Gödöllőre, például Marielle Nordmann, aki már az első fesztiválon is játszott. "Hogy őt se unjuk meg, ezúttal egy izgalmas latinos programot mutat be Eduardo García bandoneón-játékossal. Őt egy 'ifjú titán' követi, az Opéra National de Paris szólóhárfása, Emmanuel Ceysson, aki maga is készít operarészletekből virtuóz átiratokat" - sorolta a fellépőket a főszervező. A walesi Catrin Finch sem először muzsikál Gödöllőn, most azonban új oldaláról mutatkozik be: szólóestje után a 13-i gálakoncerten saját hárfaversenyét adja elő, október 14-én pedig mesterkurzust is tart a Zeneakadémián. Fontosnak tartja még Vigh Andrea a fiatalok hangversenyét, amelyre nem Gödöllőn, hanem a Régi Zeneakadémián kerül sor. A hazai jeles előadók közül két nemzedék képviselője is pódiumra lép: Maros Éva és a doktoriskolát most befejező Razvaljajeva Anasztázia. A gödöllői fesztivál olyan rangra tett szert a nagyvilágban Japántól Venezueláig, hogy rengetegen keresik meg Vigh Andreát fellépési szándékkal, és a hangszer sztárjai is az első szóra igent mondanak a felkérésére.

Vigh Andrea november 1-jétől veszi át a Zeneakadémia rektori tisztét. "November elsejéig Batta András tölti be a posztot, akinek a munkáját három éve segítem helyettesként. Korábban is együttműködtünk, régi a kapcsolatunk, hiszen a növendéke voltam a Zeneakadémián. Azt érzem irányából is, hogy kormánybiztosként támogatni fogja az akadémiát, ez egyébként egyik fő feladata. A jól működő Wesselényi utcai épülettel és a Liszt Ferenc téri épület október 22-i megnyitásával irigylésre méltó infrastruktúra áll rendelkezésünkre. Szívügyünknek tekintem a nagyterem Voigt orgonájának rekonstrukcióját, ami még legalább két évnyi munka" - beszélt jövőbeni elképzeléseiről a leendő rektor.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Pedro Almodóvar elkészítette élete legszemélyesebb filmjét

Élet és film szétválaszthatalanul összegabalyodik Pedro Almodóvar legújabb alkotásában. Egy héttel a cannes-i bemutató után itthon is látható a Fájdalom és dicsőség Antonio Banderas és Penelope Cruz főszereplésével. Kritika.
Klasszikus

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Vizuál

Leonardo da Vinci figyelemzavaros és hiperaktív volt, és egyszerre volt ez áldás és átok életében

Legalábbis egy újabb kutatás szerint, amely a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral (ADHD) magyarázza Leonardo állandó halogatását.
Klasszikus

Ezért érdemes Schumannt hallgatni Várjon Dénes szerint

Május 25-én és 26-án utolsó két fejezetéhez ér a Schumann összes zongorás kamarazenéjét megszólaltató sorozat a Zeneakadémián. Várjon Dénes elmondja, miért játssza olyan szívesen a zeneszerző műveit.
Vizuál

Mától tudjuk megcsodálni a frissen vásárolt Renoir-aktot

A Szépművészeti Múzeum augusztus 20-ig kamarakiállításon mutatja be a gyűjtemény elmúlt száz évének legértékesebb szerzeményét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus koktélparti

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Klasszikus magazin

Kórusok lepik el a Palotanegyed utcáit

A Kórusok Éjszakájáról Tóth Árpád, a Csíkszerda kórus vezetője beszél a Fidelio Klasszik május 25-ei adásában, amiben Havas Ágnes, Hegyi Barbara és Novák Péter is megszólal.
Klasszikus ajánló

Ezért érdemes Schumannt hallgatni Várjon Dénes szerint

Május 25-én és 26-án utolsó két fejezetéhez ér a Schumann összes zongorás kamarazenéjét megszólaltató sorozat a Zeneakadémián. Várjon Dénes elmondja, miért játssza olyan szívesen a zeneszerző műveit.
Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.
Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.