Klasszikus

Indul a hárfafesztivál

2013.10.04. 12:41
Ajánlom
Magyar mű bemutatójával, Fekete Gyula Angus álma című darabjával kezdődik szombaton a királyi kastélyban a 15. Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál.

Az évforduló alkalmából színes és viszonylag hosszú sorozatot tervezett Vigh Andrea hárfaművész, a fesztivál alapító vezetője."Valami újat létrehozni nagy dolog, de elérni egy ilyen csúcsot, mint amilyet most a hárfafesztivál képvisel, nehéz, a színvonalat fenntartani még nehezebb. Gondoskodni a finanszírozásról és arról, hogy ne legyen egyhangú a rendezvény, komoly munkát igényel. Ráaádsul az ötödik, a tizedik és a tizenötödik fesztivál egy kicsit mindig hosszabb: idén október 13-án zárul. Tehát két hétvégét foglal magába, és a hétköznapokon is lesznek hárfás események, így emlékezünk meg a jeles állomásokról" - mondta el Vigh Andrea.

A klasszikus hárfa határozza meg a fesztivál arculatát, de minden évben más-más vonásait mutatják meg ennek a hangszernek: idén például a kelta hárfa napját rendezik meg. Kiállítással, hangszerbemutatóval kezdenek, majd iskolások, növendékekeből álló együttesek lépnek fel. Ezután előadás hangzik el az ősi kelta hárfa történetéről és mai reneszánszáról, este pedig a hangszer kiválósága, Nikolaz Cadoret játszik.

Vigh Andrea elmondta, hogy a nyitókoncert - amelyen ő is pódiumra lép - a programszerkesztés sokrétűségét tükrözi, a 20. századi klasszikusok - Debussy, Fauré, Ravel - művei után ugyanis elhangzik egy, a fesztivál számára komponált új alkotás is. Fekete Gyula egy ír mesét dolgozott fel Angus álma címmel, és a próbák alapján úgy véli, hogy a kompozíció "sikerre van ítélve".

Több visszatérő vendég is érkezik Gödöllőre, például Marielle Nordmann, aki már az első fesztiválon is játszott. "Hogy őt se unjuk meg, ezúttal egy izgalmas latinos programot mutat be Eduardo García bandoneón-játékossal. Őt egy 'ifjú titán' követi, az Opéra National de Paris szólóhárfása, Emmanuel Ceysson, aki maga is készít operarészletekből virtuóz átiratokat" - sorolta a fellépőket a főszervező. A walesi Catrin Finch sem először muzsikál Gödöllőn, most azonban új oldaláról mutatkozik be: szólóestje után a 13-i gálakoncerten saját hárfaversenyét adja elő, október 14-én pedig mesterkurzust is tart a Zeneakadémián. Fontosnak tartja még Vigh Andrea a fiatalok hangversenyét, amelyre nem Gödöllőn, hanem a Régi Zeneakadémián kerül sor. A hazai jeles előadók közül két nemzedék képviselője is pódiumra lép: Maros Éva és a doktoriskolát most befejező Razvaljajeva Anasztázia. A gödöllői fesztivál olyan rangra tett szert a nagyvilágban Japántól Venezueláig, hogy rengetegen keresik meg Vigh Andreát fellépési szándékkal, és a hangszer sztárjai is az első szóra igent mondanak a felkérésére.

Vigh Andrea november 1-jétől veszi át a Zeneakadémia rektori tisztét. "November elsejéig Batta András tölti be a posztot, akinek a munkáját három éve segítem helyettesként. Korábban is együttműködtünk, régi a kapcsolatunk, hiszen a növendéke voltam a Zeneakadémián. Azt érzem irányából is, hogy kormánybiztosként támogatni fogja az akadémiát, ez egyébként egyik fő feladata. A jól működő Wesselényi utcai épülettel és a Liszt Ferenc téri épület október 22-i megnyitásával irigylésre méltó infrastruktúra áll rendelkezésünkre. Szívügyünknek tekintem a nagyterem Voigt orgonájának rekonstrukcióját, ami még legalább két évnyi munka" - beszélt jövőbeni elképzeléseiről a leendő rektor.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Kihirdették a színikritikusok a legjobb színészi alakítás díjazottját

A Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján Béres Márta kapja a legjobb színészi alakítás díját, az Anna Karenina című előadás címszerepéért.
Vizuál

5+1 filmújdonság könnyű nyári estékre

Régen volt ilyen bőséges kínálat nyáron a mozikban, sőt őszre is számos filmbemutatót ígérnek a forgalmazók. Könnyű, nyári estékhez gyűjtöttünk össze néhány új filmet, amelyeket a kertmozik műsorán is érdemes keresgetni.
Zenés színház

Szirtes Tamás újra pályázik a Madách Színház igazgatói posztjára

Továbbra is a Madách Színház élén maradna a teátrum jelenlegi igazgatója, Szirtes Tamás, ezért beadta a pályázatát a posztra - adta hírül az Index.
Klasszikus

Összművészeti esttel emlékeznek a legendás bűvészre

Rodolfo születésének 110. évfordulója alkalmából, augusztus 8-án Zene+Bűvölet címmel rendeznek összművészeti estet a Várkert Bazárban, ahol fellép a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara és a Junior Prima Díjas zongoraművész, Vida Monika Ruth.
Könyv

A könyvek lapjain elevenedik meg Dante alakja

Az itáliai mester halálának évfordulója alkalmából Dante 700 címmel nyílik régi, muzeális könyveket is bemutató kiállítás július 30-án a szegedi Somogyi könyvtárban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Ismeretlen ismerősök: Mexikó klasszikus zeneszerzői

María Granillo Reflejos-Tükröződések című művét hallgatva úgy érzékeltem, hogy ez az alkotás számos kulturális utalást vet fel. Jó példája ez a mexikói zeneszerzők tradícióból inspirálódó, de szüntelen az új hangzásokat kereső alkotói szemléletének.
Klasszikus ajánló

Összművészeti esttel emlékeznek a legendás bűvészre

Rodolfo születésének 110. évfordulója alkalmából, augusztus 8-án Zene+Bűvölet címmel rendeznek összművészeti estet a Várkert Bazárban, ahol fellép a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara és a Junior Prima Díjas zongoraművész, Vida Monika Ruth.
Klasszikus interjú

A szaxofon ismeretlen hangja – interjú Szepesi Bencével

A Budapest Saxophone Quartet alapítója úgy véli, van a szaxofonnak egy klasszikus hangja, amelyet alig ismerünk, de szépséggel kecsegtet. Beszélgetésünkben annak eredetéről és komolyzenei szerepéről mesélt, aztán kiderült, hogy még a szaxofonnál is jobban szereti másik hangszerét.
Klasszikus hír

Olasz, spanyol turnén járt a Fesztiválzenekar

Olaszországban és Spanyolországban játszott óriási sikerrel a Budapesti Fesztiválzenekar július végén. A turné utolsó állomásán, az újabb lezárások előtti utolsó pillanatban, Kodály zenéje szólt az Adán Martín Auditórium fantasztikus épületében.
Klasszikus klassz a parton

Klasszikus zene szólt „a magyar Salzburgban” - Beszámoló Tatáról

Egy hete ért véget Tatán a Klassz a pARTon fesztivál, a Cimbora Alapítvány rendezvényét támogatta és második alkalommal fogadta be a város. A szervezőket nemcsak a kisváros festői Öreg-tavának szépsége vonzotta Tatára, hanem a város múltja is, hiszen itt is, mint minden Esterházy-birtokon a zenének is fontos szerepe volt. A tatai Esterházyak is igen sokat tettek a helyi zenei élet fellendüléséért, a kastély történeti múltja és a kortárs zenei élet így mára összeért.