Klasszikus

Indul a hárfafesztivál

2013.10.04. 12:41
Ajánlom
Magyar mű bemutatójával, Fekete Gyula Angus álma című darabjával kezdődik szombaton a királyi kastélyban a 15. Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál.

Az évforduló alkalmából színes és viszonylag hosszú sorozatot tervezett Vigh Andrea hárfaművész, a fesztivál alapító vezetője."Valami újat létrehozni nagy dolog, de elérni egy ilyen csúcsot, mint amilyet most a hárfafesztivál képvisel, nehéz, a színvonalat fenntartani még nehezebb. Gondoskodni a finanszírozásról és arról, hogy ne legyen egyhangú a rendezvény, komoly munkát igényel. Ráaádsul az ötödik, a tizedik és a tizenötödik fesztivál egy kicsit mindig hosszabb: idén október 13-án zárul. Tehát két hétvégét foglal magába, és a hétköznapokon is lesznek hárfás események, így emlékezünk meg a jeles állomásokról" - mondta el Vigh Andrea.

A klasszikus hárfa határozza meg a fesztivál arculatát, de minden évben más-más vonásait mutatják meg ennek a hangszernek: idén például a kelta hárfa napját rendezik meg. Kiállítással, hangszerbemutatóval kezdenek, majd iskolások, növendékekeből álló együttesek lépnek fel. Ezután előadás hangzik el az ősi kelta hárfa történetéről és mai reneszánszáról, este pedig a hangszer kiválósága, Nikolaz Cadoret játszik.

Vigh Andrea elmondta, hogy a nyitókoncert - amelyen ő is pódiumra lép - a programszerkesztés sokrétűségét tükrözi, a 20. századi klasszikusok - Debussy, Fauré, Ravel - művei után ugyanis elhangzik egy, a fesztivál számára komponált új alkotás is. Fekete Gyula egy ír mesét dolgozott fel Angus álma címmel, és a próbák alapján úgy véli, hogy a kompozíció "sikerre van ítélve".

Több visszatérő vendég is érkezik Gödöllőre, például Marielle Nordmann, aki már az első fesztiválon is játszott. "Hogy őt se unjuk meg, ezúttal egy izgalmas latinos programot mutat be Eduardo García bandoneón-játékossal. Őt egy 'ifjú titán' követi, az Opéra National de Paris szólóhárfása, Emmanuel Ceysson, aki maga is készít operarészletekből virtuóz átiratokat" - sorolta a fellépőket a főszervező. A walesi Catrin Finch sem először muzsikál Gödöllőn, most azonban új oldaláról mutatkozik be: szólóestje után a 13-i gálakoncerten saját hárfaversenyét adja elő, október 14-én pedig mesterkurzust is tart a Zeneakadémián. Fontosnak tartja még Vigh Andrea a fiatalok hangversenyét, amelyre nem Gödöllőn, hanem a Régi Zeneakadémián kerül sor. A hazai jeles előadók közül két nemzedék képviselője is pódiumra lép: Maros Éva és a doktoriskolát most befejező Razvaljajeva Anasztázia. A gödöllői fesztivál olyan rangra tett szert a nagyvilágban Japántól Venezueláig, hogy rengetegen keresik meg Vigh Andreát fellépési szándékkal, és a hangszer sztárjai is az első szóra igent mondanak a felkérésére.

Vigh Andrea november 1-jétől veszi át a Zeneakadémia rektori tisztét. "November elsejéig Batta András tölti be a posztot, akinek a munkáját három éve segítem helyettesként. Korábban is együttműködtünk, régi a kapcsolatunk, hiszen a növendéke voltam a Zeneakadémián. Azt érzem irányából is, hogy kormánybiztosként támogatni fogja az akadémiát, ez egyébként egyik fő feladata. A jól működő Wesselényi utcai épülettel és a Liszt Ferenc téri épület október 22-i megnyitásával irigylésre méltó infrastruktúra áll rendelkezésünkre. Szívügyünknek tekintem a nagyterem Voigt orgonájának rekonstrukcióját, ami még legalább két évnyi munka" - beszélt jövőbeni elképzeléseiről a leendő rektor.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.