Klasszikus

Indul a MÁV Szimfonikusok Mesterbérlete

2005.11.16. 00:00
Ajánlom
A MÁV Szimfonikus Zenekar különleges koncertsorozattal, igényes műsort és neves művészeket felvonultató hangversenyekkel várja az érdeklődőket a Művészetek Palotájában. A nyitóelőadás november 16-án este hangzik fel a Nemzeti Hangversenyteremben.

A Mesterbérlet első estjén Schumann a-moll zongoraversenyét és Mendelssohn Lobgesangját hallgathatja meg a publikum Lukács Ervin vezényletével. A közreműködök: Korondi Anna, Halmai Katalin, Mukk József és a Nemzeti Énekkar. A zongoraverseny Ránki Dezső előadásában hangzik fel, akinek felkérésével az együttes bérlőinek és a zenekar tagjainak régi vágya teljesül.

A hazánkban is nagy népszerűségnek örvendő dirigens, Jurij Szimonov hosszú évek óta szívesen látott vendége a MÁV Szimfonikusoknak, s a Nemzeti Hangversenyteremben adott november 30-i estjének rendhagyó színfoltja lesz az általa javasolt híres orosz hárfaművésznő, Ilona Nokelainen fellépése. A hangversenyen Liszt Mazeppája, Glier Hárfaversenye és Bruckner IV. szimfóniája hangzik el.

A Mesterbérlet vendégművészei közül kiemelkedik Kobayashi Ken-Ichiro, a japán karmester ugyanis a MÁV-koncertek közönségének és a budapesti publikumnak is régi kedvence. Kobayashi pedig többször nyilatkozott már arról, mennyire jó szívvel gondol vissza az első közös koncertjükre, hiszen a karrierjét megalapozó Budapesti Nemzetközi Karmesterversenyen a MÁV Szimfonikus Zenekar volt az első együttes, amelyet hazáján kívül vezényelt. 2006. február 18-i hangversenyének szólistája Kokas Katalin lesz, a műsorban Mozart D-dúr hegedűversenye és Mahler V. szimfóniája szerepel.

Kelemen Barnabás és Fenyő László néhány esztendővel ezelőtt a Versenygyőztesek Fesztiválján már játszotta a MÁV Szimfonikusokkal Brahms Kettősversenyét. Azóta mindketten rengeteg tapasztalatot gyűjtöttek, számos újabb megmérettetésen szereztek első díjat, és csodálatos hangszereket kaptak a kezükbe. Így kivételes élménynek ígérkezik 2006. április 20-i hangversenyük, amelyen ismét együtt adják elő Brahms művét. A Kettősversenyt két másik remekmű fogja közre: Mozart A varázsfuvola című operájának nyitánya és Bartók Concertója. Gál Tamás, a MÁV Szimfonikusok Liszt-díjas vezető karmestere számára, aki immár tizennyolc esztendeje áll a MÁV Szimfonikusok élén, jelképes fontosságú mindkét mű.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Klasszikus építészet

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus ajánló

Kocsis Krisztián is fellép a Balatonnál

A MOL által támogatott tehetségek, illetve Kovács Gergely, Érdi Tamás és Kocsis Krisztián ingyenesen látogatható koncertjeivel folytatódik a Klassz a pARTon! fesztivál.