Klasszikus

Indul a MÁV Szimfonikusok Mesterbérlete

2005.11.16. 00:00
Ajánlom
A MÁV Szimfonikus Zenekar különleges koncertsorozattal, igényes műsort és neves művészeket felvonultató hangversenyekkel várja az érdeklődőket a Művészetek Palotájában. A nyitóelőadás november 16-án este hangzik fel a Nemzeti Hangversenyteremben.

A Mesterbérlet első estjén Schumann a-moll zongoraversenyét és Mendelssohn Lobgesangját hallgathatja meg a publikum Lukács Ervin vezényletével. A közreműködök: Korondi Anna, Halmai Katalin, Mukk József és a Nemzeti Énekkar. A zongoraverseny Ránki Dezső előadásában hangzik fel, akinek felkérésével az együttes bérlőinek és a zenekar tagjainak régi vágya teljesül.

A hazánkban is nagy népszerűségnek örvendő dirigens, Jurij Szimonov hosszú évek óta szívesen látott vendége a MÁV Szimfonikusoknak, s a Nemzeti Hangversenyteremben adott november 30-i estjének rendhagyó színfoltja lesz az általa javasolt híres orosz hárfaművésznő, Ilona Nokelainen fellépése. A hangversenyen Liszt Mazeppája, Glier Hárfaversenye és Bruckner IV. szimfóniája hangzik el.

A Mesterbérlet vendégművészei közül kiemelkedik Kobayashi Ken-Ichiro, a japán karmester ugyanis a MÁV-koncertek közönségének és a budapesti publikumnak is régi kedvence. Kobayashi pedig többször nyilatkozott már arról, mennyire jó szívvel gondol vissza az első közös koncertjükre, hiszen a karrierjét megalapozó Budapesti Nemzetközi Karmesterversenyen a MÁV Szimfonikus Zenekar volt az első együttes, amelyet hazáján kívül vezényelt. 2006. február 18-i hangversenyének szólistája Kokas Katalin lesz, a műsorban Mozart D-dúr hegedűversenye és Mahler V. szimfóniája szerepel.

Kelemen Barnabás és Fenyő László néhány esztendővel ezelőtt a Versenygyőztesek Fesztiválján már játszotta a MÁV Szimfonikusokkal Brahms Kettősversenyét. Azóta mindketten rengeteg tapasztalatot gyűjtöttek, számos újabb megmérettetésen szereztek első díjat, és csodálatos hangszereket kaptak a kezükbe. Így kivételes élménynek ígérkezik 2006. április 20-i hangversenyük, amelyen ismét együtt adják elő Brahms művét. A Kettősversenyt két másik remekmű fogja közre: Mozart A varázsfuvola című operájának nyitánya és Bartók Concertója. Gál Tamás, a MÁV Szimfonikusok Liszt-díjas vezető karmestere számára, aki immár tizennyolc esztendeje áll a MÁV Szimfonikusok élén, jelképes fontosságú mindkét mű.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Mi az a tritónusz, és miért nevezték az ördög hangközének?

Schiff András egy interjúban nemrégen a tritónusz hangközével jellemezte Magyarországot. De vajon tudjuk, mi ez? És tényleg be volt tiltva a középkorban?
Klasszikus

A zene olyan, mint a pszichoanalízis

Fejérvári Zoltán november 20-án, illetve a rá következő két estén a Budapesti Fesztiválzenekarral lép pódiumra a Müpában. A külföldön is sikeres zongoraművész beszélgetésünkben elmondta, hogy miért jó egyedül zenélni, miért jó kamarázni, és mi köze mind ennek a pszichoterápiához.
Zenés színház

Először csendült fel az Egyesült Államokban a Bánk bán

Tizenötezer néző volt kíváncsi a magyar kultúrát népszerűsítő, vasárnap zárult kéthetes rendezvénysorozat előadásaira New Yorkban.
Klasszikus

Akit Kodály még személyesen instruált – Perényi Miklós

Azt vallja, egy zeneművet eljátszani csak a kezdet: elmélyedni, újrajátszani, folyton keresni, mint az aranyásó, ez a zenész feladata. Perényi Miklós Kult50-ben megjelent portréja.
Klasszikus

Elkápráztatnak új Rameau-lemezükkel Vashegyi György együttesei

Vashegyi György együttesei, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar lemezre vették Rameau ma már ritkaságnak számító operáját, a Naïst, és a kritika elismerését is kivívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hangfelvétel

Ezt hallani kell: Rahmanyinov Chopint játszik

Az orosz zeneszerző, aki negyvenöt éves korában határozta el, hogy zongoraművész lesz, egy 1919-es felvételen Chopin Asz-dúr keringőjét játssza. Lélegzetelállító!
Klasszikus beszámoló

Átkelni az Urálon Berezovszkijjal

Egyszerre különleges, és első pillantásra kissé rendhagyó összeállítással készült Borisz Berezovszkij A Zongora című sorozatban rendezett idei koncertjére, melyet a Zeneakadémia Nagytermében adott november 9-én.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo fia végigfényképezte a Virtuózok koncertjét – íme a fotók!

„Istenem! Annyi érzelem van bennem a Virtuózokkal kapcsolatban!” – mondta a koncert után José Plácido Domingo, a világhírű tenor fia.
Klasszikus kult50

Akit Kodály még személyesen instruált – Perényi Miklós

Azt vallja, egy zeneművet eljátszani csak a kezdet: elmélyedni, újrajátszani, folyton keresni, mint az aranyásó, ez a zenész feladata. Perényi Miklós Kult50-ben megjelent portréja.
Klasszikus hír

Draskóczky Gábort díjazta az Amerikai Hegedűtársaság

A clevelandi hangszertársaság minden évben díjakat ad át a legjobb vonós hangszerek és vonók készítőinek.