Klasszikus

Indul a Pannon Filharmonikusok fővárosi bérlete

2013.10.24. 19:22
Ajánlom
Tizenegyedik alkalommal rendezi meg a Pannon Filharmonikus Zenekar budapesti bérletsorozatát. Idén öt különleges színhez kapcsolódnak a koncertek a Művészetek Palotájában, ezekhez egy-egy festményt kölcsönöz a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány.

Földbarna, jégkék, üvegzöld, tűzvörös és aranyokker - ezek a színek kapcsolódnak az öt hangverseny egy-egy darabjához. Az idei évtől a zenekar hosszú távú együttműködésbe kezdett a Kovács Gábor Művészeti Alapítvánnyal, amely négy kortárs festményt állít ki a koncertek napján a Müpában; a jégkék című estre Zászkaliczky Ágnes fest új művet.

A budapesti sorozat november 15-én indul Gyöngyösi Levente - a rezidens zeneszerző - Sinfonia concertantéjának ősbemutatójával, amelyet a Pannon Filharmonikusokkal közösen szólaltat meg az Amadinda Ütőegyüttes. A "múmia" avagy földbarna szín nemcsak az új darabhoz társul, hanem Stravinsky A tavaszi áldozat című alkotásának nyerseségét is kifejezi - mondta az együttes vezető karmestere, Bogányi Tibor.

A jégkékkel jellemzett hangversenyen Csajkovszkij és Sibelius kompozícióit hallhatja a közönség. Az üvegzöld szín asszociációi köré szerveződő esten a kolozsvári zeneszerző-tanár, Terényi Ede Jazz-hárfaversenyét mutatja be Vigh Andrea, míg a "tűzvörös" program ismét Stravinsky-kompozíciót kínál a koncertlátogatóknak: A tűzmadár szvitváltozatát. Végül az aranyokker-koncerten, már 2014 májusában Orbán György IV. szerenádja mellett Richard Strauss Don Quixote című szimfonikus költeményét adja majd elő a zenekar.

A novemberi hangverseny ősbemutatója kapcsán Rácz Zoltán, az Amadinda Ütőegyüttes alapító-vezetője kifejtette: nincs más, csak kortárs zene, hiszen a mai előadó mai füllel és érzéssel tolmácsolja a két-háromszáz évvel ezelőtti műveket is. Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója hozzátette, hogy ebben az évadban sok magyar muzsikussal dolgoznak együtt, mégpedig azért, mert minden zeneműhöz a leghitelesebb előadót keresik meg. Idén a rezidens előadójuk Bogányi Gergely, de változatlanul örömmel hívják meg Baráti Kristóf hegedűművészt, Várjon Dénes zongoraművészt, Fenyő László és Várdai István gordonkaművészt is.

A Pannon Filharmonikusok együttese az itthoni koncertek mellett az Armel Produkciós Iroda szervezésében fellép a rangos Normandiai Őszön is, majd svájci és németországi turnéra indul - évek óta először. A berlini Konzerthausban kezdenek december 22-én, és szintén a német fővárosban, a Filharmóniában fejezik be a körutat 2014. január 5-én. "Nagy kihívás lesz, mert tizenhét nap alatt tizenhárom koncertet adunk négyféle műsorral. A turné olyan híres helyszíneket érint, mint a zürichi Tonhalle, a luzerni Kongresszusi és Koncertközpont vagy a lipcsei Gewandhaus "- közölte végül az igazgató.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Káel Csaba lesz Andy Vajna utódja

A Kormányinfón árulta el Gulyás Gergely az új filmügyi kormánybiztos személyét.
Könyv

Mesekönyv segít feldolgozni a legrázósabb témákat is

Válás, halál, internet, egy barátság dinamikája – Shona Innes könyvei kisgyerekeknek segítenek megbirkózni a felnőtteknek is nehezen emészthető kérdésekkel. A klinikai pszichológus szerző nemrég Magyarországon járt, hogy személyesen is meglátogassa kötetei illusztrátorát, Agócs Íriszt.
Zenés színház

Emléktáblát avattak Moldován Stefánia operaénekes tiszteletére

A művészre emlékező alkotást egykori lakóháza, a Katona József utca 25. szám alatti épület falán helyezte el a XIII. kerület önkormányzata.
Vizuál

Mi a Casablanca titka?

CURTIZ – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot címmel, Topolánszky Tamás Yvan rendezésében készült életrajzi film Kertész Mihályról, azaz Michael Curtizről, a Casablanca legendás magyar rendezőjéről.
Klasszikus

A budapesti éjszakában csendül fel Gershwin Kék rapszódiája Kohán István videoklipjében

Kohán István és Kohán István klarinétja is felcsendül abban a kisfilmben, amelynek főszereplője a Kék rapszódia egy budapesti pinceklubban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Pécsi barangolások a Partitúra stábjával

A nyári ismétlő részek utolsó állomásaként Miklósa Erika és Batta András kulturális országjáró műsora a Dunántúl legnagyobb városába, Pécsre látogat. Az adás augusztus 25-én vasárnap, 13.25 órától tekinthető meg a Duna Televízióban.
Klasszikus videó

A budapesti éjszakában csendül fel Gershwin Kék rapszódiája Kohán István videoklipjében

Kohán István és Kohán István klarinétja is felcsendül abban a kisfilmben, amelynek főszereplője a Kék rapszódia egy budapesti pinceklubban.
Klasszikus ajánló

Éjszaka még az ékszerek is varázslatosabbak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása augusztus 24-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Börcsök Annával, Deák Andreával, Hont Angélával és ifj. Kovács Antallal.
Klasszikus ajánló

Fischer Ivánnal a címlapon kezdi az évadot a Fidelio

Az ingyenes programmagazin évadkezdő számában az eseménynaptár mellett többek között interjút talál Láng Annamária színésszel, Ron Howard filmrendezővel, Várallyay Petra hegedűművésszel, Bán Zsófia íróval, illetve a címlapon szereplő Fischer Ivánnal. Lapozzon bele online!
Klasszikus kritika

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.