Klasszikus

Indul a Pannon Filharmonikusok fővárosi bérlete

2013.10.24. 19:22
Ajánlom
Tizenegyedik alkalommal rendezi meg a Pannon Filharmonikus Zenekar budapesti bérletsorozatát. Idén öt különleges színhez kapcsolódnak a koncertek a Művészetek Palotájában, ezekhez egy-egy festményt kölcsönöz a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány.

Földbarna, jégkék, üvegzöld, tűzvörös és aranyokker - ezek a színek kapcsolódnak az öt hangverseny egy-egy darabjához. Az idei évtől a zenekar hosszú távú együttműködésbe kezdett a Kovács Gábor Művészeti Alapítvánnyal, amely négy kortárs festményt állít ki a koncertek napján a Müpában; a jégkék című estre Zászkaliczky Ágnes fest új művet.

A budapesti sorozat november 15-én indul Gyöngyösi Levente - a rezidens zeneszerző - Sinfonia concertantéjának ősbemutatójával, amelyet a Pannon Filharmonikusokkal közösen szólaltat meg az Amadinda Ütőegyüttes. A "múmia" avagy földbarna szín nemcsak az új darabhoz társul, hanem Stravinsky A tavaszi áldozat című alkotásának nyerseségét is kifejezi - mondta az együttes vezető karmestere, Bogányi Tibor.

A jégkékkel jellemzett hangversenyen Csajkovszkij és Sibelius kompozícióit hallhatja a közönség. Az üvegzöld szín asszociációi köré szerveződő esten a kolozsvári zeneszerző-tanár, Terényi Ede Jazz-hárfaversenyét mutatja be Vigh Andrea, míg a "tűzvörös" program ismét Stravinsky-kompozíciót kínál a koncertlátogatóknak: A tűzmadár szvitváltozatát. Végül az aranyokker-koncerten, már 2014 májusában Orbán György IV. szerenádja mellett Richard Strauss Don Quixote című szimfonikus költeményét adja majd elő a zenekar.

A novemberi hangverseny ősbemutatója kapcsán Rácz Zoltán, az Amadinda Ütőegyüttes alapító-vezetője kifejtette: nincs más, csak kortárs zene, hiszen a mai előadó mai füllel és érzéssel tolmácsolja a két-háromszáz évvel ezelőtti műveket is. Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója hozzátette, hogy ebben az évadban sok magyar muzsikussal dolgoznak együtt, mégpedig azért, mert minden zeneműhöz a leghitelesebb előadót keresik meg. Idén a rezidens előadójuk Bogányi Gergely, de változatlanul örömmel hívják meg Baráti Kristóf hegedűművészt, Várjon Dénes zongoraművészt, Fenyő László és Várdai István gordonkaművészt is.

A Pannon Filharmonikusok együttese az itthoni koncertek mellett az Armel Produkciós Iroda szervezésében fellép a rangos Normandiai Őszön is, majd svájci és németországi turnéra indul - évek óta először. A berlini Konzerthausban kezdenek december 22-én, és szintén a német fővárosban, a Filharmóniában fejezik be a körutat 2014. január 5-én. "Nagy kihívás lesz, mert tizenhét nap alatt tizenhárom koncertet adunk négyféle műsorral. A turné olyan híres helyszíneket érint, mint a zürichi Tonhalle, a luzerni Kongresszusi és Koncertközpont vagy a lipcsei Gewandhaus "- közölte végül az igazgató.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Társadalmi, politikai kérdéseket feszegetnek a 69. Berlinale versenyfilmjei

Összeállt a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) versenyprogramja, az Oscar-díjas francia színésznő, Juliette Binoche vezette zsűrinek 17 alkotás közül kell kiválasztania a legjobbat. A magyar filmet Mészáros Márta, Buda Flóra Anna, Tóth Luca és Tasnádi Zsófia képviseli.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.