Klasszikus

Indul a Pannon Filharmonikusok fővárosi bérlete

2013.10.24. 19:22
Ajánlom
Tizenegyedik alkalommal rendezi meg a Pannon Filharmonikus Zenekar budapesti bérletsorozatát. Idén öt különleges színhez kapcsolódnak a koncertek a Művészetek Palotájában, ezekhez egy-egy festményt kölcsönöz a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány.

Földbarna, jégkék, üvegzöld, tűzvörös és aranyokker - ezek a színek kapcsolódnak az öt hangverseny egy-egy darabjához. Az idei évtől a zenekar hosszú távú együttműködésbe kezdett a Kovács Gábor Művészeti Alapítvánnyal, amely négy kortárs festményt állít ki a koncertek napján a Müpában; a jégkék című estre Zászkaliczky Ágnes fest új művet.

A budapesti sorozat november 15-én indul Gyöngyösi Levente - a rezidens zeneszerző - Sinfonia concertantéjának ősbemutatójával, amelyet a Pannon Filharmonikusokkal közösen szólaltat meg az Amadinda Ütőegyüttes. A "múmia" avagy földbarna szín nemcsak az új darabhoz társul, hanem Stravinsky A tavaszi áldozat című alkotásának nyerseségét is kifejezi - mondta az együttes vezető karmestere, Bogányi Tibor.

A jégkékkel jellemzett hangversenyen Csajkovszkij és Sibelius kompozícióit hallhatja a közönség. Az üvegzöld szín asszociációi köré szerveződő esten a kolozsvári zeneszerző-tanár, Terényi Ede Jazz-hárfaversenyét mutatja be Vigh Andrea, míg a "tűzvörös" program ismét Stravinsky-kompozíciót kínál a koncertlátogatóknak: A tűzmadár szvitváltozatát. Végül az aranyokker-koncerten, már 2014 májusában Orbán György IV. szerenádja mellett Richard Strauss Don Quixote című szimfonikus költeményét adja majd elő a zenekar.

A novemberi hangverseny ősbemutatója kapcsán Rácz Zoltán, az Amadinda Ütőegyüttes alapító-vezetője kifejtette: nincs más, csak kortárs zene, hiszen a mai előadó mai füllel és érzéssel tolmácsolja a két-háromszáz évvel ezelőtti műveket is. Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója hozzátette, hogy ebben az évadban sok magyar muzsikussal dolgoznak együtt, mégpedig azért, mert minden zeneműhöz a leghitelesebb előadót keresik meg. Idén a rezidens előadójuk Bogányi Gergely, de változatlanul örömmel hívják meg Baráti Kristóf hegedűművészt, Várjon Dénes zongoraművészt, Fenyő László és Várdai István gordonkaművészt is.

A Pannon Filharmonikusok együttese az itthoni koncertek mellett az Armel Produkciós Iroda szervezésében fellép a rangos Normandiai Őszön is, majd svájci és németországi turnéra indul - évek óta először. A berlini Konzerthausban kezdenek december 22-én, és szintén a német fővárosban, a Filharmóniában fejezik be a körutat 2014. január 5-én. "Nagy kihívás lesz, mert tizenhét nap alatt tizenhárom koncertet adunk négyféle műsorral. A turné olyan híres helyszíneket érint, mint a zürichi Tonhalle, a luzerni Kongresszusi és Koncertközpont vagy a lipcsei Gewandhaus "- közölte végül az igazgató.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.