Klasszikus

Indul a zenei évad a Debreceni Egyetemen

2008.09.13. 00:00
Ajánlom
A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán szeptember nemcsak a tanévkezdés, hanem a város kulturális életét színesítő hangversenyek, zenei nagyrendezvények ideje is egyben. Idén immár nyolcadik alkalommal kerül sor a Nagyerdei Ősz Művészeti Napokra, a Konzervatóriumi Esték Mecénás hangversenysorozatárra és az Ifjúsági Hangversenyekre.

A Nagyerdei Ősz Művészeti Napok szeptember 17. és október 4. között két tematikusan szerkesztett sorozat köré szerveződik: az "Orgona ünnepe" három hangversenyének a Református Nagytemplom ad otthont, ahol nemzetközileg is ismert orgonaművészek mellett a Debreceni Szimfonikus Zenekar művészeiből és a Zeneművészeti Kar kiemelkedő tehetségű hallgatóiból és művésztanáraiból alakult DEbreceni Vonósok Kamarazenekart is megismerheti a közönség. A Liszt teremben rendezett "Mini ütőfesztivál – V4 Percussion’s Evenings" négy hangversenye különböző nemzetiségű együtteseknek ad bemutatkozási lehetőséget. A kar növendékeiből alakult Sonus ütőegyüttes mellett cseh, lengyel és szlovák együttes is koncertezik a fesztiválon. Az eddigi hagyományokat folytatva fellépnek az intézmény volt és jelenlegi diákjai, így az elmúlt év zenei versenyein – negyvennégy – eredményt elért hallgatók gálakoncertjére kerül sor szeptember 25-én.

Az október 8-án kezdődő, és egészen áprilisig programokat kínáló Konzervatóriumi Esték Mecénás hangversenysorozat műfaji sokszínűségével a debreceni kulturális élet egyik legizgalmasabb rendezvénye, melynek az elmúlt években is óriási sikere volt a zeneszerető publikum körében. A francia és szlovák vendégművészeket is bemutató hangversenysorozatban a zongora, a fuvola, a szaxofon és gitár önálló esten jelenik meg, de koncertezik a Zeneművészeti Kar Szimfonikus Zenekara, márciusban pedig különleges kikapcsolódást ígér Massányi Viktor operaénekes dal- és áriaestje is.

Az általános iskolások és középiskolás gyerekek, fiatalok számára idén is megrendezik az Ifjúsági Hangversenysorozatot, ahol októberben a ragtime és a jazz zene kerül a középpontba, mégpedig a Sonus ütőegyüttes varázslatos játékának segítségével ismerkedhetnek meg ezekkel a műfajokkal a diákok. A következő előadáskor a zeneirodalom barokk tánctételei kerülnek terítékre, a befogadást pedig a Cívis Táncegyesület tagjai kosztümös táncbemutatóval teszik emlékezetessé. A második félévre, februárra átcsúszó harmadik programon rendhagyó énekórán próbálhatják ki magukat a 7-18 évesek, akik az Ifjúsági Hangversenysorozaton élményszerűen kerülhetnek kapcsolatba a zenetörténettel.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Jazz/World

„Mecky, drága, jó utat!” – Pályatársai búcsúznak Kóbor Jánostól

December 6-án elhunyt az Omega legendás énekese, Kóbor János, akit egy hónapja szállították kórházba koronavírus-fertőzéssel. Menedzsere később megerősítette: covid okozta szövődmények vezettek a zenész halálához. Kóbor Jánost pályatársai és számos közéleti személy gyászolja.
Vizuál

Restaurálták a Barcsay-mozaikokat

Az alkotás eredetileg az 1974-ben megnyitott Újpesti Gyógyfürdő és Uszoda emeleti várakozó terének két szemközti falát díszítette, megújult formájában a Csillaghegyi Strandfürdő éke lett.
Színház

Így adott interjút Blaha Lujza

A Bohémvilág 1919. december 27-i számában érdekes szöveggel találkozhattak a korabeli olvasók: maga Blaha Lujza kért helyreigazítást egy állítólagos nyilatkozata kapcsán.
Zenés színház

„Az éneklés felemeli a lelket” – 70 éves Pitti Katalin

A legendás énekesnőt születésnapja alkalmából egy csokorra való felvételével köszöntjük, melyek között emblematikus szerepei és ritkaságok egyaránt meghallgathatók.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Mediterrán utazás várja a közönséget a Concerto Budapest koncertjén

Dél-európai témájú zeneművek hangzanak el a december 11-én a Müpában rendezett koncerten, Eötvös Péter Alhambra című hegedűversenyének magyarországi bemutatójában Baráti Kristóf működik közre.
Klasszikus interjú

Magyar Valentin: „Minél szélesebb repertoár kiépítése a célom”

Az ifjú zongoraművész neve nemcsak a szakmabeliek, de a zenerajongók körében is egyre ismerősebben cseng. Rendszeres szereplője a hazai és külföldi koncertéletnek, feltűnt a Virtuózok televíziós tehetségkutatóban is, nemrég pedig weimari versenyeredményétől volt hangos a sajtó. Most az MVM Zrt. jóvoltából frissen átadott Junior Prima díja kapcsán beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Koncerttel és parfümmel ünnepli 210 éves jubileumát a Pannon Filharmonikusok

A december 9-én a Kodály Központban és december 10-én a Müpában elhangzó est programján a zenekar alapítójának, Lickl Györgynek egy ősbemutatója is szerepel.
Klasszikus hír

Próbaéneklést hirdet a Magyar Rádió Énekkara

A Magyar Rádió Énekkara próbaéneklést hirdet határozott idejű munkaszerződéssel foglalkoztatott tenor és basszus énekművész állásra. Jelentkezési határidő: 2022. január 6.
Klasszikus magazin

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.