Klasszikus

Indul a zenei évad a Debreceni Egyetemen

2008.09.13. 00:00
Ajánlom
A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán szeptember nemcsak a tanévkezdés, hanem a város kulturális életét színesítő hangversenyek, zenei nagyrendezvények ideje is egyben. Idén immár nyolcadik alkalommal kerül sor a Nagyerdei Ősz Művészeti Napokra, a Konzervatóriumi Esték Mecénás hangversenysorozatárra és az Ifjúsági Hangversenyekre.

A Nagyerdei Ősz Művészeti Napok szeptember 17. és október 4. között két tematikusan szerkesztett sorozat köré szerveződik: az "Orgona ünnepe" három hangversenyének a Református Nagytemplom ad otthont, ahol nemzetközileg is ismert orgonaművészek mellett a Debreceni Szimfonikus Zenekar művészeiből és a Zeneművészeti Kar kiemelkedő tehetségű hallgatóiból és művésztanáraiból alakult DEbreceni Vonósok Kamarazenekart is megismerheti a közönség. A Liszt teremben rendezett "Mini ütőfesztivál – V4 Percussion’s Evenings" négy hangversenye különböző nemzetiségű együtteseknek ad bemutatkozási lehetőséget. A kar növendékeiből alakult Sonus ütőegyüttes mellett cseh, lengyel és szlovák együttes is koncertezik a fesztiválon. Az eddigi hagyományokat folytatva fellépnek az intézmény volt és jelenlegi diákjai, így az elmúlt év zenei versenyein – negyvennégy – eredményt elért hallgatók gálakoncertjére kerül sor szeptember 25-én.

Az október 8-án kezdődő, és egészen áprilisig programokat kínáló Konzervatóriumi Esték Mecénás hangversenysorozat műfaji sokszínűségével a debreceni kulturális élet egyik legizgalmasabb rendezvénye, melynek az elmúlt években is óriási sikere volt a zeneszerető publikum körében. A francia és szlovák vendégművészeket is bemutató hangversenysorozatban a zongora, a fuvola, a szaxofon és gitár önálló esten jelenik meg, de koncertezik a Zeneművészeti Kar Szimfonikus Zenekara, márciusban pedig különleges kikapcsolódást ígér Massányi Viktor operaénekes dal- és áriaestje is.

Az általános iskolások és középiskolás gyerekek, fiatalok számára idén is megrendezik az Ifjúsági Hangversenysorozatot, ahol októberben a ragtime és a jazz zene kerül a középpontba, mégpedig a Sonus ütőegyüttes varázslatos játékának segítségével ismerkedhetnek meg ezekkel a műfajokkal a diákok. A következő előadáskor a zeneirodalom barokk tánctételei kerülnek terítékre, a befogadást pedig a Cívis Táncegyesület tagjai kosztümös táncbemutatóval teszik emlékezetessé. A második félévre, februárra átcsúszó harmadik programon rendhagyó énekórán próbálhatják ki magukat a 7-18 évesek, akik az Ifjúsági Hangversenysorozaton élményszerűen kerülhetnek kapcsolatba a zenetörténettel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Aki a lányok miatt képezte magát – 85 éves Woody Allen

Az Annie Hall és még számtalan fanyar humorú film alkotója, Woody Allen december 1-jén ünnepli nyolcvanötödik születésnapját.
Vizuál

Vásároljon bérletet, mentse meg a Cirko Mozit!

A Cirko-Gejzír Mozi közönsége segítségét kérni, és egy olyan bérletet kínál, amely onnantól érvényes, amikor a tulajdonosa használni kezdi. De nagy segítség számukra, ha már most megveszi.
Zenés színház

75 éves a színpad és a filmvászon koronázatlan királynője, Bette Midler

December 1-jén ünnepli hetvenötödik születésnapját Bette Midler amerikai színésznő, énekesnő, aki több mint fél évszázados karrierje alatt négy Grammy-díjat, négy Golden Globe-díjat, három Emmy-díjat, két Tony-díjat vehetett át, emellett hatszor kapta meg a legjobb komikának járó American Comedy Award kitüntetést.
Zenés színház

A változásra is reflektál Dolhai Attila új lemeze

A Visszatérés CD után két évvel új lemezzel jelentkezik Dolhai Attila. Az előző albummal ellentétben – ahol a színházi élmények egyfajta összefoglalása volt a cél – a színész ezúttal nem mások által megírt szerepek mentén szólal meg, hanem saját szerzeményeit gyűjtötte össze.
Jazz/World

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

30. születésnapját ünnepli az Orfeo Zenekar

A zenekar Haydn és Mozart-művekből álló koncerttel ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját 2021. január 19-én a Zeneakadémián.
Klasszikus mvm

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.
Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.