Klasszikus

Indul az évad a Pannon Filharmonikusoknál

2012.09.13. 14:50
Ajánlom
Zongora- és hegedűvirtuózok fellépésire, valamint ősbemutatókra is számíthatnak azok, akik bérletet váltanak az idei szezonban.

Horváth Zsolt, a pécsi együttes igazgatója a szeptember 12-i sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Pannon Filharmonikusok a 2012/2013-as évadban mintegy százhúsz művészeti eseményt, azon belül hatvan koncertet rendez. Ebből negyvenkettőt a pécsi Kodály Központban tartanak, de ahogy az elmúlt tíz évben, úgy ezúttal is fellépnek a budapesti Művészetek Palotájában és vendégszerepelnek Aradon, valamint Zágrábban is. Az igazgató elmondta, az évadnyitó hangversenyt csütörtökön tartják a baranyai megyeszékhelyen, a zenekar a Filharmonikusok rezidens zeneszerzője, Gyöngyösi Levente Pécsi nyitány című műve mellett Bartók Béla és Dohnányi Ernő egy-egy darabját adja elő.

A későbbi koncerteken kivételes vendégművészeket köszönthet a zenekar: Pécsen először lép fel karmesternő a finn Eva Ollikainen személyében és hallható lesz olyan, egyébként is ritkán játszott mű, mint Nyikolaj Csajkin harmonikaversenye. A zongora négy arca című sorozat vendége Frankl Péter, Bogányi Gergely, a török Fazil Say és Ránki Dezső lesz, a vonósokat pedig Baráti Kristóf, a finn Petteri Iivonen hegedűművészek, valamint Várdai István és a francia Jerome Pernoo csellóművészek képviselik. A Filharmonikusok műsorán több bemutató, valamint Pécsen még sohasem játszott mű is szerepel: Primous Fountain amerikai zeneszerző IV. szimfóniájának európai bemutatóját november elején, Fekete-Kovács Kornél hegedű-szárnykürt kettősversenyének bemutatóját november elején tartják. Különleges élményt ígér a zenekar közös fellépése az Oláh Kálmán Trióval, Bacsó Kristóffal és Dés Andrással, valamint az immár hagyományos októberi filmzenei koncert a Casablanca, a Pókember, vagy a Tenkes kapitánya című filmek zenéivel.

Koprodukciós előadásokon fellép továbbá Szekeres Adrien és Vermes Tímea, Ligeti György Le grand macabre című operája pedig a Neue Oper Wien társulata, a Pannon Filharmonikusok és a Művészetek Palotája együttműködésének köszönhetően Budapesten lesz hallható. A Pannon Filharmonikusok Kocsis Zoltán 60. születésnapja alkalmából köszöntik a muzsikust: a Nemzeti Filharmonikus Zenekar főzeneigazgatója - aki egyben a Pannon Filharmonikusok állandó vendégkarmestere is - októberben karmesterként, decemberben pedig szólistaként lép a baranyai megyeszékhely közönsége elé.

Horváth Zsolt beszámolt arról is, hogy az együttes gyermekprogramjai is megújulnak. A legjelentősebb változás a Segítség, komolyzene! című beavató sorozatot érinti, amelynek vezetője a könnyűzene világából érkező Beck Zoltán, a 30Y együttes frontembere lesz. A zenekar igazgatója nagy örömmel tudatta azt is, hogy a tavaly összesen több mint 51 ezer fizető vendéget vonzó Pannon Filharmonikus Zenekar vidéki önkormányzati fenntartású együttesként nemzeti zenekar minősítést kapott. Páva Zsolt, Pécs polgármestere azt hangsúlyozta, hogy a státus elnyerése mérföldkő a zenekar életében, amely a Kodály Központban meg tudta mutatni képességeit és a továbbiakban is élvezi a városvezetés támogatását.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.