Klasszikus

Indul az évad a Pannon Filharmonikusoknál

2012.09.13. 14:50
Ajánlom
Zongora- és hegedűvirtuózok fellépésire, valamint ősbemutatókra is számíthatnak azok, akik bérletet váltanak az idei szezonban.

Horváth Zsolt, a pécsi együttes igazgatója a szeptember 12-i sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Pannon Filharmonikusok a 2012/2013-as évadban mintegy százhúsz művészeti eseményt, azon belül hatvan koncertet rendez. Ebből negyvenkettőt a pécsi Kodály Központban tartanak, de ahogy az elmúlt tíz évben, úgy ezúttal is fellépnek a budapesti Művészetek Palotájában és vendégszerepelnek Aradon, valamint Zágrábban is. Az igazgató elmondta, az évadnyitó hangversenyt csütörtökön tartják a baranyai megyeszékhelyen, a zenekar a Filharmonikusok rezidens zeneszerzője, Gyöngyösi Levente Pécsi nyitány című műve mellett Bartók Béla és Dohnányi Ernő egy-egy darabját adja elő.

A későbbi koncerteken kivételes vendégművészeket köszönthet a zenekar: Pécsen először lép fel karmesternő a finn Eva Ollikainen személyében és hallható lesz olyan, egyébként is ritkán játszott mű, mint Nyikolaj Csajkin harmonikaversenye. A zongora négy arca című sorozat vendége Frankl Péter, Bogányi Gergely, a török Fazil Say és Ránki Dezső lesz, a vonósokat pedig Baráti Kristóf, a finn Petteri Iivonen hegedűművészek, valamint Várdai István és a francia Jerome Pernoo csellóművészek képviselik. A Filharmonikusok műsorán több bemutató, valamint Pécsen még sohasem játszott mű is szerepel: Primous Fountain amerikai zeneszerző IV. szimfóniájának európai bemutatóját november elején, Fekete-Kovács Kornél hegedű-szárnykürt kettősversenyének bemutatóját november elején tartják. Különleges élményt ígér a zenekar közös fellépése az Oláh Kálmán Trióval, Bacsó Kristóffal és Dés Andrással, valamint az immár hagyományos októberi filmzenei koncert a Casablanca, a Pókember, vagy a Tenkes kapitánya című filmek zenéivel.

Koprodukciós előadásokon fellép továbbá Szekeres Adrien és Vermes Tímea, Ligeti György Le grand macabre című operája pedig a Neue Oper Wien társulata, a Pannon Filharmonikusok és a Művészetek Palotája együttműködésének köszönhetően Budapesten lesz hallható. A Pannon Filharmonikusok Kocsis Zoltán 60. születésnapja alkalmából köszöntik a muzsikust: a Nemzeti Filharmonikus Zenekar főzeneigazgatója - aki egyben a Pannon Filharmonikusok állandó vendégkarmestere is - októberben karmesterként, decemberben pedig szólistaként lép a baranyai megyeszékhely közönsége elé.

Horváth Zsolt beszámolt arról is, hogy az együttes gyermekprogramjai is megújulnak. A legjelentősebb változás a Segítség, komolyzene! című beavató sorozatot érinti, amelynek vezetője a könnyűzene világából érkező Beck Zoltán, a 30Y együttes frontembere lesz. A zenekar igazgatója nagy örömmel tudatta azt is, hogy a tavaly összesen több mint 51 ezer fizető vendéget vonzó Pannon Filharmonikus Zenekar vidéki önkormányzati fenntartású együttesként nemzeti zenekar minősítést kapott. Páva Zsolt, Pécs polgármestere azt hangsúlyozta, hogy a státus elnyerése mérföldkő a zenekar életében, amely a Kodály Központban meg tudta mutatni képességeit és a továbbiakban is élvezi a városvezetés támogatását.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Hitte volna? Rudolf Péter 60 éves!

Hobbija a sakk, a horgászat és a foci, szerepálmai nincsenek. Ma ünnepli 60. születésnapját Rudolf Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, kiváló művész, a legsokoldalúbb magyar színészek egyike. PORTRÉ
Klasszikus

„Minden hang a helyén volt” - Balázs-Piri Soma sikere Londonban

Aki meghallja zongorázni a mindössze tizenöt éves Balázs-Piri Somát, a Virtuózok felfedezettjét, laikusként érzi, szakmabeliként pedig tudja, hogy különleges kincset talált.
Klasszikus

Bartók Bangkokban is Bartók

„Ez egy olyan zenekar, amely a koncerten mindent odatesz” – mondja Keller András. A Concerto Budapest turnéjának első, bangkoki koncertje után a karmestert arról kérdeztük, miért nem barbaro Bartók zenéje, és miért rezonálhat rá bárki, aki emberből van.
Klasszikus

Balázs János a Steinway nagykövete lett

A zongoraművész október 14-én, Hamburgban vehette át a Young Steinway Artist nemzetközi elismerést.
Tánc

„Szeretek az utcán sétáló balerina lenni” – Interjú Felméry Lilivel

Ősszel kezdte tizedik évadát a Magyar Állami Operaházban, előtte a Vaganova Akadémián és a londoni Royal Ballet Schoolban is tanult. Kapott szerződésajánlatot Londonban is, de ő mégis hazajött. 2019-ben elnyerte a Harangozó Gyula-díjat. Felméry Lilit ezúttal a mindennapokról kérdeztük.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Újra Liszt-napok a Liszt Ferenc Emlékmúzeumban

Öt koncerttel várják az érdeklődőket október 18-án, 19-én és 21-én a Liszt Ferenc Emlékmúzeumban a névadó születésének 208. évfordulója alkalmából rendezett eseményen.
Klasszikus hegedű

Paganini ördög hegedűjének készítője, aki a monda szerint egy nő lelkét ejtette foglyul a hangszerbe

A kísérletező kedvű Guarneri hangszerei erősebb, vastagabb fából készültek, olykor teljesen különböznek egymástól formában, méretben, csak hangzásban nem: az mindegyiknél tökéletes. 1744. október 17-én halt meg Bartolomeo Giuseppe Antonio Guarneri "del Gesu", minden idők egyik legnagyobb hegedűkészítője, Stradivari egyetlen méltó vetélytársa.
Klasszikus hír

Onczay Csaba kapta a japán Felkelő Nap Érdemrendet

A csellóművész az országban végzett oktatói munkájával érdemelte ki az elismerést. Huszonöt éve tesz azért, hogy Japán klasszikus zenei rangja emelkedjen.
Klasszikus kritika

Ritka zenei ünnep volt Várjon Dénes és a Pannon Filharmonikusok koncertje

Október 10-én Bogányi Tibor vezényelte a Pannon Filharmonikusokat a pécsi Kodály Központban; a műsoron két vérbeli romantikus alkotás szerepelt, jóllehet keletkezésüket jó hat évtized választja el egymástól.
Klasszikus interjú

A lantművész, akit nem csak Sting révén kellene ismernünk

Közös lemezt készített Stinggel, Beatlest játszott lanton, fellépett a Hesperionnal, Andreas Scholl-lal és a Hilliard Együttessel. Zenész, nem lantos, állítja, és sok kérdésben mást gondol a zenéről, mint a legtöbb klasszikus zenész. Október 25-én a Zeneakadémián lép fel Edin Karamazov.