Klasszikus

Indul az MR Zenei Együttesek évada

2012.08.22. 16:05
Ajánlom
A közmédia zenei együttesei, az MR Szimfonikusok, az MR Énekkar és az MR Gyermekkórus közszolgálati feladataik ellátása mellett saját rendezésű koncertekkel, koncertsorozatokkal és zenei különlegességekkel is jelentkeznek.

A szimfonikus zenekar örömmel vesz részt úgynevezett crossover koncerteken, ahol szívesen játszik más műfajok képviselőivel. Így az MR Szimfonikusok az őszi szezonban, a Közmédia napján, szeptember 8-án lép színpadra élőben a Millenárison tíz magyar pop-rockegyüttessel és előadóval együtt. "Az MR Szimfonikusok munkájának vannak biztos pillérei, a stúdiómunkák mellett a Budapesti Wagner-napok, a Márvány-terembeli kamarasorozatok. Ezek mellé olyan elemeket illesztettem, amelyek révén az évad programja kiegyensúlyozott lesz" - mondta el az MTI-nek a zenekar vezető karmestere, Vajda Gergely

A Fideliónak adott korábbi interjújában Vajda Gergely egyik főbb pillérként említette a kortárs zenét: "Mindig is úgy gondoltam, hogy a magyar 20. és 21. századi műveknek vissza kell kerülniük a mindennapi hangversenyélet körforgásába. Ez persze nem csak nekem jutott eszembe, hiszen a Müpa Szimfonikus felfedezések sorozata is erről szól; a mai zene egészséges, izgalmas, folytonos jelenlétéről. A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának itt az éllovas szerepét szánom. Erre kötelez bennünket a tradíció és a legnemesebb értelemben vett közszolgálati szerepünk is." 

Az új elemekre visszatérve két tematikus - három-három estéből álló - minisorozatot említett az MTI-nek nyilatkozva: a Beethoven pluszt és a Hangok és szimfóniák címűt. "Mindegyik programjába olyan darab is kerül, amely máshol nincsen. A Hangok és szimfóniák a zenekar felől nézi az énekegyütteseket, Britten Tavasz szimfóniájában például az MR Énekkar és az MR Gyermekkórus is szerepet kap, de Haydn oratóriuma, a Megváltó hét szava a keresztfán is méltó feladatot ad a kórusnak" - részletezte a karmester. 

Ugyanakkor az Énekkar arcai című, ugyancsak háromrészes bérletben különböző kortárs művek a'capella megszólaltatásától Kodály egyházi ihletésű művein át a nagy klasszikus operakórusok előadásáig főszerep jut a kórusnak. A koncerteket Somos Csaba karigazgató vezényletével a Szent István-bazilikában és az Olasz Kulturális Intézetben hallgathatja meg a közönség. 

"Nem győzöm hangsúlyozni, hogy a gyermekeknek szóló programok is folytatódnak" - tette hozzá a karmester. Az óvodás korúakat az MTVA rádióstúdiójába várják, ahol már eddig is több mint 10 ezer gyermek ismerkedhetett a klasszikus zenével. "A felnőttek számára pedig folytatódik a Zenebeszéd. Műsorra tűzzük Stravinsky száz éve komponált Tavaszi áldozatát, amely nemcsak a Beethoven plusz sorozatban hangzik el a Művészetek Palotájában, hanem a stúdióban is, ahol a darab jelentőségéről egy zenetörténész oldott stílusban szól" - mondta. 

Vajda Gergely igen fontosnak tartja az együttműködést, így a Filharmónia Budapest rendezésében a Korunk Zenéje című sorozatot idén az MR Szimfonikus indítja szeptember 30-án - parádés programmal. "Először hangzik el Magyarországon Eötvös Péter Schiller, energische Schönheit című kompozíciója, ezen a koncerten az Olasz Kultúrintézetben Rivka Golani és Bársony Péter brácsaművészek a vendégeink. Két premierrel lépnek pódiumra: Hollós Máté Új mű két brácsára és zenekarra és Horváth Balázs Double Cadence avec deux Doubles című darabjával. Dargay Marcell Pacific 012-je valamint a saját, How című munkám, a Virginia Wolf Orlandójának témájára írt darab hangzik el" - tette hozzá. 

Mozart: A-dúr zongoraverseny - Allegro, K. 488, km.: Kocsis Zoltán (zongora)

Kétszer is alkalom nyílik stílusok találkozására, október 17-én Mozart A-dúr zongoraversenyét a kitűnő jazzista, Szakcsi Lakatos Béla játssza, a Magyar kultúra napján pedig Borbély Mihály Kettősverseny tárogatóra és cimbalomra című műve ősbemutatóként szólal meg - fűzte hozzá Vajda Gergely. A bérleteken kívüli hangversenyek sorát az MR Zenei Együtteseinek karácsonyi hangversenye gyarapítja: Bach Magnificatja mellett Vaughan Williams Karácsonyi kantátája szólal meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.
Klasszikus

Fischer Ádám is fellép a Royal Albert Hallban

A holdra szállás 50., Viktória királynő születésének 200., a Proms megalapítója, Henry Wood születésének 150. évfordulójára emlékezik a BBC Proms rendezvénysorozata, amelyen idén először környezetvédelemmel kapcsolatos zeneműveket is műsorra tűztek.
Zenés színház

Liliom hazatalál

Április 26-án mutatja be a Budapesti Operettszínház a Molnár Ferenc színműből készült világhírű musicalt, a Carouselt. Béres Attila rendezővel a Liliom iránti rajongásáról és a készülő előadásról beszélgettünk.
Jazz/World

Budapesten játszik John McLaughlin, a gitárlegenda

John McLaughlin, olyan zenészóriásokkal játszott együtt, mint Miles Davis, Jimi Hendrix, vagy Jaco Pastorius, az ő nevéhez fűződik az első jazz-rock album, és a szimfonikus zene, a jazz és az indiai zene legelső fúziója. Ezúttal a The 4th Dimension nevű zenekarával lép fel április 20-án.
Tánc

Így fog kinézni a kibővített Trafó előtere és kávézója!

A szeptemberben induló évadban új terekkel, kávézóval, pénztárral, ruhatárral várja látogatóit az intézmény. A tavaszi időszakban pedig a Liliom utca felől tudják megközelíteni a házat az érdeklődők.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Ez a csellóirodalom egyik legszebb versenyműve

Dvořák egyik legszebb művével, a h-moll gordonkaversennyel búcsúzik a Müpa közönségétől a Pannon Filharmonikusok ebben az évadban.
Klasszikus magazin

Chaplin, az elfeledett zeneszerző zseni

Legtöbb filmjéhez maga komponált zenét, pedig nem tudott kottát olvasni. Egy időben sehova nem ment a hegedűje nélkül, és zeneszerzőként Oscar-díjat is nyert. Chaplin kevéssé ismert arca a muzsikusé.
Klasszikus hír

Kínába vitte Balázs János Bartók III. zongoraversenyét

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar nyitotta a Csiangszui Nemzetközi Zenei Fesztivál programját a kínai Nankingban Balázs János zongoraművész közreműködésével, Hamar Zsolt vezényletével.
Klasszikus london

Fischer Ádám is fellép a Royal Albert Hallban

A holdra szállás 50., Viktória királynő születésének 200., a Proms megalapítója, Henry Wood születésének 150. évfordulójára emlékezik a BBC Proms rendezvénysorozata, amelyen idén először környezetvédelemmel kapcsolatos zeneműveket is műsorra tűztek.
Klasszikus interjú

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.