Klasszikus

Indul az MR Zenei Együttesek évada

2012.08.22. 16:05
Ajánlom
A közmédia zenei együttesei, az MR Szimfonikusok, az MR Énekkar és az MR Gyermekkórus közszolgálati feladataik ellátása mellett saját rendezésű koncertekkel, koncertsorozatokkal és zenei különlegességekkel is jelentkeznek.

A szimfonikus zenekar örömmel vesz részt úgynevezett crossover koncerteken, ahol szívesen játszik más műfajok képviselőivel. Így az MR Szimfonikusok az őszi szezonban, a Közmédia napján, szeptember 8-án lép színpadra élőben a Millenárison tíz magyar pop-rockegyüttessel és előadóval együtt. "Az MR Szimfonikusok munkájának vannak biztos pillérei, a stúdiómunkák mellett a Budapesti Wagner-napok, a Márvány-terembeli kamarasorozatok. Ezek mellé olyan elemeket illesztettem, amelyek révén az évad programja kiegyensúlyozott lesz" - mondta el az MTI-nek a zenekar vezető karmestere, Vajda Gergely

A Fideliónak adott korábbi interjújában Vajda Gergely egyik főbb pillérként említette a kortárs zenét: "Mindig is úgy gondoltam, hogy a magyar 20. és 21. századi műveknek vissza kell kerülniük a mindennapi hangversenyélet körforgásába. Ez persze nem csak nekem jutott eszembe, hiszen a Müpa Szimfonikus felfedezések sorozata is erről szól; a mai zene egészséges, izgalmas, folytonos jelenlétéről. A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának itt az éllovas szerepét szánom. Erre kötelez bennünket a tradíció és a legnemesebb értelemben vett közszolgálati szerepünk is." 

Az új elemekre visszatérve két tematikus - három-három estéből álló - minisorozatot említett az MTI-nek nyilatkozva: a Beethoven pluszt és a Hangok és szimfóniák címűt. "Mindegyik programjába olyan darab is kerül, amely máshol nincsen. A Hangok és szimfóniák a zenekar felől nézi az énekegyütteseket, Britten Tavasz szimfóniájában például az MR Énekkar és az MR Gyermekkórus is szerepet kap, de Haydn oratóriuma, a Megváltó hét szava a keresztfán is méltó feladatot ad a kórusnak" - részletezte a karmester. 

Ugyanakkor az Énekkar arcai című, ugyancsak háromrészes bérletben különböző kortárs művek a'capella megszólaltatásától Kodály egyházi ihletésű művein át a nagy klasszikus operakórusok előadásáig főszerep jut a kórusnak. A koncerteket Somos Csaba karigazgató vezényletével a Szent István-bazilikában és az Olasz Kulturális Intézetben hallgathatja meg a közönség. 

"Nem győzöm hangsúlyozni, hogy a gyermekeknek szóló programok is folytatódnak" - tette hozzá a karmester. Az óvodás korúakat az MTVA rádióstúdiójába várják, ahol már eddig is több mint 10 ezer gyermek ismerkedhetett a klasszikus zenével. "A felnőttek számára pedig folytatódik a Zenebeszéd. Műsorra tűzzük Stravinsky száz éve komponált Tavaszi áldozatát, amely nemcsak a Beethoven plusz sorozatban hangzik el a Művészetek Palotájában, hanem a stúdióban is, ahol a darab jelentőségéről egy zenetörténész oldott stílusban szól" - mondta. 

Vajda Gergely igen fontosnak tartja az együttműködést, így a Filharmónia Budapest rendezésében a Korunk Zenéje című sorozatot idén az MR Szimfonikus indítja szeptember 30-án - parádés programmal. "Először hangzik el Magyarországon Eötvös Péter Schiller, energische Schönheit című kompozíciója, ezen a koncerten az Olasz Kultúrintézetben Rivka Golani és Bársony Péter brácsaművészek a vendégeink. Két premierrel lépnek pódiumra: Hollós Máté Új mű két brácsára és zenekarra és Horváth Balázs Double Cadence avec deux Doubles című darabjával. Dargay Marcell Pacific 012-je valamint a saját, How című munkám, a Virginia Wolf Orlandójának témájára írt darab hangzik el" - tette hozzá. 

Mozart: A-dúr zongoraverseny - Allegro, K. 488, km.: Kocsis Zoltán (zongora)

Kétszer is alkalom nyílik stílusok találkozására, október 17-én Mozart A-dúr zongoraversenyét a kitűnő jazzista, Szakcsi Lakatos Béla játssza, a Magyar kultúra napján pedig Borbély Mihály Kettősverseny tárogatóra és cimbalomra című műve ősbemutatóként szólal meg - fűzte hozzá Vajda Gergely. A bérleteken kívüli hangversenyek sorát az MR Zenei Együtteseinek karácsonyi hangversenye gyarapítja: Bach Magnificatja mellett Vaughan Williams Karácsonyi kantátája szólal meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Tóth Krisztina és Az arany ember: Hogyan jutottunk idáig?

Be akarja tiltani Jókait? Ki a felelős azért, hogy most mindenki irodalom kapcsán „anyázik” az interneten? Megválaszolunk mindent, amit tudni akar, de eddig nem mert megkérdezni Tóth Krisztina és a Jókai-rajongók összecsapásáról.
Vizuál

Lenyűgöző és groteszk életképeken elevenedik meg a szocializmus Budapestje

Ezernyolcszáz fotó került fel a Fortepan archívumába, amiket Kereki Sándor fotós, újságíró készített a hatvan-hetvenes években. Nézze meg galériánkat!
Klasszikus

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Színház

Az Alkotmánybíróság elé kerül az SZFE modellváltásának ügye

A Fővárosi Törvényszék az SZFE modellváltását előkészítő törvény semmissé tételét indítványozza az Alkotmánybíróság előtt. Erről az SZFE HÖK tájékoztatta a nyilvánosságot péntek este.
Vizuál

Stork Natasa: „Eddig három olyan nemzetközi díjat kaptam, amit postán küldtek el”

Szerdán kezdetét vette a 71. Berlinale a European Shooting Stars 2021 Kick Off rendezvénnyel, amely azzal a céllal jött létre, hogy bemutassa az adott év legtehetségesebb fiatal színészeit és színésznőit a filmvilág nagyjainak. Köztük van Stork Natasa is, aki budapesti otthonában ülve fogadja három napot át a világsajtót és a legnevesebb casting ügynökségeket.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Klasszikus hír

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.