Klasszikus

Indul az MR Zenei Együttesek évada

2012.08.22. 16:05
Ajánlom
A közmédia zenei együttesei, az MR Szimfonikusok, az MR Énekkar és az MR Gyermekkórus közszolgálati feladataik ellátása mellett saját rendezésű koncertekkel, koncertsorozatokkal és zenei különlegességekkel is jelentkeznek.

A szimfonikus zenekar örömmel vesz részt úgynevezett crossover koncerteken, ahol szívesen játszik más műfajok képviselőivel. Így az MR Szimfonikusok az őszi szezonban, a Közmédia napján, szeptember 8-án lép színpadra élőben a Millenárison tíz magyar pop-rockegyüttessel és előadóval együtt. "Az MR Szimfonikusok munkájának vannak biztos pillérei, a stúdiómunkák mellett a Budapesti Wagner-napok, a Márvány-terembeli kamarasorozatok. Ezek mellé olyan elemeket illesztettem, amelyek révén az évad programja kiegyensúlyozott lesz" - mondta el az MTI-nek a zenekar vezető karmestere, Vajda Gergely

A Fideliónak adott korábbi interjújában Vajda Gergely egyik főbb pillérként említette a kortárs zenét: "Mindig is úgy gondoltam, hogy a magyar 20. és 21. századi műveknek vissza kell kerülniük a mindennapi hangversenyélet körforgásába. Ez persze nem csak nekem jutott eszembe, hiszen a Müpa Szimfonikus felfedezések sorozata is erről szól; a mai zene egészséges, izgalmas, folytonos jelenlétéről. A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának itt az éllovas szerepét szánom. Erre kötelez bennünket a tradíció és a legnemesebb értelemben vett közszolgálati szerepünk is." 

Az új elemekre visszatérve két tematikus - három-három estéből álló - minisorozatot említett az MTI-nek nyilatkozva: a Beethoven pluszt és a Hangok és szimfóniák címűt. "Mindegyik programjába olyan darab is kerül, amely máshol nincsen. A Hangok és szimfóniák a zenekar felől nézi az énekegyütteseket, Britten Tavasz szimfóniájában például az MR Énekkar és az MR Gyermekkórus is szerepet kap, de Haydn oratóriuma, a Megváltó hét szava a keresztfán is méltó feladatot ad a kórusnak" - részletezte a karmester. 

Ugyanakkor az Énekkar arcai című, ugyancsak háromrészes bérletben különböző kortárs művek a'capella megszólaltatásától Kodály egyházi ihletésű művein át a nagy klasszikus operakórusok előadásáig főszerep jut a kórusnak. A koncerteket Somos Csaba karigazgató vezényletével a Szent István-bazilikában és az Olasz Kulturális Intézetben hallgathatja meg a közönség. 

"Nem győzöm hangsúlyozni, hogy a gyermekeknek szóló programok is folytatódnak" - tette hozzá a karmester. Az óvodás korúakat az MTVA rádióstúdiójába várják, ahol már eddig is több mint 10 ezer gyermek ismerkedhetett a klasszikus zenével. "A felnőttek számára pedig folytatódik a Zenebeszéd. Műsorra tűzzük Stravinsky száz éve komponált Tavaszi áldozatát, amely nemcsak a Beethoven plusz sorozatban hangzik el a Művészetek Palotájában, hanem a stúdióban is, ahol a darab jelentőségéről egy zenetörténész oldott stílusban szól" - mondta. 

Vajda Gergely igen fontosnak tartja az együttműködést, így a Filharmónia Budapest rendezésében a Korunk Zenéje című sorozatot idén az MR Szimfonikus indítja szeptember 30-án - parádés programmal. "Először hangzik el Magyarországon Eötvös Péter Schiller, energische Schönheit című kompozíciója, ezen a koncerten az Olasz Kultúrintézetben Rivka Golani és Bársony Péter brácsaművészek a vendégeink. Két premierrel lépnek pódiumra: Hollós Máté Új mű két brácsára és zenekarra és Horváth Balázs Double Cadence avec deux Doubles című darabjával. Dargay Marcell Pacific 012-je valamint a saját, How című munkám, a Virginia Wolf Orlandójának témájára írt darab hangzik el" - tette hozzá. 

Mozart: A-dúr zongoraverseny - Allegro, K. 488, km.: Kocsis Zoltán (zongora)

Kétszer is alkalom nyílik stílusok találkozására, október 17-én Mozart A-dúr zongoraversenyét a kitűnő jazzista, Szakcsi Lakatos Béla játssza, a Magyar kultúra napján pedig Borbély Mihály Kettősverseny tárogatóra és cimbalomra című műve ősbemutatóként szólal meg - fűzte hozzá Vajda Gergely. A bérleteken kívüli hangversenyek sorát az MR Zenei Együtteseinek karácsonyi hangversenye gyarapítja: Bach Magnificatja mellett Vaughan Williams Karácsonyi kantátája szólal meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.