Klasszikus

Indul az "Orosz trojka"

2015.01.14. 08:45
Ajánlom
Kivételes képességű zongoraművész a vendégszólistája a Kodály Filharmonikusok január 15-ei koncertjének. A jelenleg Svájcban élő magyar zongorista, Krausz Adrienne Rachmaninov zongoraversenyt játszik a debreceni Bartók teremben. Az orosz program második felében Sosztakovics V. szimfóniája hangzik el.

Az "Orosz trojka" című hangversenyprogramban Rachmaninov II. (c-moll) zongoraversenyét hallhatjuk a nagyszerű zongoraművész előadásában. Krausz Adrienne pályája Miskolcon indult, 1990-ben kapott művészdiplomát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán. Krausz Adrienne számos versenygyőzelemmel hívta fel magára a figyelmet pályája kezdetén. 1997-ben a brüsszeli Chimay Alapítvány zongoraversenyét nyerte meg, amelyre Solti György nevezte be. Solti mindössze egyszer hallotta játszani a zongoristát egy meghallgatáson, és azonnal elragadtatással beszélt róla, pályáját is egyengetni szerette volna, ám ebben váratlan halála megakadályozta. Krausz Adrienne volt az egyetlen zongorista, akit meghívtak a Sir Georg Solti tiszteletére rendezett olaszországi és londoni emlékkoncertekre. Pályafutása alatt többek között a Londoni Filharmonikusokkal, a Berlini Szimfonikusokkal, a Tokiói Filharmonikus Zenekarral lépett fel szólistaként, játszott a New York-i Carnegie Halltól az amszterdami Concertgebouw-on át Párizs vezető koncerttermeiig.

Rachmaninov markáns zenei megoldásokkal teli II. zongoraversenyét a szerző mindmáig egyik legsikeresebb darabjának tartják. Első szimfóniájának csúfos bukása után ezzel a darabbal sikerült kijutnia az alkotói hullámvölgyből. Az 1901-ben írott három tételes művet a szerző 1909-ben New Yorkban is sikerrel mutatta be. Az orosz program második felében egy ugyancsak erőteljes zenekari darab, Sosztakovics V. szimfóniája hangzik majd el a Kodály Filharmonikusok előadásában. Sosztakovics már diplomamunkaként alkotott I. szimfóniájával világsikert aratott, ebben a fordulópontot jelentő műben találta meg a maga egyéni hangját és stílusát érett korszakát az 1937-ben keletkezett, négytételes kompozíciótól számítjuk.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Zenés színház

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.
Zenés színház

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus klassz a parton

Klasszikus zene szólt „a magyar Salzburgban” - Beszámoló Tatáról

Egy hete ért véget Tatán a Klassz a pARTon fesztivál, a Cimbora Alapítvány rendezvényét támogatta és második alkalommal fogadta be a város. A szervezőket nemcsak a kisváros festői Öreg-tavának szépsége vonzotta Tatára, hanem a város múltja is, hiszen itt is, mint minden Esterházy-birtokon a zenének is fontos szerepe volt. A tatai Esterházyak is igen sokat tettek a helyi zenei élet fellendüléséért, a kastély történeti múltja és a kortárs zenei élet így mára összeért.
Klasszikus ajánló

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Klasszikus arcus temporum

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 
Klasszikus ajánló

A természet, a mozgás és a művészet egysége

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivált július 30. és augusztus 1. között.
Klasszikus interjú

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.