Klasszikus

Indulók

2006.04.19. 00:00
Ajánlom
Klukon Edit és Ránki Dezső Beethoven összes négykezes művét előadta április 12-én este. Schubert négykezes művei között találhatunk olyanokat, amelyek viszonylag közel állnak e zenékhez, de a Grand Duót nem ilyennek ismertem. Így egyrészt kockázatosnak tűnt a koncert műsora – másrészt változatosnak.

Hangnemi összeférhetetlenség miatt a Beethoven-műveket kissé lóugrásban hallhattuk: egy induló, egy szonáta, egy variációsorozat, két induló, végül a másik variációsorozat hangzott el. Mivel a szonáta is két tételes, és mivel az előadók nem jelezték egyértelműen, hol kérnek tapsot, a nem túl ismert műveket a közönség egyvelegként hallgatta végig, a tétel- vagy műszünetekben izgett-mozgott, tapsolt is meg nem is. Inkább bumfordian kedves zenék ezek, mackósan tréfásak, helyenként komolykodóan komolytalanok – kevés bennük a líraiság vagy a drámai fordulat ahhoz, hogy „egyéniségként” hassanak. Tehát bennük rejlik a szvitszerű előadás lehetősége. A hirtelen hangerőváltások, a két előadószólam közti „feleselgetések” különösen az op. 45-ös három indulóban sikerültek Ránkinak és Klukonnak úgy, hogy a közönség jókedvűen mosolygott: ezzel a Beethovennel ugyanis ritkán találkozhatunk. Előadásukban a feszes ritmika olyannyira dominált, hogy talán ettől is tűnhettek a művek kissé egyformának. Ettől függetlenül a Beethoven-félidő nemcsak lendületes volt: jókedvet árasztott, és ez mindenképp az előadókat dicséri.

Szünet után várhattuk a váltást, de mintha Schubert grandiózus négykezes művét is Beethoven írta volna. Klukon Edit és Ránki Dezső itt is elsősorban a ritmikai fegyelemből indult ki, elmaradtak a más előadásokban megszokott tempóváltások. Cserébe minden hangot kijátszottak, nem kenődtek össze a futamok. Mégis kissé egysíkúnak tűnt ez az értelmezés. Bár Joachim nagyzenekari hangszerelése alighanem nagy tévedés, attól még az eredeti, zongorás előadásban is helyes, ha minél több hangszer képződik meg. A dinamika sem tett lényeges különbséget forte és fortissimo közt, a pianók sokkal árnyaltabban szóltak – alapvetően mégis egy viszonylag hangos mezzofortében düböröghettünk végig az egész művön. Az utolsó hang hallatán arra gondoltam, ez az értelmezés is érvényes, ha szokatlan is. A második tételt például ritkán hallani ennyire világos szerkezetűnek, a harmadik hangsúlyeltolásait pedig ennyire jókedvűnek, tréfásnak – a negyedik tétel utolsó tremolója pedig ismét mosolyt csalt a hallgatóság arcára. S bár a taps közben sem volt az az érzésem, hogy a mű valamennyi kérdését sikerült megfejteni, Schubert zenéjében ez is benne rejlik: a megválaszolhatatlan kérdések sokasága. Érdemes és tanulságos tehát sokféleképp közelíteni. A Klukon-Ránki házaspár ezúttal nem a romantika, hanem a klasszicizmus, Beethoven irányából vezetett be minket a schuberti enigma rejtelmeibe.

(2006. április 12. 19:30 Zeneakadémia Nagyterme; Klukon Edit és Ránki Dezső négykezes zongoraestje; Beethoven: Három induló, op. 45; D-dúr szonáta, op. 6; D-dúr variációk négy kézre („Ich denke dein”), Woo 74; Nyolc variáció Waldstein gróf témájára, Woo 67; Schubert: C-dúr szonáta (Grand Duo), D 812)

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kihirdették a 2021-es Prima Primissima Díj nyerteseit

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott pénteki gálaesten.
Jazz/World

Elhunyt Kóbor János

78 éves korában elhunyt Kóbor János, az Omega együttes frontembere. A zenészt hetek óta kórházban kezelték koronavírus-fertőzéssel.
Klasszikus

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Klasszikus

„Fontos, hogy ismét közel kerüljünk a közönséghez” – Beszélgetés Dinyés Somával

December 16-án családjával ad koncertet az Óbudai Társaskörben Dinyés Soma, akit régizenei munkásságáról és karnagyi tevékenységéről is sokan ismernek. A művész a koncert kiinduló ötlete mellett az utánpótlás-nevelés kérdéseiről és a kóruséneklés fontosságáról is mesélt
Jazz/World

„Mecky, drága, jó utat!” – Pályatársai búcsúznak Kóbor Jánostól

December 6-án elhunyt az Omega legendás énekese, Kóbor János, akit egy hónapja szállították kórházba koronavírus-fertőzéssel. Menedzsere később megerősítette: covid okozta szövődmények vezettek a zenész halálához. Kóbor Jánost pályatársai és számos közéleti személy gyászolja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Magyar Valentin: „Minél szélesebb repertoár kiépítése a célom”

Az ifjú zongoraművész neve nemcsak a szakmabeliek, de a zenerajongók körében is egyre ismerősebben cseng. Rendszeres szereplője a hazai és külföldi koncertéletnek, feltűnt a Virtuózok televíziós tehetségkutatóban is, nemrég pedig weimari versenyeredményétől volt hangos a sajtó. Most az MVM Zrt. jóvoltából frissen átadott Junior Prima díja kapcsán beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Koncerttel és parfümmel ünnepli 210 éves jubileumát a Pannon Filharmonikusok

A december 9-én a Kodály Központban és december 10-én a Müpában elhangzó est programján a zenekar alapítójának, Lickl Györgynek egy ősbemutatója is szerepel.
Klasszikus hír

Próbaéneklést hirdet a Magyar Rádió Énekkara

A Magyar Rádió Énekkara próbaéneklést hirdet határozott idejű munkaszerződéssel foglalkoztatott tenor és basszus énekművész állásra. Jelentkezési határidő: 2022. január 6.
Klasszikus magazin

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Klasszikus ajánló

Fiatal karmestertehetség vezényli az Óbudai Danubia Zenekart

Holly Hyun Choe, az Eötvös Péter Alapítvány mentorprogramjának résztvevője lesz az Óbudai Danubia Zenekar december 7-i koncertjének karmestere. A műsoron a szintén mentorált zeneszerző, Donghoon Shin egy műve is elhangzik.