Klasszikus

Indulók

2006.04.19. 00:00
Ajánlom
Klukon Edit és Ránki Dezső Beethoven összes négykezes művét előadta április 12-én este. Schubert négykezes művei között találhatunk olyanokat, amelyek viszonylag közel állnak e zenékhez, de a Grand Duót nem ilyennek ismertem. Így egyrészt kockázatosnak tűnt a koncert műsora – másrészt változatosnak.

Hangnemi összeférhetetlenség miatt a Beethoven-műveket kissé lóugrásban hallhattuk: egy induló, egy szonáta, egy variációsorozat, két induló, végül a másik variációsorozat hangzott el. Mivel a szonáta is két tételes, és mivel az előadók nem jelezték egyértelműen, hol kérnek tapsot, a nem túl ismert műveket a közönség egyvelegként hallgatta végig, a tétel- vagy műszünetekben izgett-mozgott, tapsolt is meg nem is. Inkább bumfordian kedves zenék ezek, mackósan tréfásak, helyenként komolykodóan komolytalanok – kevés bennük a líraiság vagy a drámai fordulat ahhoz, hogy „egyéniségként” hassanak. Tehát bennük rejlik a szvitszerű előadás lehetősége. A hirtelen hangerőváltások, a két előadószólam közti „feleselgetések” különösen az op. 45-ös három indulóban sikerültek Ránkinak és Klukonnak úgy, hogy a közönség jókedvűen mosolygott: ezzel a Beethovennel ugyanis ritkán találkozhatunk. Előadásukban a feszes ritmika olyannyira dominált, hogy talán ettől is tűnhettek a művek kissé egyformának. Ettől függetlenül a Beethoven-félidő nemcsak lendületes volt: jókedvet árasztott, és ez mindenképp az előadókat dicséri.

Szünet után várhattuk a váltást, de mintha Schubert grandiózus négykezes művét is Beethoven írta volna. Klukon Edit és Ránki Dezső itt is elsősorban a ritmikai fegyelemből indult ki, elmaradtak a más előadásokban megszokott tempóváltások. Cserébe minden hangot kijátszottak, nem kenődtek össze a futamok. Mégis kissé egysíkúnak tűnt ez az értelmezés. Bár Joachim nagyzenekari hangszerelése alighanem nagy tévedés, attól még az eredeti, zongorás előadásban is helyes, ha minél több hangszer képződik meg. A dinamika sem tett lényeges különbséget forte és fortissimo közt, a pianók sokkal árnyaltabban szóltak – alapvetően mégis egy viszonylag hangos mezzofortében düböröghettünk végig az egész művön. Az utolsó hang hallatán arra gondoltam, ez az értelmezés is érvényes, ha szokatlan is. A második tételt például ritkán hallani ennyire világos szerkezetűnek, a harmadik hangsúlyeltolásait pedig ennyire jókedvűnek, tréfásnak – a negyedik tétel utolsó tremolója pedig ismét mosolyt csalt a hallgatóság arcára. S bár a taps közben sem volt az az érzésem, hogy a mű valamennyi kérdését sikerült megfejteni, Schubert zenéjében ez is benne rejlik: a megválaszolhatatlan kérdések sokasága. Érdemes és tanulságos tehát sokféleképp közelíteni. A Klukon-Ránki házaspár ezúttal nem a romantika, hanem a klasszicizmus, Beethoven irányából vezetett be minket a schuberti enigma rejtelmeibe.

(2006. április 12. 19:30 Zeneakadémia Nagyterme; Klukon Edit és Ránki Dezső négykezes zongoraestje; Beethoven: Három induló, op. 45; D-dúr szonáta, op. 6; D-dúr variációk négy kézre („Ich denke dein”), Woo 74; Nyolc variáció Waldstein gróf témájára, Woo 67; Schubert: C-dúr szonáta (Grand Duo), D 812)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Aki a lányok miatt képezte magát – 85 éves Woody Allen

Az Annie Hall és még számtalan fanyar humorú film alkotója, Woody Allen december 1-jén ünnepli nyolcvanötödik születésnapját.
Vizuál

Vásároljon bérletet, mentse meg a Cirko Mozit!

A Cirko-Gejzír Mozi közönsége segítségét kérni, és egy olyan bérletet kínál, amely onnantól érvényes, amikor a tulajdonosa használni kezdi. De nagy segítség számukra, ha már most megveszi.
Zenés színház

75 éves a színpad és a filmvászon koronázatlan királynője, Bette Midler

December 1-jén ünnepli hetvenötödik születésnapját Bette Midler amerikai színésznő, énekesnő, aki több mint fél évszázados karrierje alatt négy Grammy-díjat, négy Golden Globe-díjat, három Emmy-díjat, két Tony-díjat vehetett át, emellett hatszor kapta meg a legjobb komikának járó American Comedy Award kitüntetést.
Színház

Megkezdte munkáját Antal Zsolt az SZFE Elméleti Intézetének élén

Sára Balázs és Bodolay Géza után újabb intézetvezető kezdte meg munkáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
Jazz/World

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

30. születésnapját ünnepli az Orfeo Zenekar

A zenekar Haydn és Mozart-művekből álló koncerttel ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját 2021. január 19-én a Zeneakadémián.
Klasszikus mvm

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.
Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.