Klasszikus

Indulók

2006.04.19. 00:00
Ajánlom
Klukon Edit és Ránki Dezső Beethoven összes négykezes művét előadta április 12-én este. Schubert négykezes művei között találhatunk olyanokat, amelyek viszonylag közel állnak e zenékhez, de a Grand Duót nem ilyennek ismertem. Így egyrészt kockázatosnak tűnt a koncert műsora – másrészt változatosnak.

Hangnemi összeférhetetlenség miatt a Beethoven-műveket kissé lóugrásban hallhattuk: egy induló, egy szonáta, egy variációsorozat, két induló, végül a másik variációsorozat hangzott el. Mivel a szonáta is két tételes, és mivel az előadók nem jelezték egyértelműen, hol kérnek tapsot, a nem túl ismert műveket a közönség egyvelegként hallgatta végig, a tétel- vagy műszünetekben izgett-mozgott, tapsolt is meg nem is. Inkább bumfordian kedves zenék ezek, mackósan tréfásak, helyenként komolykodóan komolytalanok – kevés bennük a líraiság vagy a drámai fordulat ahhoz, hogy „egyéniségként” hassanak. Tehát bennük rejlik a szvitszerű előadás lehetősége. A hirtelen hangerőváltások, a két előadószólam közti „feleselgetések” különösen az op. 45-ös három indulóban sikerültek Ránkinak és Klukonnak úgy, hogy a közönség jókedvűen mosolygott: ezzel a Beethovennel ugyanis ritkán találkozhatunk. Előadásukban a feszes ritmika olyannyira dominált, hogy talán ettől is tűnhettek a művek kissé egyformának. Ettől függetlenül a Beethoven-félidő nemcsak lendületes volt: jókedvet árasztott, és ez mindenképp az előadókat dicséri.

Szünet után várhattuk a váltást, de mintha Schubert grandiózus négykezes művét is Beethoven írta volna. Klukon Edit és Ránki Dezső itt is elsősorban a ritmikai fegyelemből indult ki, elmaradtak a más előadásokban megszokott tempóváltások. Cserébe minden hangot kijátszottak, nem kenődtek össze a futamok. Mégis kissé egysíkúnak tűnt ez az értelmezés. Bár Joachim nagyzenekari hangszerelése alighanem nagy tévedés, attól még az eredeti, zongorás előadásban is helyes, ha minél több hangszer képződik meg. A dinamika sem tett lényeges különbséget forte és fortissimo közt, a pianók sokkal árnyaltabban szóltak – alapvetően mégis egy viszonylag hangos mezzofortében düböröghettünk végig az egész művön. Az utolsó hang hallatán arra gondoltam, ez az értelmezés is érvényes, ha szokatlan is. A második tételt például ritkán hallani ennyire világos szerkezetűnek, a harmadik hangsúlyeltolásait pedig ennyire jókedvűnek, tréfásnak – a negyedik tétel utolsó tremolója pedig ismét mosolyt csalt a hallgatóság arcára. S bár a taps közben sem volt az az érzésem, hogy a mű valamennyi kérdését sikerült megfejteni, Schubert zenéjében ez is benne rejlik: a megválaszolhatatlan kérdések sokasága. Érdemes és tanulságos tehát sokféleképp közelíteni. A Klukon-Ránki házaspár ezúttal nem a romantika, hanem a klasszicizmus, Beethoven irányából vezetett be minket a schuberti enigma rejtelmeibe.

(2006. április 12. 19:30 Zeneakadémia Nagyterme; Klukon Edit és Ránki Dezső négykezes zongoraestje; Beethoven: Három induló, op. 45; D-dúr szonáta, op. 6; D-dúr variációk négy kézre („Ich denke dein”), Woo 74; Nyolc variáció Waldstein gróf témájára, Woo 67; Schubert: C-dúr szonáta (Grand Duo), D 812)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.