Klasszikus

Ingyenes diplomakoncertek a Zeneakadémián

2016.06.13. 13:34
Ajánlom
Az egyetemi és koncertévad végének közeledtével ingyenesen látogatható diplomahangversenyek és vizsgák várják a Zeneakadémia közönségét. Lássa saját szemével és hallja saját fülével a jövő nagy művészeit!

Hogy mennyire különleges helyet foglal el a magyar felsőoktatásban és koncertéletben a Zeneakadémia, azt kevés dolog példázza jobban, mint a nagyközönség számára szabadon és ingyenesen látogatható vizsga- és diplomakoncertek kínálata tavasszal és kora nyáron. Amíg az egyetemek jó részének vizsgaeredményei csupán professzorok és hallgatók emlékezetében és indexek eldugott oldalain maradnak fenn, addig a Zeneakadémia hallgatóinak nagy megmérettetéseit mindenki nyomon követheti, élőben drukkolhat nekik.

SZERK6

SZERK6 (Fotó/Forrás: Picasa)

Minden évben nagy izgatottság övezi a karmestervizsgát, amelyre idén június 13-án kerül sor a Nagyteremben. Rajna Martin, Mónica Lopes Tomás Da Silva és Jo Yeounho Beethoven két szimfóniáját és Liszt 2. (A-dúr) zongoraversenyét vezénylik a Duna Szimfonikus Zenekar közreműködésével – standard vizsgadarabok, amelyeket minden évben másképp, különleges, sokszínű, potpourri-szerű előadásban hallhat a közönség. Ugyanezen a napon Sugawara Nozomu zongoraművész-szólista képzős hallgató szóló diplomakoncertjére is megválthatják ingyenes jegyüket az érdeklődők. Nozomu nem kisebb feladatra vállalkozott, mint hogy egy Bach-, egy Rachmaninov- és két rövidebb Liszt-mű után a Dante-szonátával koronázza meg estjét. S ha mindez még nem lenne elég, hat nappal később a Nagyteremben a Failoni Kamarazenekar közreműködésével versenyművek által mutatja meg a Zeneakadémián szerzett tudását. Június 15-én Yayoi Nakajima hegedű diplomakoncertjén Bach, Weiner, Saint-Saëns és Mozart művei kerülnek terítékre az idei diplomák sorának lezárásaként.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.