Klasszikus

Ingyenes Mozart-koncerteket ad a Balaton körül a Concerto Budapest

2023.08.18. 09:35
Ajánlom
Augusztus 24. és 26. között nyolc balatoni helyszínen rendez hangversenyeket Mozart műveiből a Concerto Budapest szimfonikus zenekar. A Mozart Planet BALATON program koncertsorozatának zenekari és kamara-előadásaira a belépés ingyenes.

A Mozart Planet BALATON egy régóta formálódó elképzelésből kialakult zenei program elnevezése, hosszú távú célokkal. A Concerto Budapest 2022-ben bemutatkozásként egy nyolc helyszínes, ingyenes balatoni koncertsorozatot rendezett nagy sikerrel, melynek folytatásaként Mozart klasszikusait idén augusztus 24. és 26. között Fonyódon, Balatonszemesen, Balatonkeresztúron, Balatonalmádiban, Balatonbogláron, Vászolyban, Balatonföldváron és Keszthelyen hallgathatja meg a közönség a Concerto Budapest művészeinek előadásában.

„Régóta szeretném, hogy Magyarországon divatba jöjjön a klasszikus zene. Ennek érdekében sok a közös tennivaló az oktatási és kulturális intézményekkel, médiával.

Meg kell szerettetni a zenét az országgal, főleg a fiatalabb korosztályokkal.

Házhoz kell menni vele, sok-sok új közösségi élményt nyújtani, megéreztetni a zene gyógyító erejét” – mondja Keller András, a Concerto Budapest zeneigazgatója. A Kossuth- és Prima Primissima díjas karmester, hegedűművész szerint azért esett a választás Mozart zenéjére, mert az minden hallgató számára boldogságot, örömet szerez, csodálatos emberi érzéseket fejez ki, mindenkit megszólít. Hozzáteszi: „Ehhez a muzsikához nem kellenek előismeretek, nem kell hozzá szakavatott hozzáértőnek lenni, elég csak meghallgatni és gyönyörködni benne.”

Devich Gábor, a Concerto Budapest főigazgatója így fogalmaz:

A Concerto Budapest az ingyenes koncertek sorozatával a társadalom számára fontos értékek közvetítésében is szerepet vállal.

Lehetővé tesszük, hogy az esemény alkalmat adjon a szervezőknek és a hallgatóságnak a helyi közösségek számára fontos ügyek felkarolására, támogatására. Így a Concerto Budapest is részesévé válik a helyi közösségépítésnek. A Balaton környékének szépségei a zenei élményt is emelkedettebbé teszik. Az egyedülálló természeti környezet inspirálóan hat a zenekar művészeire is, és a közönség összetétele is különleges, hisz a Balaton hűséges barátai mellett, akik az ország különböző vidékeiről érkeznek évről évre, a helyi polgárok is ugyanúgy állandó vendégei koncertjeinknek. Azt tapasztaljuk, hogy a közönség óriási lelkesedéssel fogadja a Mozart Planet BALATON programjait, érdeklődnek, visszahívnak minket. Mindig üdítő élmény a velük való találkozás.”

A Concerto Budapest augusztusi koncertsorozata hiánypótló program, hiszen míg a könnyűzenei fesztiválok és koncertek egymást érik a Balaton kulturális kínálatában, a klasszikus zene és a szimfonikus zenekarok kevésbé vannak jelen. A Mozart Planet hangversenyek minőségi művészeti élményt, emellett hangulatos kikapcsolódást ígérnek minden korosztálynak. A koncertekre a belépés ingyenes.  

A Mozart Planet BALATON idei programjában két zenekari koncert és hat kamarazenei előadás szerepel:

Augusztus 24-én, csütörtökön a Fonyódi Művelődési Központban 17 órakor és a balatonkeresztúri Szent Kereszt templomban 19:30-kor kezdődő hangversenyek műsora:

Mozart A varázsfuvola, nyitány, Mozart F-dúr divertimento, Mozart c-moll adagio és rondo, valamint Mozart D-dúr fuvolanégyes című művei. Közreműködik Kaczander Orsolya – fuvola, Ella Dániel – oboa, Keller András – hegedű, Berentés Zsuzsanna – hegedű, Szomor-Mekis Janka – brácsa, Karasszon Eszter – cselló, Lenka Petrovic – hárfa.

Balatonszemesen, a Baptista Imaházban 17 órai kezdettel és Balatonalmádiban, a Szent Ignác templomban 20 órától Mozart F-dúr oboanégyes, Mozart Klarinétötös és Mozart B-dúr divertimento című műve lesz a program. Közreműködik Rózsa Gerda, Horváth Béla – oboa, Klenyán Csaba – klarinét, Mohai Bálint – fagott, Környei Zsófia, Kakutani Satoko – hegedű, Móré László – brácsa, Aranyos János – cselló.

Augusztus 25-én, pénteken 19 órakor Balatonbogláron, a Varga Béla Városi Művelődési Házban zenekari koncertet rendeznek, melynek műsorán Mozart C-dúr oboaversenye és Beethoven 3., Esz-dúr, „Eroica” szimfóniája lesz műsoron. Közreműködik Horváth Béla oboán, vezényel Keller András.

Ugyanezen a napon kamarakoncertet is tartanak Vászolyban, a Szent Jakab-templomban 19 órától. Itt Mozart G-dúr duó hegedűre és brácsára, Mozart D-dúr divertimento és Mozart Kis éji zene című műve hangzik majd el. Közreműködők: Miranda Liu, Kakutani Satoko – hegedű, Móré László – brácsa, Aranyos János – cselló, Illés László – bőgő.

Augusztus 26-án a vászolyi programot ismétli meg a zenekar: 19 órától Balatonföldváron, a Bajor Gizi Közösségi Házban, 20 órától pedig Keszthelyen, a Kis Szent Teréz plébánián a Concerto Budapest közreműködésével Mozart G-dúr hegedűversenye és Beethoven 3., Esz-dúr, „Eroica” szimfóniája csendül fel Környei Zsófia szólójával és Keller András vezényletével.

Fejléckép: Nyári koncert a Concerto Budapesttel (fotó/forrás: Mudra László / Concerto Budapest)

Concerto Budapest

Magyarország egyik vezető nagyzenekara, történelmi múlttal és a fiatal zenészek dinamizmusával. Nagy ívű és innovatív műsorszerkesztésével, egyéni hangzásával új színt hozott a magyar zeneéletbe.

A Concerto Budapest karmestere, művészeti vezetője 2007 óta Keller András, aki szólistaként, koncertmesterként és kamarazenészként is világszerte elismert muzsikus.

A zenekar az elmúlt években számos nemzetközi fesztiválra, Európa, Amerika és a Távol-Kelet rangos koncerttermeibe is meghívást kapott. Visszatérő vendégei olyan világhírű művészek, mint Gidon Kremer, Boris Berezovsky, Heinz Holliger, Isabelle Faust, James Galway, Jevgenyij Koroljov. A klasszikus művekből álló repertoárt kortárs zeneművek, gyermek- és ifjúsági programok teszik még színesebbé.

A Concerto Budapest koncerteken, fellépéseken túl fontosnak tartja a tehetséges fiatalok képzését is: világszerte tarta mesterkurzusokat. Gyermek és ifjúsági sorozatokkal, valamint egy-egy eseményhez kötődő alkalmi ifjúsági koncerttel az egész család számára tartalmas és izgalmas szórakozási lehetőséget kínál.

Legolvasottabb

Klasszikus

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Színház

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Klasszikus

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Könyv

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Zenés színház

Lehoczky Zsuzsáról nevezték el az Operettszínház játszóhelyét

Különleges születésnapi ajándékkal köszöntötte a Budapesti Operettszínház Lehoczky Zsuzsát: a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja nevét viseli mostantól a teátrum Raktárszínháza.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Zenében megélt ünnep Pannonhalmán – jubilál az Arcus Temporum fesztivál

Eötvös Péter és Mozart művészetével ünnepel az idén 20 éves Arcus Temporum Művészeti Fesztivál Pannonhalmán augusztus 23–25. között. Ráadásul a jubileum egybeesik a bencés szerzetesközösség temploma, a Szent Márton-bazilika felszentelésének 800. évével.
Klasszikus interjú

„Tudatosítani kell a világban, hogy Auer Lipót magyar, ráadásul veszprémi volt” – interjú Kováts Péterrel, az Auer Fesztivál művészeti vezetőjével

Kerek évfordulóhoz érkezett a veszprémi születésű, világhírű hegedűművésznek, Auer Lipótnak szentelt fesztivál. Az ünnepi programról az eseménysorozat alapítójával, Kováts Péter hegedűművésszel beszélgettünk.
Klasszikus interjú

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Klasszikus hír

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Klasszikus hír

Huszadik alkalommal rendezik meg a Crescendo Nyári Akadémiát

Július 21-én kezdődik a 20. Crescendo Nyári Akadémia és Fesztivál, melyre rekordszámú hallgató jelentkezett, hogy a mesterkurzus és fellépéseik által fejlődhessenek, és közösen ünnepelhessék a jubileumi eseménysorozatot.