Klasszikus

Ingyenes zongora- és fénykoncert Liszt emlékére

2011.08.30. 14:55
Ajánlom
Szeptember 3-án este Bogányi Gergely zongorajátéka és fényinstalláció várja az érdeklődőket az Operaház előtt.

Különleges zenei és audiovizuális élményt élhet át az, aki szeptember 3-án este háromnegyed 8-kor ellátogat az Operaház elé. A Terézváros által koordinált rendezvényen az idén Prima Primissima Díjra jelölt Bogányi Gergely mutatja be Liszt Ferenc „önarcképeit", és kalauzolja el a hallgatókat a klasszikus zene világába, míg Gábor Éva Mária és Lévay Jenő Munkácsy Mihály-díjas képzőművészek fényinstallációs képi kompozícióikkal tisztelegnek Liszt Ferenc élete és munkássága előtt.

Bogányi Gergely olyan műveket gyűjt majd csokorba, amelyekben a hazáját szerető ember, a hazai táj csodáit ámulva figyelő utazó, a mélyen hívő, más művészeti ágak által is inspirált alkotó nyilvánul meg. A zongorakoncert előtt és után Gábor Éva Mária és Lévay Jenő Munkácsy Mihály-díjas képzőművészek Liszt zenéjére komponált, az Operaház homlokzatára vetített fényinstallációs képi kompozícióját tekinthetik meg.

FEB33FB2-06FB-4E4C-BDEE-1A57E453F187

Zenés korzó az Andrássy úton

Gábor Éva Mária a Csárdás macabre-ra készített fényinstallációt. A magyar vonatkozású mű sodró ritmusú, képi megjelenítésére a művész olyan szimbólumokat használ, amelyeket részben Liszt zenéje sugall, részben pedig az európai hagyomány közérthető halál-jelképei: árnyak, körök, órák, tűz, sötétség, stb. A zene inspirálta képi toposzok ugyanakkor korunk világát is megidézik. Lévay Jenő fényművei közül az Elfelejtett keringő, valamint a Szürke felhők című darabok ihlette filmek kerülnek bemutatásra.

2011. szeptember 3. 19:45, Andrássy út (az Operaház előtt)
Liszt Ferenc titokzatos világa
ingyenes

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.
Színház

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.
Színház

Az emlékezés rózsái a Nemzeti Színház előtt

Gyűlnek a virágok a Nemzeti Színház épülete előtt, ahol a pénteken elhunyt Nemzet Színésze, Törőcsik Mari tisztelői róhatják le kegyeletüket.
Klasszikus

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Jazz/World

„A jazz passzol a lázadáshoz” – Harcsa Veronikával indul a Fidelio új podcastja, a Fülbemászó

Örök kísérletező, akinek nem kell kompromisszumokat kötnie, ha jazzről van szó. Pályája szorosan összefügg a budapesti Fringe Fesztivállal, ahol először adhatta elő saját dalait közönség előtt, mégpedig komoly sikerrel. Harcsa Veronikával Tompa Diána beszélgetett a Fülbemászóban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Várjon Dénes szólóestjével folytatódik az MVM Koncertek

A Kossuth-díjas zongoraművész live-streaming módon közvetített koncertjét április 20-án tartják Zeneakadémia Nagytermében.
Klasszikus nekrológ

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Klasszikus hír

Kamara a karmesterrel - Új online sorozatot indít az Óbudai Danubia Zenekar

Vasárnap este 18 órakor debütál a zenekar Facebook-oldalán az ÓDZ legújabb sorozata. Hámori Máté vezetésével kötetlen beszélgetések és kamarazenélés során ismerkedhetünk meg a muzsikusok zenéhez fűződő viszonyával és az újrakezdés terveivel.  
Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.
Klasszikus hír

Idén is tehetségek után kutat a Virtuózok

2021-ben is várja a fiatal előadóművészek jelentkezését a legnépszerűbb hazai komolyzenei tehetségkutató. A felhívás már elérhető a műsor oldalán.