Klasszikus

Ingyenes zongora- és fénykoncert Liszt emlékére

2011.08.30. 14:55
Ajánlom
Szeptember 3-án este Bogányi Gergely zongorajátéka és fényinstalláció várja az érdeklődőket az Operaház előtt.

Különleges zenei és audiovizuális élményt élhet át az, aki szeptember 3-án este háromnegyed 8-kor ellátogat az Operaház elé. A Terézváros által koordinált rendezvényen az idén Prima Primissima Díjra jelölt Bogányi Gergely mutatja be Liszt Ferenc „önarcképeit", és kalauzolja el a hallgatókat a klasszikus zene világába, míg Gábor Éva Mária és Lévay Jenő Munkácsy Mihály-díjas képzőművészek fényinstallációs képi kompozícióikkal tisztelegnek Liszt Ferenc élete és munkássága előtt.

Bogányi Gergely olyan műveket gyűjt majd csokorba, amelyekben a hazáját szerető ember, a hazai táj csodáit ámulva figyelő utazó, a mélyen hívő, más művészeti ágak által is inspirált alkotó nyilvánul meg. A zongorakoncert előtt és után Gábor Éva Mária és Lévay Jenő Munkácsy Mihály-díjas képzőművészek Liszt zenéjére komponált, az Operaház homlokzatára vetített fényinstallációs képi kompozícióját tekinthetik meg.

FEB33FB2-06FB-4E4C-BDEE-1A57E453F187

Zenés korzó az Andrássy úton

Gábor Éva Mária a Csárdás macabre-ra készített fényinstallációt. A magyar vonatkozású mű sodró ritmusú, képi megjelenítésére a művész olyan szimbólumokat használ, amelyeket részben Liszt zenéje sugall, részben pedig az európai hagyomány közérthető halál-jelképei: árnyak, körök, órák, tűz, sötétség, stb. A zene inspirálta képi toposzok ugyanakkor korunk világát is megidézik. Lévay Jenő fényművei közül az Elfelejtett keringő, valamint a Szürke felhők című darabok ihlette filmek kerülnek bemutatásra.

2011. szeptember 3. 19:45, Andrássy út (az Operaház előtt)
Liszt Ferenc titokzatos világa
ingyenes

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.